NEA

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση, στα μαχαίρια για την υπόθεση Novartis

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση, στα μαχαίρια για την υπόθεση Novartis

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

Στη Βουλή διαβιβάζεται η κατάθεση που έδωσε ως μάρτυρας, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και πρώην υπηρεσιακός Πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμμένος, στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται για παρατυπίες στην έρευνα για το σκάνδαλο της Novartis.

Η κατάθεση διαβιβάζεται στη Βουλή από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελο Ζαχαρή, καθώς σε αυτήν προσδιορίζεται πολιτικό πρόσωπο, που φέρεται να είχε ανάμειξη στην έρευνα για την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας, την χρονική περίοδο που ο φάκελος βρισκόταν στην Εισαγγελία Διαφθοράς.

Το περιεχόμενο της κατάθεσης του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης θα συσχετιστεί με τη δικογραφία που σχηματίζεται από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής, τα μέλη της οποίας διερευνούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Να θυμίσουμε ότι το επώνυμο του κ. Πικραμμένου είχε αρχικά συμπεριληφθεί στον κατάλογο των 10 πολιτικών προσώπων που διαβιβάστηκαν στην Βουλή, αλλά τελικά η δικογραφία ως προς εκείνον, τέθηκε στο αρχείο, με διάταξη της εισαγγελέως κατά της διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη.

Στα χαρακώματα βρίσκονται Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την προανακριτική της Βουλής για την υπόθεση της Novartis. Ο κ. Τσίπρας είναι αποφασισμένος να τραβήξει στα άκρα την υπόθεση καθώς θεωρεί ότι τίθεται ζήτημα δημοκρατίας με τον περιορισμό των δικαιωμάτων των βουλευτών, μετά την απόφαση της επιτροπής να εξαιρέσει τους δύο πρώην υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Τζανακόπουλο και Παύλο Πολάκη.

Στα μαχαίρια…

Εν τω μεταξύ, στα μαχαίρια είναι η  κυβέρνηση με  την αξιωματική αντιπολίτευση που την κατηγορεί ότι κρύβεται πίσω από τις διαδικασίες για να εμποδίσει το έργο της Επιτροπής, καθυστερώντας την κατάθεση του Κώστα Φρουζή - που πηγαίνει στη Βουλή ως μάρτυρας και επιστρέφει άπραγος και χωρίς να τον έχουν δει ούτε μία φορά τα μέλη.

Τα δύο κόμματα αλληλοκατηγορούνται για το ποιο εφαρμόζει πιο πιστά τις αποφάσεις της Βουλής. Αλλά μετά την απόφαση για εξαίρεση των δύο πρώην υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Τσοβόλας, συνήγορος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου που είναι ο βασικός «πρωταγωνιστής» της υπόθεσης, κατέθεσε αίτημα για εξαίρεση από την επιτροπή βουλευτών της ΝΔ και του ΚΙΝ.ΑΛ. Με το σκεπτικό ότι αναφέρθηκαν στην υπόθεση της Novartis κατά το παρελθόν, ζήτησε να εξαιρεθούν οι κ.κ. Κυρανάκης, Καραγκούνης, Πλεύρης και από το ΚΙΝΑΛ ο βουλευτής Β. Κεγκέρογλου.

Η κυβερνητική πλειοψηφία θεωρεί ότι πρόκειται για κίνηση αντιπερισπασμού μετά την απόφαση της για τους δύο πρώην υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ. για τους οποίους μάλιστα δεν πρόκειται να δεχτούν καμία νέα αναβολή επιστρατεύοντας την επόμενη φορά (κατά πάσα πιθανότητα αύριο Τρίτη) που θα συνεδριάσει η Επιτροπή, τους κλητήρες της Βουλής να πράξουν ανάλογα με το τι προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής στη περίπτωση που παρακωλύεται η συνεδρίαση ή καταπατώνται αποφάσεις της.

Στην τελευταία συνεδρίαση που απέβη άκαρπη - ή, ακριβέστερα, δεν ξεκίνησε ποτέ - είχαν ακουστεί διάλογοι «φωτιά» ανάμεσα στους αντιπαρατιθέμενους βουλευτές. Ενδεικτικά παραθέτουμε τον παρακάτω διάλογο:

- Σπύρος Λάππας (Εισηγητής ΣΥΡΙΖΑ): Πριν συζητήσουμε οτιδήποτε άλλο πρέπει να συζητήσουμε την αίτηση ανάκλησης της απόφασης εξαίρεσης των κυρίων Τζανακόπουλου και Πολάκη που κατέθεσε ο συνήγορος του κ. Παπαγγελόπουλου.

- Γιάννης Μπούγας (Πρόεδρος Επιτροπής): Δεν μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία, ούτε να γίνει αυτή η συζήτηση με παρόντα δύο μέλη που έχουν εξαιρεθεί. Δεν είναι νόμιμη η σύνθεση της Επιτροπής. Θα συμμορφωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με την απόφαση;

- Δημήτρης Τζανακόπουλος (Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ): Είμαι εδώ κατ' εντολή του Προέδρου μου. Κι εσείς παραβιάζετε το Σύνταγμα.

- Γιάννης Μπούγας (Πρόεδρος Επιτροπής): Επιδεικνύετε αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά.