ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ο Κ. Λουράντος απαντά μέσω του DailyPharmaNews στα περί ευθύνης του για αδειοδότηση φαρμακείου: «Αυτά τα π..., όχι σε μένα!!!»...

 Ο Κ. Λουράντος απαντά μέσω του DailyPharmaNews στα περί ευθύνης του για αδειοδότηση φαρμακείου: «Αυτά τα π..., όχι σε μένα!!!»...

Ένα μεγάλο ζήτημα που έχει να κάνει με το ρόλο και τον λόγο των Φαρμακοποιών στις αδειοδοτήσεις των φαρμακείων, ανοίγει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με επιστολή του προς τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής.

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Χωρίς ουσιαστικό λόγο φαίνεται να είναι τα αρμόδια όργανα των φαρμακοποιών, οι φαρμακευτικοί Σύλλογοι, στη διαδικασία αδειοδότησης των φαρμακείων.

Το θέμα φέρνει στο προσκήνιο η επιστολή που απέστειλε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) προς τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής –και την οποία μάλιστα ανάρτησε στο site του www.pfs.gr- και αναφέρει τα εξής:

«Παρακαλούμε όπως ενημερώσετε εγγράφως τον Π.Φ.Σ. αν το φαρμακείο που λειτουργεί συστεγαζόμενο με super market εντός του αυτού κτηρίου επί της Λεωφόρου Αθηνών αρ. 93-97 στην Αθήνα, πληροί τις προϋποθέσεις της φαρμακευτικής νομοθεσίας και δη της παρ. 4 του άρθρου 2 του Ν. 1963/1991, καθώς επίσης ποια ήταν η θέση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κατά την διενεργηθείσα επιθεώρηση του εν λόγω φαρμακείου προ της χορηγήσεως της άδειας λειτουργίας φαρμακείου από την Περιφέρεια Αττικής, όπου παρασταθήκατε κατ’ άρθρον 9 του Ν. 5607/1932».

 

To DailyPharmaNews επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΦΣΑ κ. Κώστα Λουράντο, ζητώντας του να τοποθετηθεί επί του θέματος το οποίο έθεσε ο ΠΦΣ με την επιστολή του.

Ο κ. Λουράντος εξήγησε ότι «ο Σύλλογος απλώς παρίσταται, δεν εκδίδει άδειες. Αυτό το ξέρουν. Επομένως όλη αυτή η ιστορία γίνεται αποκλειστικά και μόνο για προεκλογικούς λόγους. Λες και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος επεμβαίνει στα της Αττικής. Θεωρώ ότι καθαρά, καθαρότατα πρόκειται για προεκλογική κίνηση που δεν με αφορά καθόλου».

Ο πρόεδρος ενός Φαρμακευτικού Συλλόγου, όπως λέει ο κ. Λουράντος, μπορεί να παρίσταται, μπορεί και να μην παρίσταται στην επιθεώρηση πριν τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας του φαρμακείου. Ούτε αυτό είναι υποχρεωτικό. Σύμφωνα με το νόμο, όπως εξηγεί, «ο πρόεδρος του Συλλόγου ή ο αντικαταστάτης του δύνανται να παρίστανται να εκφράζει την άποψή του και τίποτε άλλο. Εμείς για παράδειγμα υπήρξαν 5-6 περιπτώσεις που θεωρήσαμε ότι δεν έπρεπε να ανοίξουν κάποια φαρμακεία. Η Περιφέρεια ωστόσο προχώρησε και έδωσε άδεια λειτουργίας. Επανειλημμένως έχουμε πει ότι αυτό δεν είναι σωστό αλλά αυτός είναι ο νόμος. Έχουμε πει και έχουμε ζητήσει όλες οι άδειες να δίνονται με υπογραφή του Φαρμακευτικού Συλλόγου, όπως συμβαίνει αντίστοιχα με τον Ιατρικό Σύλλογο. Κι αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Το ξέρουν άπαντες. Το έχουμε πει και το έχουμε καταθέσει ως πρόταση εδώ και χρόνια. Όμως ο νόμος αυτός δεν αλλάζει. Για να αλλάξει θα πρέπει το θέμα να το αναδείξει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. Ο ΦΣ Αττικής το έχει πει, ο Πανελλήνιος όμως δεν το έχει κάνει και έρχεται τώρα και λέει, τι;» αναρωτιέται ο κ. Λουράντος.

Το ερώτημα αυτό ωστόσο φέρνει ένα άλλο εύλογο ερώτημα που υπέβαλλε το DailyPharmaNews προς τον πρόεδρο του ΦΣ Αττικής και το οποίο είναι για ποιο λόγο δεν προχώρησε ο ίδιος επί προεδρίας του στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο την περίοδο 2014 – 2017, αυτή την αλλαγή στη νομοθεσία; Ο κ. Λουράντος απάντησε ότι δεν προχώρησε «γιατί ούτε είχε έρθει το θέμα αυτό ποτέ από κανέναν ούτε είναι και κάτι το οποίο μας απασχόλησε, μπροστά στα τόσα άλλα προβλήματα που είχαμε. Και βέβαια για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει όλοι οι Σύλλογοι να το ζητήσουν. Δεν μπορούμε να κάνουμε τα χατίρια κάποιου Συλλόγου αποκλειστικά και μόνο».

Πάντως ο κ. Λουράντος αισθάνεται πως ακόμη κι όταν «βγήκε μπροστά», πριν πολλά χρόνια, επειδή διαφώνησε με το να δοθεί άδεια λειτουργίας σε κάποιο φαρμακείο στα νότια προάστια, είχε δεχτεί μήνυση και ταλαιπωρήθηκε. Όπως είπε, ο εν λόγω φαρμακοποιός που ζήτησε την άδεια, είχε καταθέσει πολλές μηνύσεις αλλά κατηγορούμενος βρέθηκε μόνο ο ίδιος. «Μόνο ο Λουράντος. Ούτε η Περιφέρεια πήγε στα δικαστήρια, ούτε ο Σύλλογος πήγε, ούτε ο υπουργός πήγε, ούτε αυτοί που έκαναν τους νόμους. Εγώ πήγα για υπερβάλλοντα ζήλο. Και ρωτάω. Γιατί να πάω πάλι εγώ, για ποιο λόγο; Δικαιώθηκα σε δευτεροβάθμιο δικαστήριο γιατί στο πρωτοβάθμιο καταδικάστηκα σε εννέα μήνες φυλάκιση. Χωρίς λόγο! Επειδή από πίσω υπήρχε σκοπιμότητα. Και δεν ήρθε κανείς –και να το γράψετε αυτό- τότε από το ΔΣ να με υπερασπιστεί παρά μόνο ο Γιαννόγλου και ο Δαγρές. Οι άλλοι αρνήθηκαν να έρθουν, καίτοι είχαμε αποφασίσει ομόφωνα να μη συμφωνήσουμε στην άδεια. Προσέξτε, όχι να μη τη χορηγήσουμε. Να μη συμφωνήσουμε! Τότε λοιπόν συνέβη το εξής καταπληκτικό. Κατηγορήθηκα για τη γνώμη που εξέφρασα εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου. Το ότι με τη δική μου γνώμη συμφώνησε και η Περιφέρεια και δεν έδωσε την άδεια, δεν κατηγορήθηκε η Περιφέρεια. Αυτή δηλαδή που δεν έδωσε την άδεια δεν κατηγορήθηκε. Ήταν μία καθαρά πολιτική δίωξη! Πριν από ένα, ενάμιση χρόνο αθωώθηκα. Επί οκτώ χρόνια παιδεύτηκα».

Ύστερα λοιπόν από αυτό που έζησε ο κ. Λουράντος, όταν ήρθε πριν από περίπου δύο μήνες το εν λόγω ζήτημα που έθεσε με την σημερινή του (7 Νοεμβρίου) επιστολή ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, στο ΔΣ του ΦΣΑ, εξήγησε ότι «εγώ για διάφορους λόγους, δεν θα πάω πάλι να μου κάνουν μηνύσεις. Να πάει κάποιος άλλος. Δεν δέχτηκε να πάει κανείς από το Δ.Σ. Όλα ο Λουράντος θα τα τραβάει. Λοιπόν όχι, κύριοι, δεν είναι έτσι! Όσοι θέλουν να βγουν μπροστά. Όχι να πάει πάλι ο Λουράντος κατηγορούμενος στα δικαστήρια και το Δ.Σ. να μην τον στηρίζει καν. Αυτά τα π...κα, όχι σε μένα!!!» κατέληξε ο πρόεδρος του ΦΣΑ...