NEA

Πόρισμα- κόλαφος για μονάδα του ΚΕΘΕΑ στη Κοινότητα Διαβατών

Πόρισμα- κόλαφος για μονάδα του ΚΕΘΕΑ στη Κοινότητα Διαβατών

Βόμβα μεγατόνων έριξε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, παραδίδοντας έκθεση ομάδας εργασίας του ΚΕΘΕΑ για όσα συνέβαιναν στη Θεραπευτική Κοινότητα Διαβατών.

Σύμφωνα με την έκθεση, η πρώτη μονάδα απεξάρτησης που λειτουργεί από το 2015 μέσα σε ελληνικές φυλακές είχε εξελιχθεί σε «μηχανισμό» αποφυλάκισης εμπόρων ναρκωτικών που παρουσιάζονταν ως χρήστες.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι είχε αναδειχτεί σε βασική εργασία «η έκδοση βεβαιώσεων σε μέλη που παράτυπα εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα (γιατί προφασιζόμενα πρόβλημα εξάρτησης εντάσσονταν στη θεραπευτική διαδικασία) αλλά και κυρίως η χρήση νομικών ευεργετημάτων σε μέλη του Προγράμματος και απόφοιτους που χρησιμοποιούσαν το Πρόγραμμα χωρίς να έχουν κανένα πρόβλημα με τη χρήση ουσιών».

Μάλιστα έφτασε να αμφισβητείται δημόσια, η αξία των βεβαιώσεων που εκδίδει το ΚΕΘΕΑ, ενώ γίνεται λόγος και για «παρακύκλωμα» που μπορεί να συνδεόταν με δικηγόρους, σωφρονιστικούς υπαλλήλους και στελέχη του οργανισμού.

Στο πόρισμα που συντάχθηκε από εσωτερική ομάδα εργασίας του ΚΕΘΕΑ για τα τεκταινόμενα στην πρώτη μονάδα απεξάρτησης που λειτουργεί από το 2015 μέσα στις φυλακές Διαβατών περιλαμβάνονται κι άλλα στοιχεία που προκαλούν σοκ, όπως είναι η ότι υπήρξε εκτεταμένη και συστηματική χρήση παράνομων ουσιών από προσωπικό και μέλη για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, «στο διάστημα αυτό, ζητήματα που ανέκυπταν σχετικά με οικονομικές ατασθαλίες, διοικητικές υπερβάσεις, και αστοχίες κλινικού σχεδιασμού, αντιμετωπίστηκαν ως θέματα δευτερεύουσας προτεραιότητας».

Στην έκθεση αποκαλύπτεται επίσης ότι μεταξύ προσωπικού στο πρόγραμμα Προμηθέας, όπως ονομάζεται το πρόγραμμα της θεραπευτικής κοινότητας του ΚΕΘΕΑ που λειτουργούσε μέσα στις φυλακές Διαβατών, διαπιστώθηκαν και ερωτικές σχέσεις όχι μόνο μεταξύ εργαζομένων αλλά και μεταξύ μελών του προσωπικού και μελών του προγράμματος αλλά και χρήση παρανόμων ουσιών από εργαζόμενους στο πρόγραμμα. Παραλλήλως, «από συγκεκριμένα πρόσωπα καταβλήθηκε προσπάθεια να συγκαλυφθούν παραβατικές συμπεριφορές ή δραστηριότητες «οριακής νομιμότητας»…

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι έγινε προσπάθεια συγκάλυψης των παρανομιών και ατασθαλιών που καταγράφονται από την ομάδα εργασίας, καθώς όπως τονίζουν: «Έχουν με βεβαιότητα τεκμηριωθεί: η απώλεια υπολογιστών με στοιχεία μελών, απώλεια υπολογιστών που χρησιμοποιούνταν από πρόσωπα-κλειδιά, απώλεια δίσκων αποθήκευσης, έλλειψη παραστατικών από συναλλαγές, αλλά και ασυνήθιστες προσφορές προς το Πρόγραμμα στη φυλακή».

Τέλος, στο πόρισμα γίνεται λόγος για κατάχρηση εξουσίας, κλίμα ανασφάλειας, αποφάσεις που δεν προκύπτουν ως αποτέλεσμα των θεσμοθετημένων διαδικασιών, αδιαφάνεια στις συνεργασίες και υποσυστήματα μεταξύ των εργαζομένων που ανέπτυσσαν γενικευμένα συναισθήματα φόβου και καχυποψίας.

Από τη διαδικασία διερεύνησης της λειτουργίας του προγράμματος «Προμηθέας» προκύπτουν μια σειρά από ερωτήματα όπως:

- Ποιοι απαξίωναν το έργο του ΚΕΘΕΑ και την προσπάθεια απεξάρτησης και επανένταξης;

- Είχε αντιληφθεί τις παράνομες συμπεριφορές εργαζομένων και μελών του προγράμματος της θεραπευτικής κοινότητας μέσα στις φυλακές Διαβατών ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, ο οποίος τα τελευταία 15 χρόνια εναλλασσόταν στη διοίκηση του ΚΕΘΕΑ με τον Γεράσιμο Νοταρά;

- Υπάρχει σχέση μεταξύ του νόμου «Παρασκευόπουλου» με τις βεβαιώσεις που δίνονταν σε εμπόρους ναρκωτικών ότι είναι χρήστες;

- Έγινε προσπάθεια από την προηγούμενη διοίκηση του ΚΕΘΕΑ να αποσιωπηθεί το πόρισμα των ίδιων των εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ;

Στην ομιλία του ο υπουργός Υγείας επισήμανε μεταξύ άλλων:

«Ζητώ να κληθεί στην Επιτροπή όλο το πρώην Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ για να δώσει εξηγήσεις στην Εθνική Αντιπροσωπεία, γιατί ενώ υπάρχουν ατασθαλίες στον Οργανισμό,  υπάρχει παράνομη χρήση ναρκωτικών, υπάρχει παράνομη αποφυλάκιση ναρκέμπορων με το πρόσχημα ότι είναι στο πρόγραμμα, δεν έλαβε καμία μέριμνα και καμία ενέργεια δεν έκανε το Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ προκειμένου να προφυλάξει τον ελληνικό λαό. Γιατί, μην ξεχνάτε ποτέ, τα 20 εκατομμύρια ευρώ από το υστέρημα των Ελλήνων φορολογούμενων που πηγαίνουν κάθε χρόνο στο ΚΕΘΕΑ, ανήκουν σε αυτούς και όλοι μας οφείλουμε να λογοδοτούμε για το δημόσιο χρήμα».

 

Ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός αντέδρασε έντονα στα λεγόμενα του κ. Κικίλια λέγοντας ότι χρησιμοποιεί την περίπτωση στα Διαβατά ως δικαιολογία για να πλήξει τις 110 μονάδες του ΚΕΘΕΑ. «Από χθες ξεκινάει τις καταιγιστικές δηλώσεις λες και ανακάλυψε το σκάνδαλο του αιώνα. Αυτό το πόρισμα δεν εισήχθη ως θέμα στο ΔΣ του ΚΕΘΕΑ κι άρα η διοίκηση δεν φέρει ευθύνη για την όποια καθυστέρηση στην αντίδρασή της», ανέφερε ο κ. Ξανθός.

 

Δείτε ένα μικρό δείγμα από τα σχετικά έγγραφα που κατατέθηκαν από τον υπουργό Υγείας: