ΠΑΘΗΣΕΙΣ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ενθαρρυντικά αποτελέσματα νέας θεραπείας για την ψωρίαση δείχνει μελέτη φάσης 3

Ενθαρρυντικά αποτελέσματα νέας θεραπείας για την ψωρίαση δείχνει μελέτη φάσης 3

Η μελέτη φάσης 3 BE VIVID του Bimekizumab στην ψωρίαση εκπληρώνει όλα τα καταληκτικά σημεία, επιτυγχάνοντας σημαντικά μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα έναντι του εικονικού φαρμάκου και του Ustekinumab.

 

Ειδικότερα, τα θετικά αποτελέσματα από τη BE VIVID, την πρώτη από τρεις μελέτες Φάσης 3 που αξιολογούν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του bimekizumab, ενός αναστολέα της IL-17A και της IL-17F, στη θεραπεία ενηλίκων με μέτρια έως σοβαρή χρόνια ψωρίαση κατά πλάκας ανακοίνωσε η βιοφαρμακευτική εταιρεία UCB.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μετά από 16 εβδομάδες θεραπείας, το bimekizumab εκπλήρωσε τα κύρια καταληκτικά σημεία που ήταν βελτίωση τουλάχιστον 90% στη βαθμολογία του Δείκτη Έκτασης και Βαρύτητας της Ψωρίασης (PASI 90) και βαθμολογία «καθαρό» ή «σχεδόν καθαρό» δέρμα (IGA 0/1) στη Γενική Αξιολόγηση από τον Ερευνητή (IGA).

Ανάμεσα στα βασικά δευτερεύοντα καταληκτικά σημεία, το bimekizumab βρέθηκε επίσης ανώτερο του ustekinumab ως προς την επίτευξη PASI 90 και IGA 0/1 και ανώτερο του εικονικού φαρμάκου ως προς την ολική κάθαρση του δέρματος (PASI 100 ή IGA 0) την Εβδομάδα 16. Η αρχική αξιολόγηση δείχνει ότι το προφίλ ασφάλειας του bimekizumab ήταν σε συμφωνία με εκείνο που παρατηρήθηκε στις προηγούμενες μελέτες Φάσης 2 BE ABLE.

Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του bimekizumab δεν έχουν τεκμηριωθεί και το φάρμακο δεν έχει εγκριθεί από καμία ρυθμιστική αρχή παγκοσμίως. Τα πλήρη αποτελέσματα της BE VIVID θα παρουσιαστούν εν ευθέτω χρόνω.

«Αυτά τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα δείχνουν καθαρά ότι το bimekizumab έχει τη δυνατότητα να ανεβάσει τον πήχη ως προς τα ποσοστά επίτευξης κάθαρσης του δέρματος στους ασθενείς.  Η επίτευξη καθαρού δέρματος είναι κρίσιμης σημασίας καθώς επηρεάζει θετικά τις ζωές των ασθενών με ψωρίαση», είπε ο Mark Lebwohl, M.D., Επικεφαλής Ερευνητής της Μελέτης, Καθηγητής Δερματολογίας στην έδρα Waldman και Πρόεδρος του Τμήματος Δερματολογίας Kimberly and Eric J. Waldman της Ιατρικής Σχολής Icahn στο Mount Sinai της Νέας Υόρκης.

«Η ψωρίαση πλήττει όλες τις πτυχές της ζωής του ασθενούς. Πιστεύουμε ότι το bimekizumab έχει τη δυνατότητα να γίνει μία σημαντική νέα επιλογή θεραπείας για τους ανθρώπους με ψωρίαση», είπε η Iris Loew-Friedrich, Επικεφαλής του Τμήματος Ανάπτυξης Φαρμάκων και Επικεφαλής Ιατρική Διευθύντρια της UCB. «Τα σημερινά θετικά αποτελέσματα της BE VIVID είναι μόνο η αρχή. Ανυπομονούμε να ανακοινώσουμε περισσότερα ευρήματα από το πρόγραμμα κλινικής ανάπτυξης του bimekizumab τους προσεχείς μήνες».

Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του bimekizumab αξιολογούνται επίσης στην ψωριασική αρθρίτιδα (PsA), στην αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα (AS) και στην αξονική σπονδυλαρθρίτιδα χωρίς ακτινογραφικά ευρήματα (nr-axSpA).