ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

«Τρίποντο» κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη: Η ενημέρωση βοηθά στη διαχείριση της νόσου και νικάει τα κοινωνικά στερεότυπα

«Τρίποντο» κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη: Η ενημέρωση βοηθά στη διαχείριση της νόσου και νικάει τα κοινωνικά στερεότυπα

 Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

 Το «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» είναι μια σειρά ενεργειών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), που επιχειρούν, προσεγγίζοντας τα παιδιά, να συνδυάσουν την ενημέρωση με το παιχνίδι και την ευαισθητοποίηση με την εκπαίδευση.

 

Η πανδημία του Διαβήτη εξαπλώνεται ανησυχητικά σε όλο τον κόσμο

 

Παγκοσμίως, υπολογίζεται ότι 4.000.000 θάνατοι οφείλονται στο Σακχαρώδη Διαβήτη και τις επιπλοκές του.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΗΔΙΚΑ του 2018, το πλήθος των μοναδικών πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη στη χώρα μας ανέρχεται σε 965.293 άτομα, ενώ τα πιο πρόσφατα στοιχεία (2017) από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη κάνουν λόγο για 425 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη.
Το 1/3 εξ αυτών είναι άνω των 65 ετών. Ο αριθμός αυτός, αν δεν ληφθούν μέτρα, αναμένεται να έχει μία αύξηση του 48%, αγγίζοντας τα 629 εκατομμύρια.
Την ίδια ώρα, 325 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη και θεωρούνται υψηλού κινδύνου για εμφάνιση Σακχαρώδη Διαβήτη.

 

Όλα τα παραπάνω συνομολογούν στην ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων από όλους τους αρμόδιους φορείς για την πρόληψη της νόσου και για την ανακοπή της εξάπλωσή της, που σύμφωνα με την Παγκόσμια Ιατρική κοινότητα, παίρνει επιδημικές διαστάσεις.

 

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»: νέα ενημερωτική καμπάνια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για την ευαισθητοποίηση γύρω από το Σακχαρώδη Διαβήτη

 

Η πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας εντάσσεται στις δράσεις που πραγματοποιούνται παγκοσμίως στο πλαίσιο του μήνα ευαισθητοποίησης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη και της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη, η οποία για δεύτερη συνεχή χρονιά, με απόφαση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη, θέλει να αναδείξει τη σημαντική συμβολή της οικογένειας στη διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη και αυτήν τη συμβολή την περικλείει στο μήνυμα «Οικογένεια και Διαβήτης».

 

Στο πλαίσιο του project πραγματοποιούνται ενημερωτικές ομιλίες σε σχολεία και αγώνες μπάσκετ μεταξύ παιδικών/εφηβικών ομάδων, σχολικών και μη.

 

«Μέσα από αυτό το project, στόχος μας είναι η μεγαλύτερη δυνατή ευαισθητοποίηση και η καλύτερη δυνατή ενημέρωση ολόκληρης της οικογένειας και γι’ αυτό επιλέξαμε να προσεγγίσουμε το πιο δυναμικό της κομμάτι: τα παιδιά», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, Χρήστος Δαραμήλας. «Μιλάμε για το Σακχαρώδη Διαβήτη με απλά, κατανοητά λόγια. Αναλύουμε το ρόλο και τη σημασία της διατροφής, δίνουμε έμφαση στις ευεργετικές συνέπειες της άσκησης και συζητάμε ανοιχτά για το κοινωνικό στίγμα που υπάρχει γύρω από το Σακχαρώδη Διαβήτη και τους ανθρώπους που πάσχουν».

 

Φέτος είναι η πρώτη χρονιά που διοργανώνεται η δράση στην οποία συμμετέχουν 7 ιδιωτικά σχολεία και 4 Αθλητικοί Σύλλογοι. Οι ενημερωτικές ομιλίες έχουν ήδη ξεκινήσει και ολοκληρώνονται μέσα στο Νοέμβριο, ενώ το τελικό τουρνουά μπάσκετ θα πραγματοποιηθεί στις 23-24 Νοεμβρίου στο Eurohoops Dome.

 

Ο καθοριστικός ρόλος της οικογένειας

«Ο ρόλος της οικογένειας στη διαχείριση, τη φροντίδα, την πρόληψη και την εκπαίδευση γύρω από τον Σακχαρώδη Διαβήτη είναι καίριος και καθοριστικής σημασίας. Παράλληλα, πολύ σημαντικός είναι και ο αντίκτυπος που έχει ο Διαβήτης στην ομαλή καθημερινότητα της οικογένειας», τονίζει η αντιπρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ Γκόλφω Γεμιστού. «Ο ερχομός του Σακχαρώδη Διαβήτη, ανεξαρτήτως τύπου, διαταράσσει την καθημερινότητα όλων των μελών της οικογένειας. Ειδικά, όταν αφορά τα παιδιά, η κατάσταση που διαμορφώνεται, μετά την εμφάνιση του Διαβήτη, είναι πολλές φορές εξαιρετικά δύσκολη, ενώ σημαντική είναι η αποδοχή του Διαβήτη και από τον άνθρωπο που πάσχει, αλλά και από το κοινωνικό του περιβάλλον, όπως είναι και το σχολείο».

 

Διατροφή και άσκηση: Η αξία τους στην πρόληψη και τη διαχείριση της νόσου

 

Η Ειδικευόμενη Ιατρός Παθολογίας, Έλενα Βακάλη, πάσχουσα και η ίδια από Σακχαρώδη Διαβήτη, επισημαίνει τη σημασία της διατροφής και της άσκησης στην αποφυγή πρόκλησης περαιτέρω σοβαρών καταστάσεων, μεταξύ των οποίων και ο Σακχαρώδης Διαβήτης. «Ο υγιεινός τρόπος ζωής αφορά όλους μας, είτε έχουμε Σακχαρώδη Διαβήτη, είτε όχι. Ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής, έχουμε τη δυνατότητα να αποφύγουμε την εμφάνιση του Σακχαρώδη Διαβήτη, ειδικά του τύπου 2, αλλά και ως ήδη πάσχοντες μπορούμε να πετύχουμε καλύτερη ρύθμιση απομακρύνοντας τις επώδυνες επιπλοκές του».