ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ο ΦΣ Θεσσαλονίκης ζητά απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών από ΕΟΦ και Υπουργείο Υγείας

Ο ΦΣ Θεσσαλονίκης ζητά απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών από ΕΟΦ και Υπουργείο Υγείας

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Με επιστολές του προς το Υπουργείο Υγείας και προς τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων ο  Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης  ζητά δραστικά μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ελλείψεων που, όπως αναφέρει, έχει πάρει δραματικές διαστάσεις στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας.

Συγκεκριμένα στις επιστολές του ο ΦΣΘ κάνει λόγο για «Δραματικές ελλείψεις σκευασμάτων στα φαρμακεία» της πόλης εξηγώντας ότι «αυτή τη στιγμή λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων περισσότερα από 100 σκευάσματα. Πρόκειται για φάρμακα όλων των παθήσεων και πιο συγκεκριμένα για την αρτηριακή πίεση, τον σακχαρώδη διαβήτη, την οστεοπόρωση, το γλαύκωμα, ηρεμιστικά, πνευμονολογικά, καθώς και φάρμακα για την ελκώδη κολίτιδα, τον θυρεοειδή και αντιπηκτικές ενέσεις. Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής, η οποία συνεχώς χειροτερεύει αντί να βελτιώνεται, είναι οι φαρμακοποιοί να δίνουμε καθημερινά μεγάλο αγώνα για να βρούμε έστω και ένα κουτί, ώστε να εξυπηρετήσουμε τους ασθενείς, αλλά στο τέλος αυτό δεν είναι πάντα εφικτό διότι στα περισσότερα φάρμακα δεν υπάρχουν αποθέματα».

Τα σκευάσματα που λείπουν, όπως αναφέρει ο ΦΣΘ  είναι κυρίως πολυεθνικών εταιρειών τα οποία έχουν εξαγωγικό ενδιαφέρον, ενώ πολλά από αυτά είναι αναντικατάστατα και η έλλειψή τους δυσκολεύει πολύ τη συνέχιση της θεραπευτικής αγωγής των ασθενών.

Στην επιστολή του προς τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια αλλά και προς τον ΕΟΦ ο ΦΣΘ σημειώνει ότι «ο Σύλλογός μας έχει εξηγήσει πολλές φορές ότι η τακτική που εφαρμόζει ο ΕΟΦ με την απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών συγκεκριμένων σκευασμάτων δεν αποδίδει. Κι αυτό διότι έχει έναν πολύ συγκεκριμένο και σύντομο χρονικό ορίζοντα».

Ο μόνος τρόπος να αποδώσει το μέτρο αυτό, συνεχίζει ο ΦΣΘ, είναι να επιβάλει ο ΕΟΦ απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών για μεγάλο χρονικό διάστημα, γεγονός που θα καθιστά ασύμφορη την αποθεματοποίηση τέτοιων φαρμάκων από τον οποιονδήποτε. Καλεί δε τον κ. Κικίλια όσο και τον ΕΟΦ να λάβουν «δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση αυτού του τόσο μεγάλου προβλήματος».