ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Προσφυγή στο ΣτΕ από 21 φαρμακεία της Αττικής για το θέμα του ωραρίου λειτουργίας

Προσφυγή στο ΣτΕ από 21 φαρμακεία της Αττικής για το θέμα του ωραρίου λειτουργίας

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Γ. Δαγρές στο DailyPharmaNews: Γίνεται προσπάθεια ανατροπής της σημερινής κατάστασης και επιστροφής στο χάος. Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, θα περιφρουρήσουν το δίκαιο και το δημόσιο συμφέρον.

Στις 10 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο της Επικρατείας θα εκδικάσει την προσφυγή 21 φαρμακείων της Αττικής, που στρέφονται κατά της αλλαγής που επέφερε στο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων η τροπολογία που πέρασε από τη βουλή η προηγούμενη κυβέρνηση, λίγο πριν τις εκλογές, με την οποία απαγορεύθηκε η λειτουργία των φαρμακείων μετά τις 9 το βράδυ, πλην εκείνων που έχουν οριστεί να διημερεύουν και να διανυκτερεύουν.

Να σημειωθεί ότι η τροπολογία αυτή, την οποία στήριξε και η Νέα Δημοκρατία ως τότε αντιπολίτευση, έτυχε αποδοχής όχι μόνο από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής αλλά και από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, που την είδε ως ένα πρώτο βήμα εξομάλυνσης ενός τεράστιου προβλήματος, που έφερε εσωστρέφεια στον κλάδο, λόγω των φαινομένων κανιβαλισμού τα οποία παρατηρούνταν από λίγα μεγάλα φαρμακεία σε βάρος της πλειοψηφίας των μικρομεσαίων φαρμακείων.

Από την πρώτη ωστόσο μέρα της δημοσίευσης του σχετικού νόμου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 24 Μαΐου, ξεκίνησαν οι κόντρες πολλών μεγάλων διευρυμένων φαρμακείων με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής αλλά και τον ΠΦΣ με τους «διευρυμένους» να θεωρούν ότι θα έπρεπε να δοθεί κάποια παράταση εφαρμογής του νόμου, επικαλούμενοι ζητήματα προστατευόμενης εμπιστοσύνης στην μέχρι τότε κατάσταση όσων είχαν οργανώσει τις επιχειρήσεις τους για να λειτουργούν ως την 11 το βράδυ –ζήτημα μάλιστα που τέθηκε από πλευράς τους τότε στο υπουργείο Υγείας που ωστόσο επέλεξε την άμεση εφαρμογή του νόμου.  

Το DailyPharmaNews επικοινώνησε με τον Ειδικό Γραμματέα του ΦΣΑ κ. Γιάννη Δαγρέ και μέλος του Δ.Σ. του ΠΦΣ, ο οποίος έχει ασχοληθεί επισταμένως με το ζήτημα, παρουσιάζοντας μάλιστα και σχετική μελέτη (δείτε εδώ) που αφορούσε τα προβλήματα που είχαν δημιουργήσει οι προηγούμενοι μνημονιακοί νόμοι για το διευρυμένο και το ελεύθερο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων και είχε συμβάλλει να αναδειχθεί το ζήτημα αυτό πανελληνίως.

Ο κ. Δαγρές ανέφερε ότι «ακριβείς λεπτομέρειες για το τι ζητούν οι συνάδελφοι μέσα από την προσφυγή τους αυτή, δεν έχω. Αυτό όμως που καταλαβαίνει κανείς είναι ότι επειδή δεν μπορούν να στραφούν ευθέως κατά του νόμου, μάλλον θα πρέπει να επικαλούνται κάποιον δευτερεύοντα ισχυρισμό που κατά τη γνώμη τους παρέχει τη δυνατότητα προσφυγής».

Και συνεχίζει: «Πάγια θέση μας ως Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και ως Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής είναι ότι μόνο ένα ρυθμισμένο, κοινό, ενιαίο, ανθρώπινο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων μπορεί να προσφέρει 24ωρη κάλυψη σε όλον τον πληθυσμό. Διότι μόνο αυτό μπορεί να προστατεύσει την εύρυθμη λειτουργία του θεσμού των διημερεύσεων και των διανυκτερεύσεων, που είναι και ο μόνος τρόπος παροχής εγγυημένης 24ωρης προσβασιμότητας όλο τον χρόνο όλων των πολιτών σε όλη την επικράτεια σε φαρμακείο. Αυτή η δυσάρεστη εξέλιξη υπονομεύει τη διαχρονική προσπάθεια που κάνει η πολιτεία να διορθώσει σοβαρά λάθη περασμένων χρόνων. Εάν τυχόν η προσφυγή αυτή γίνει δεκτή, να γυρίσουμε σε παλιές εποχές όπου ο ασθενής έψαχνε και ταλαιπωριόταν πάρα πολύ να βρει ανοικτό φαρμακείο τις δύσκολες ώρες της ημέρας, ειδικά τα βράδια που πολλοί άνθρωποι ψάχνουν να βρουν το φάρμακό τους έχοντας βγει από το νοσοκομείο».

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα ο κ. Δαγρές σημειώνει ότι «από την εικόνα που έχουμε ως φαρμακοποιοί είναι ότι δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο ένα ωράριο από το οποίο να είναι ευχαριστημένοι οι πάντες. Παρόλα αυτά όμως, αυτή τη στιγμή χάρη στο καινούργιο ωράριο είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο, τα παράπονα των πολιτών σε αριθμό έχουν περιοριστεί θεαματικά που σημαίνει ότι το νέο ωράριο έχει αποδώσει καρπούς και έχει πετύχει σε ικανό βαθμό το στόχο του. Αυτό πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψιν και η πολιτεία και οι δικαστές. Έγινε μια διακοινοβουλευτική προσπάθεια βελτίωσης και εκσυγχρονισμού του ωραρίου τον περασμένο Μάιο η οποία πρέπει να περιφρουρηθεί και να διαφυλαχθεί. Σε μία ευνομούμενη, πολιτισμένη και σύγχρονη κοινωνία είναι αυτονόητο ότι το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον του συνόλου έχει σαφώς μεγαλύτερη σημασία από τη βούληση και το στενό συμφέρον μίας μικρής ομάδας 10-20 ανθρώπων».

Ο πρόεδρος του ΦΣΑ κ. Κώστας Λουράντος σε ανάρτησή του χαρακτηρίζει την προσφυγή των φαρμακοποιών στο ΣτΕ ως ένα θέμα «πολύ σοβαρό γιατί αφορά στο νέο διευρυμένο ωράριο (μέχρι 9:00 το βράδυ ανοικτά και κλειστά τις αργίες)», σημειώνει ότι έχει ενημερώσει άμεσα τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και δηλώνει ότι «θα παραστεί και θα αγωνιστεί εναντίον της προσφυγής».

Το θέμα, αν και δεν είναι στην ημερήσια διάταξη, αναμένεται να συζητηθεί κατά τη σημερινή συνεδρίαση (Τετάρτης 13 Νοεμβρίου) του Δ.Σ. του ΠΦΣ.