NEA

Η Ελλάδα μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών με τη μεγαλύτερη κατανάλωση αντιβιοτικών

Η Ελλάδα μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών με τη μεγαλύτερη κατανάλωση αντιβιοτικών

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της λανθασμένης πρακτικής στη χώρα μας που επιτρέπει στον ο Έλληνα ασθενή να προμηθεύεται αντιβιοτικά από το φαρμακείο χωρίς ιατρική συνταγή και το σημαντικότερο για λοιμώξεις που δεν απαιτούν τη χορήγηση αντιβιοτικών όπως είναι η απλές καθημερινές χειμωνιάτικες ιώσεις που εκδηλώνονται με βήχα πονόλαιμο και συνάχι.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

Τα παραπάνω ανέφερε η Καθηγήτρια Παθολογίας ΕΚΠΑ, Ελένη Γιαμαρέλλου, Λοιμωξιολόγος και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, σε ειδική αναφορά στην Εκστρατεία Ευαισθητοποίησης που υλοποιεί το Ελληνικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, για 6η συνεχόμενη χρονιά, με θέμα την Ορθή Χρήση των Αντιβιοτικών και των Εμβολίων -στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Ενημέρωσης για την Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών (18 έως 24 Νοεμβρίου 2019).

«Σε επανειλημμένες επίσημες μετρήσεις, η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών στην Ευρώπη που καταναλώνουν τα περισσότερα αντιβιοτικά στην κοινότητα όπως για παράδειγμα κεφαλοσπορίνες, πενικιλίνες, μακρολίδες και κινολόνες σε πολλαπλάσιες ποσότητες συγκριτικά με εκείνες των βόρειων ευρωπαϊκών χωρών», εξήγησε η κα Γιαμαρέλλου. «Οι λόγοι αυτοί οδήγησαν το Ελληνικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων Προαγωγής Υγείας την Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας, την Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων, τον Ιατρικό Σύλλογο και την ΚΕΔΕ να ξεκινήσει μια μεγάλη Πανελλήνια εθελοντική εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών και τις συνέπειες της υπερκατανάλωσής τους, όπως είναι η ανάπτυξη αντοχής που τα καταστρέφει και οι ανεπιθύμητες ενέργειες».

«Ως προς τη σημασία των αντιβιοτικών για την υγεία μας, τονίζουμε ότι  η άσκοπη κατανάλωσή τους, όπως για παράδειγμα σε περιπτώσεις κοινών κρυολογημάτων, τα καθιστά λιγότερο αποτελεσματικά καθώς μειώνεται η δραστικότητά τους», επεσήμανε από την πλευρά του και ο Περιφερειάρχης Αττικής, πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ & του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης.

Βέλτιστη πρόληψη μέσω του εμβολιασμού

Ο Καθηγητής, Αθανάσιος Σκουτέλης, Συντονιστής Διευθυντής Ε΄ Παθολογικής Κλινικής, νοσοκομείου Ευαγγελισμού και Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων δήλωσε: «Οι εμβολιασμοί παιδιών και ενηλίκων αποτελούν τον πιο αποτελεσματικό και ασφαλή τρόπο πρόληψης μεταδοτικών νοσημάτων. Δυστυχώς, το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης των ενηλίκων στη χώρα μας είναι ανησυχητικά χαμηλό. Στους ενήλικες άνω των 60 ετών, οι συνιστώμενοι εμβολιασμοί είναι έναντι της γρίπης, του πνευμονόκοκκου και του έρπητα ζωστήρα. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι εποχιακός (περί τα τέλη Οκτωβρίου) και γίνεται (1 δόση) κάθε χρόνο στις ομάδες κινδύνου, στις οποίες περιλαμβάνονται εκτός των άλλων οι έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, επαγγελματίες υγείας, άτομα που φροντίζουν ηλικιωμένους, κλπ. Στη χώρα μας, το 75-90% των ατόμων που παθαίνουν ετησίως από τη γρίπη είναι ανεμβολίαστα, που σημαίνει ότι αρκετοί θάνατοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με τον εμβολιασμό. Ευχάριστη και ελπιδοφόρα έκπληξη αποτελεί το γεγονός ότι την τρέχουσα περίοδο υπάρχει πολύ αυξημένη ζήτηση αντιγριπικών εμβολίων σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές που πιθανώς να αντανακλά την αλλαγή στάσης του πληθυσμού έναντι των εμβολιασμών.

Το ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο του Δικτύου Υγιών Πόλεων στην Αθήνα

Η παραπάνω ενημέρωση για την κατάχρηση των αντιβιοτικών στη χώρα μας καθώς και για τον πλημμελή εμβολιασμό του πληθυσμού έγινε με αφορμή την ανακοίνωση του 15ου Πανελληνίου Συνεδρίου του Ελληνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, με θέμα «Κανείς δε μένει πίσω».

 

Πρόκειται για μια μεγάλη συνάντηση εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης  από όλη τη χώρα, καθώς και εκπροσώπων επιστημονικών φορέων. Το Συνέδριο πραγματοποιείται σε ετήσια βάση με σκοπό την παρουσίαση καλών πρακτικών από τους Δήμους-μέλη, απολογισμό των δράσεων με μετρήσιμα αποτελέσματα και ανταλλαγή απόψεων για περαιτέρω εξέλιξη.

Το Δίκτυο Υγιών Πόλεων αποτελείται από 227 Δήμους-μέλη μέχρι σήμερα, ενώ 100 από αυτούς έχουν δημιουργήσει Κέντρα Πρόληψης για την Υγεία (ΚΕΠ Υγείας).
Τα ΚΕΠ Υγείας είναι δομές των Δήμων που σκοπό έχουν να συμβάλλουν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, με βάση τα πρωτόκολλα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σε 8 νοσήματα που έχει αποδειχθεί ότι μέσω του προσυμπτωματικού ελέγχου προλαμβάνουν της θεραπείας αυτών.

«Στο επικείμενο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων θα τοποθετηθούν εκπρόσωποι από σημαντικούς φορείς για τις Πολιτικές Πρόληψης της Δημόσιας Υγείας», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ, Γιώργος Πατούλης. «Μέχρι σήμερα, έχουμε να παρουσιάσουμε ένα σημαντικό έργο στην προαγωγή Υγείας. Η υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής με στόχο τη πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη για τη θωράκιση της υγείας των πολιτών αποτελεί μεγάλη προτεραιότητα της Περιφέρειας Αττικής στο πεδίο της Δημόσιας Υγείας».

Δείτε εδώ το πρόγραμμα