ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Προς επίλυση το θέμα των παράλογων οφειλών στο ΤΣΑΥ

Προς επίλυση το θέμα των παράλογων οφειλών στο ΤΣΑΥ

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Πέρα από τις αντιπαραθέσεις που και λόγω του προεκλογικού κλίματος στο χώρο των φαρμακοποιών -καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι εκλογές στους κατά τόπους φαρμακευτικούς συλλόγους όλης της χώρας μέχρι και τις αρχές Δεκεμβρίου- μπορεί να φτάνουν στα άκρα και έχουν να κάνουν με το ποιος είναι ο καλύτερος δυνατός τρόπος  αντιμετώπισης των μικρών ή μεγάλων θεμάτων του κλάδου, υπάρχει και η ειδησεογραφία που έχει να κάνει με τον τρόπο που τελικά αντιμετωπίζονται αυτά τα θέματα.

Από αυτό λοιπόν το μέτωπο έρχονται καλά νέα καθώς σε συνάντηση που είχε πριν λίγες μέρες (στις 7 Νοεμβρίου) αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, με τον διοικητή του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Χρήστο Χάλαρη και τον υποδιοικητή κ. Ελευθέριο Κρητικό συζητήθηκαν θέματα που είχε θέσει ο ΠΦΣ στον ΕΦΚΑ με έγγραφό του στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Όπως ήταν φυσικό κατά τη διάρκεια της συνάντησης κυριάρχησε το θέμα των εσφαλμένων αναρτήσεων για ποσά που δήθεν οφείλει στο ΤΣΑΥ μεγάλος αριθμός φαρμακοποιών, όπου σύμφωνα με τον ΠΦΣ επιβεβαιώθηκε η ορθότητα της προτροπής του να ενταχτούν στη διαδικασία ρύθμισης των 120 δόσεων.

Ο κ. Χάλαρης ενημέρωσε ότι 1928 φαρμακοποιοί έχουν  ενταχθεί στη διαδικασία των 120 δόσεων, χωρίς να έχουν αποδεχθεί το εσφαλμένο ποσό που είχε αναρτηθεί ως οφειλή, σύμφωνα και με την  υπ΄ αριθμ. 1095965 /17.9.2019 εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, που είχε κοινοποιηθεί στους Φαρμακευτικούς  Συλλόγους από τον ΠΦΣ. Από αυτούς, για τους  1308 έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των καρτελών τους  και για όσους όφειλαν, έχουν αποσταλεί τα  ειδοποιητήρια, με τα σωστά ποσά και προχωράει η διαδικασία οριστικοποίησης και ένταξης τους στην   ρύθμιση των 120 δόσεων.

Για τους υπόλοιπους 620 φαρμακοποιούς, προχωράει άμεσα η διαδικασία επεξεργασίας – εκκαθάρισης των καρτελών τους. Οι εκπρόσωποι του ΠΦΣ ζήτησαν γι’ αυτούς τους φαρμακοποιούς, μέχρι να ολοκληρωθεί η παραπάνω διαδικασία, να αποσυρθούν οι εσφαλμένες αναρτήσεις των οφειλών, αίτημα που έγινε δεκτό από τον διοικητή του ΕΦΚΑ.

Επίσης ο κ. Χάλαρης ανέφερε πώς για την επίσπευση των διαδικασιών  εκκαθάρισης των οφειλών, φρόντισε να στελεχωθεί το πρώην ΤΣΑΥ με 4 υπαλλήλους από τον ΕΦΚΑ.

Για το πρόβλημα των υπερβολικών καθυστερήσεων στην απόδοση μέχρι και 3,5 χρόνια των συντάξεων στους φαρμακοποιούς και για το πρόβλημα της υποστελέχωσης  του ΤΣΑΥ, ζητήθηκε από τον ΠΦΣ, να στελεχωθεί επιτέλους το  ΤΣΑΥ με ικανό αριθμό υπαλλήλων και να προχωρήσει η ψηφιοποίηση των χειρόγραφων αρχείων των φαρμακοποιών.

Τέλος για το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών των συνταγών  των ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ και κατόπιν στον ΕΦΚΑ και δεν έχουν αποσταλεί στην ΚΜΕΣ, ο διοικητής του ΕΦΚΑ δεσμεύτηκε ότι θα αναζητηθούν  αυτές οι συνταγές και θα αποσταλούν  για εκκαθάριση και άμεση εξόφληση.

Οι εκπρόσωποι του ΠΦΣ ζήτησαν, για τις συνταγές που θα διαπιστωθεί ότι τελικά έχουν χαθεί με ευθύνη των ασφαλιστικών ταμείων, να προχωρήσει η διαδικασία της Ε.Δ.Ε. για να εξοφληθούν επιτέλους οι φαρμακοποιοί.

Ο ΠΦΣ προχώρησε επίσης σε ενημέρωση των φαρμακοποιών για την έναρξη του εκπαιδευτικού προγράμματος πιστοποίησης φαρμακοποιών σε θέματα εμβολιασμού ενηλίκων καλώντας τους να συμμετέχουν σε αυτό.

Όπως αναφέρει στη σχετική ενημέρωση «Υπεύθυνη για τη διαμόρφωση του εκπαιδευτικού προγράμματος και τον τρόπο εξέτασης των φαρμακοποιών ορίστηκε η Κλινική Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ η διαδικασία εκπαίδευσης, εξέτασης και πιστοποίησης των φαρμακοποιών θα πραγματοποιείται εξ αποστάσεως (e-learning), μέσω της ηλεκτρονικής πύλης του ΙΔΕΕΑΦ (www.ideeaf.gr)

 

Οι ενότητες  του Εκπαιδευτικού Υλικού για τον Εμβολιασμό  θα είναι οι παρακάτω:

  • ΕΝΟΤΗΤΑ 1η: Τεχνικές Παρακίνησης για τον Εμβολιασμό (Προαιρετική Ενότητα)
  • ΕΝΟΤΗΤΑ 2η: Τεχνικές Εμβολιασμού σε Ενήλικες (Υποχρεωτική Ενότητα)
  • ΕΝΟΤΗΤΑ 3η: Διαδικασία Πιστοποίησης Εμβολιασμού σε Ενήλικες (Υποχρεωτική Ενότητα)
  • ΕΝΟΤΗΤΑ 4η : Το υλικό της ενημερωτικής καμπάνιας για την ευαισθητοποίησης του κοινού για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού που δημιούργησε ο ΠΦΣ σε συνεργασία με την ΕΣΗΕΑ (Προαιρετική Ενότητα).

 

Ήδη από την Παρασκευή έχουν αναρτηθεί οι 1η & η 4η  Ενότητα (οι προορατικές ενότητες), με εκπαιδευτικό υλικό για την ορθή προσέγγιση των πελατών των φαρμακείων, «στην κατεύθυνση της ανάδειξης  του ρόλου του φαρμακοποιού ως λειτουργού στην πρόληψη και προαγωγή της υγείας» ενώ πολύ σύντομα θα είναι διαθέσιμες, τόσο η ενότητα που αφορά τις Τεχνικές διενέργειας του εμβολιασμού, όσο  και η ενότητα με τη  διαδικασία της Πιστοποίησης.

Ο ΠΦΣ και το ΙΔΕΕΑΦ καλούν τους φαρμακοποιούς να μελετήσουν τις δύο αυτές ενότητες που ήδη ανακοίνωσαν, «ως προπαρασκευή για την τελική πιστοποίηση, και όσοι δεν έχετε εγγραφεί στην πλατφόρμα ΙΔΕΕΑΦ να εγγραφείτε άμεσα».