NEA

Το Αναπλαστικό Τ-Λέμφωμα Σχετιζόμενο με Ενθέματα Μαστών

Το Αναπλαστικό Τ-Λέμφωμα Σχετιζόμενο με Ενθέματα Μαστών

Το Αναπλαστικό Τ-Λέμφωμα-Σχετιζόμενο με Ενθέματα Μαστών (Breast Implant Associated-Anaplastic Large Cell LymphomaBIA-ALCL) είναι μια εξαιρετικά σπάνια μορφή λεμφώματος, που μπορεί να εμφανισθεί σε ασθενείς με ενθέματα μαστών, κατά μέσο 8-10 χρόνια μετά την τοποθέτηση των ενθεμάτων για επανορθωτικούς ή αισθητικούς σκοπούς.

 

Το θέμα αυτό συζητήθηκε αναλυτικά και τεκμηριωμένα από εξειδικευμένους επιστήμονες σε Διεταιρικό Συμπόσιο που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του πρόσφατου 30ου Πανελλήνιου Αιματολογικού Συνεδρίου, στο οποίο εκπροσωπήθηκαν οι επίσημες Επιστημονικές Εταιρείες (Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Πλαστικής, Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής και Ελληνική Εταιρεία Παθολογικής Ανατομικής).

Ο Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας), η Μαρία Παγώνη (Γενική Γραμματεύς της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας) και ο Ηλίας Αθανασόπουλος (Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής, Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής) συνόψισαν τα κύρια δεδομένα του Διεταιρικού Συμποσίου ως εξής:

Σύμφωνα με τα επίσημα διεθνή στοιχεία, η νόσος φαίνεται να σχετίζεται με την παρουσία των ενθεμάτων, είναι όμως πολυπαραγοντική, όπως εξάλλου ισχύει και σε όλα τα σπάνια νοσήματα. Στη χώρα μας, έχει αναφερθεί μόνο μία τεκμηριωμένη κλινική περίπτωση με BIA-ALCL, μετά από αποκατάσταση μαστού λόγω μαστεκτομής. Σε διεθνές επίπεδο, η νόσος αφορά κατά μέσο όρο 1 ανά 60.000 ενθέματα που έχουν τοποθετηθεί.

Η διάγνωση του νοσήματος σε πρώιμα στάδια είναι εφικτή στο 85% των ασθενών, οπότε και εξασφαλίζεται πλήρης θεραπεία με χειρουργική επέμβαση.

Η Ελληνική Εταιρεία Πλαστικής, Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (ΕΕΠΕΑΧ), η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία (ΕΑΕ) και η Ελληνική Εταιρεία Παθολογικής Ανατομικής (ΕΕΠΑ) βρίσκονται σε στενή συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς της χώρας (ΚΕΣΥ, ΕΟΦ) προκειμένου να εκτιμηθούν οι κίνδυνοι και να τύχουν της κατάλληλης διαγνωστικής προσέγγισης και θεραπευτικής αντιμετώπισης ασθενείς που πιθανόν να εκδηλώσουν τη νόσο.

Στη χώρα μας, οι Πλαστικοί Χειρουργοί και οι Αιματολόγοι είναι ενημερωμένοι πάνω στα πρόσφατα δεδομένα και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τους ασθενείς που φέρουν ενθέματα μαστών.

Ως εκ τούτου δεν υφίσταται κανένας λόγος προληπτικής αφαίρεσης των ενθεμάτων ή εξειδικευμένων εξετάσεων, πλην του τακτικού προληπτικού ελέγχου των μαστών.

Ο κ. Δημόπουλος επεσήμανε ακόμα ότι και στις σπάνιες περιπτώσεις που θα παρουσιαστεί αυτό το λέμφωμα, έχει την τάση να αναπτύσσεται στην περιοχή του μαστού, να μη γενικεύεται, και η αντιμετώπιση του συνίσταται στη χειρουργική αφαίρεση του ενθέματος και του λεμφώματος που έχει αναπτυχθεί. Δηλαδή, παρά το γεγονός ότι είναι μία οντότητα η οποία έχει περιγραφεί, δεν είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να θεωρηθεί ότι έχει σημαντικές πιθανότητες να προκύψει σε γυναίκες που υποβάλλονται σε αυτή την επέμβαση. 

Τέλος, ο κ. Δημόπουλος εξήγγειλε συνεργασία της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας με την Εταιρεία Πλαστικής Χειρουργικής, προκειμένου να γίνει μία προσπάθεια συστηματικής καταγραφής των περιστατικών που έχουν νοσήσει από αναπλαστικό λέμφωμα.