NEA

Στο επίκεντρο των συζητήσεων και πάλι το clawback

Στο επίκεντρο των συζητήσεων και πάλι το clawback

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

Όπως ανέφερε από το βήμα της Ημερίδας του ΣΑΦΕΕ και της ΠΕΦ για το clawback, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, αν τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ δείχνουν μεγάλο όγκο διάθεσης ανά σκεύασμα (οι οποίες δεν είναι αποδεκτές), τότε θα ζητείται από την εκάστοτε φαρμακευτική εταιρεία επιδημιολογική μελέτη που να αποδεικνύει ότι όντως χρειάζονται τόσα κουτιά από το συγκεκριμένο σκεύασμα.  Αν δεν συμβεί αυτό ή δεν αποδεικνύεται από την επιδημιολογική μελέτη, το ποσό της αποζημίωσης θα προκύπτει από το μέσο όρο κατανάλωσης ανά 100.000 κατοίκους στα 5 μεγαλύτερα ευρωπαϊκά κράτη.

Εξάλλου ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι θα προωθήσει μέτρα μείωσης της υπέρβασης σε βάθος 3τίας με αναλογικότητα. Είπε συγκεκριμένα: «Εκεί που η φαρμακευτική δαπάνη είναι πάνω από το μέσο όρο της Ευρώπης θα μειώνεται στο μέσο όρο».

Και παραδέχτηκε ότι αποδεχόμενοι το clawback ευθύς εξ αρχής, «δείξαμε ότι δεν είμαστε ικανοί να βάλουμε σε τάξη τα του οίκου μας». Και μάλιστα σχολίασε για το μέτρο ότι «δεν έρχεται να μαζέψει το volume, την ποσότητα και την τιμή και πρέπει με φίλτρα να διαπιστώσουμε ποιοι είναι αυτοί που συνταγογραφούν, τι συνταγογραφούν, που υπάρχει περιθώριο, τι λέει το πρωτόκολλο, αν είμαστε οι πιο φιλάσθενοι κλπ».

Τέλος, ο ΥΥΚΑ αναφέρθηκε στη σύνδεση clawback και επενδύσεων, υπογραμμίζοντας ότι δόθηκε αναπτυξιακός τόνος στην υπέρβαση αλλά και στην αποψινή νομοθέτηση στη Βουλή, των αλλαγών στην τιμολόγηση, που οδηγεί σε μηδενικές αυξήσεις και μειώσεις έως 7%. «Οι πολίτες θα δουν μείωση στη συμμετοχή τους στα φάρμακα που πληρώνουν», τόνισε.

Ο αντίλογος από τον πρώην υπουργό Υγείας

«Δημιουργήθηκαν συνθήκες τριμερούς χρηματοδότησης», είπε στην δική του τοποθέτηση ο προκάτοχος του κ. Κικίλια, και νυν τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός.  Όπως εξήγησε, το κράτος συμβάλει στη φαρμακευτική δαπάνη με 2,5 δισ. ευρώ. Στον ασθενή μετακυλίστηκε σημαντικό βάρος με αποτέλεσμα να καταβάλει 1,8 δισ. ευρώ από την τσέπη του και η φαρμακοβιομηχανία συμβάλλει με 1,5 δισ. ευρώ και με αυξητική τάση.

 Διαρθρωτικά μέτρα εφαρμόστηκαν, καθυστερημένα ναι, αλλά εφαρμόστηκαν», είπε και πρόσθεσε ότι χρειάζεται ενίσχυση των κλειστών προϋπολογισμών.

«Εμείς κάναμε την πρώτη κίνηση για μείωση του clawback. Υπήρξε μετρήσιμη μείωση του νοσοκομειακού clawback με 45 εκατ. ευρώ, λόγω της σύνδεσης με το ΑΕΠ», είπε ο κ. Ξανθός. Και θύμισε ότι η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη αυξάνεται παγκοσμίως, μεταξύ 7,5% και 10% κάθε 6μηνο, εξαιτίας των πανάκριβων καινοτόμων θεραπειών. Και αυτό είναι κάτι επανέλαβε, που πρέπει να αντιμετωπιστεί πανευρωπαϊκά και όχι από μόνη την Ελλάδα.

Ολ. Παπαδημητρίου: Κέρδος με…μείωση των πωλήσεων

Μιλώντας εκ μέρους του ΣΦΕΕ, ο πρόεδρος του συνδέσμου Ολύμπιος Παπαδημητρίου σημείωσε ότι το νόημα είναι πως «αν μειώναμε τις πωλήσεις μας κατά 25% όλες οι εταιρίες, θα κερδίζαμε περισσότερο», τονίζοντας με το επιχείρημα αυτό πόσο δραματικό είναι για τις εταιρίες το clawback. Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ είπε επίσης ότι αυτήν την στιγμή είναι τέτοιο το σύστημα που ο καθένας προσπαθεί να επιβιώσει προωθώντας τα προϊόντα του. Αλλά αυτό δεν θα βοηθάει για πολύ καιρό ακόμα, καθώς το σύστημα με αυτό τον τρόπο βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Και έδωσε το παράδειγμα το διαβήτη- του οποίου γιορτάζουμε σήμερα την παγκόσμια ημέρα- λέγοντας ότι κάθε 6μηνο στην Ελλάδα αυξάνονται οι θεραπευόμενοι από διαβήτη. Αλλά οι εταιρίες, με τον ίδιο προϋπολογισμό, εξυπηρετούν όλο και περισσότερους πολίτες… Πρέπει όλοι μας να αποκτήσουμε επιδημιολογική εικόνα των ασθενειών που θα δείξουν και τις ανάγκες, τόνισε θίγοντας και το πρόβλημα με τους πρόσφυγες που πρέπει να λαμβάνουν θεραπείες αλλά όχι με αποκλειστική επιβάρυνση των φαρμακευτικών εταιριών!

Θ. Τρύφων: Συμψηφισμός του clawback

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ από τη πλευρά του έδωσε το στίγμα, με τέσσερις προτάσεις του, όπου τόνισε πως πρέπει να προχωρήσουν εντός 6μηνού.

Πρώτα πρέπει να υπάρξουν ΗΤΑ fast truck, ώστε να αξιολογηθούν τα νέα φάρμακα.

Δεύτερον πρέπει να υπάρξει πολιτική προώθησης των γενοσήμων, διότι τώρα υπάρχει παραπληροφόρηση, και κίνητρα για φαρμακοποιούς και γιατρούς ώστε να τα προωθούν.

Τρίτον πρέπει να γίνει σύντομα διεύρυνση της αρνητικής λίστας.

Τέταρτον πρέπει να μπουν αυστηροί κανόνες συνταγογράφησης.

Ο κ Τρύφων επίσης τόνισε ότι θα έπρεπε η Πολιτεία να προβλέψει συμψηφισμό του clawback με τις επενδύσεις που κάνει η κάθε εταιρία και φέρνουν προστιθέμενη αξία στην χώρα.

Μ. Παπαταξιάρχης: Αδράνεια και ατολμία

Παίρνοντας τον λόγο ο πρόεδρος της PIF, Μάκης Παπαταξιάρχης ανέφερε ότι το χειρότερο δεν είναι ότι το clawback. Υπάρχει αλλά το συνηθίσαμε! Και όπως είπε χαρακτηριστικά, «στο Ζάππειο λέμε ότι τέλειωσαν τα μνημόνια και στο Caravel, σήμερα, μιλάμε για την πιο κυνική αποτύπωση της αδράνειας, της ατολμίας και της ανεπάρκειας».

Δ. Γιαννακόπουλος: Αν χρειαστεί θα αποσύρουμε φάρμακα

Τέλος ο κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος από τη VIANEX σημείωσε ότι οι ΑΝΕΛ προ της εκλογής τους και μετά την ανάληψη της εξουσίας με το ΣΥΡΙΖΑ υπόσχονταν ότι θα εξαφανίσουν το clawback. «Είτε έλεγαν ψέματα είτε ήταν άσχετοι» και συνέχισε: «Ο πρώην τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, Βασίλης Οικονόμου έλεγε προεκλογικά ότι θα εξαιρεθούν οπωσδήποτε τα εμβόλια από το clawback. Σήμερα δεν ακούσαμε κάτι τέτοιο από τον υπουργό Υγείας. Ας ελπίσουμε να μην είναι και αυτό ψέμα!».

Και προειδοποίησε ότι «δεν θέλουμε να αποσύρουμε φάρμακα από την αγορά διότι είναι κοινωνικό αγαθό. Αλλά αν χρειαστεί θα το κάνουμε και δεν το λέμε απλά ως απειλή».