NEA

Β.Πενταφράγκας: «Αυτό που συμβαίνει στη χώρα είναι επώδυνο και καταχρηστικό»

Β.Πενταφράγκας: «Αυτό που συμβαίνει στη χώρα είναι επώδυνο και καταχρηστικό»

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

Στο χθεσινό χαιρετισμό του στον πλαίσιο των βραβείων Salus Index Awards, ο κ. Βασίλης Πενταφράγκας, εκπροσωπώντας την ΠΕΦ, επισήμανε ότι «το ελληνικό περιβάλλον δεν στηρίζει την υγιή επιχειρηματικότητα. Ως ΠΕΦ και εκπροσωπώντας 26 παραγωγικές μονάδες της χώρας μας, η κατηγορία του φαρμάκου αποτελεί έναν κλάδο υψηλής προστιθέμενης αξίας. Συγκεντρώνει τα απαραίτητα πλεονεκτήματα προκειμένου να έχουν μια διεθνή πορεία τα προϊόντα που παράγουμε. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη κατηγορία που έχει πάρα πολλά να δώσει. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια δυστυχώς δεν είναι ελκυστικός. Δεν αντιμετωπίζεται ως ένας κλάδος που μπορεί κάποιος να επενδύσει και να στηριχθεί στο πλαίσιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης, που τόσο έχει ανάγκη η χώρα».

Απευθυνόμενος στον υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη που παρίστατο στην εκδήλωση είπε ότι: «Αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας είναι καταχρηστικό. Αυτό που είναι πραγματικά επώδυνο για εμάς, είναι ότι το υπέρογκο clawback τείνει να αποτελέσει κανονικότητα. Έχουμε ξεχάσει τι σημαίνει εξορθολογισμός. Προσπαθούμε να διαχειριστούμε ένα πλαίσιο στο οποίο δήθεν δεν έχουμε δυνατότητα παρεμβάσεων».

Και συνέχισε λέγοντας: «Ως Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) θα εξακολουθήσουμε να αναδεικνύουμε την προστιθέμενη αξία. Να αναδείξουμε την Ελλάδα της δημιουργίας και της ανάπτυξης. Αυτό πραγματικά μας αξίζει».

Να πούμε ότι τα 50 εκατ. ευρώ προς συμψηφισμό που έχουν προβλεφθεί στο clawback για το 2019 θεωρούνται ελάχιστη παρέμβαση. Το σύνολο των υποχρεωτικών εκπτώσεων και επιστροφών για το τρέχον έτος εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1,8 δισ. ευρώ. Σε σύγκριση με τον κλειστό δημόσιο προϋπολογισμό για το φάρμακο του 1,945 δισ. ευρώ, η φαρμακοβιομηχανία πληρώνει μία δεύτερη φαρμακευτική δαπάνη ετησίως.