ΠΑΘΗΣΕΙΣ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Αφιερωμένη στην Οικογένεια, την εκπαίδευση στη διαχείριση της νόσου και την εξατομικευμένη θεραπεία

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Αφιερωμένη στην Οικογένεια, την εκπαίδευση στη διαχείριση της νόσου και την εξατομικευμένη θεραπεία

Σήμερα, ο διαβήτης αποτελεί μια παγκόσμια πανδημία που επηρεάζει περισσότερους από 425 εκατομμύρια ανθρώπους, σε παγκόσμιο επίπεδο και αυτός ο αριθμός αυξάνεται κάθε χρόνο. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι περίπου 1 εκατομμύριο άτομα ζουν με διαβήτη. Για τα άτομα που ζουν με διαβήτη, η ενασχόληση με τη διαχείριση των αυξομειώσεων του σακχάρου στο αίμα τους και τη γενικότερη κατάσταση της υγείας τους, είναι καθημερινή.

 

14 Νοεμβρίου 2019: Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη γίνεται πιο συστηματική και πολύπλευρη ενημέρωση –από αρμόδιες επιστημονικές εταιρείες και φορείς– για τη νόσο, την ανάγκη πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης και διαχείρισής της για να προληφθούν οι πολλές και δυσίατες επιπλοκές της νόσου.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη γιορτάζεται από το 1991, αλλά μόλις το Δεκέμβριο του 2006 αναγνωρίστηκε ως μια επίσημη Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών με την έγκριση του ψηφίσματος 61/225 του ΟΗΕ. Στη φετινή χρονιά γιορτάζουμε τη 12η επέτειο από την αναγνώριση της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη ως επίσημη Ημέρα από τα Ηνωμένα Έθνη.

Αυτή είναι επίσης η 12η επέτειος για το γαλάζιο κύκλο, το παγκόσμιο σύμβολο για την ευαισθητοποίηση για τη νόσο του Σακχαρώδη Διαβήτη.

Ο κύκλος συμβολίζει πρωτίστως την ενότητα αλλά και το θετικό πνεύμα και τη δύναμη που χρειάζεται η αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη ενώ το γαλάζιο χρώμα συνδέεται με το χρώμα του ουρανού και της σημαίας των Ηνωμένων Εθνών.

 

«Ανακάλυψε, Πρόλαβε, Διαχειρίσου το  Διαβήτη» - «Εμπόδισε την εμφάνιση του στην δική σου Οικογένεια»

Αυτό είναι για 2η χρονιά το μήνυμα της ενημερωτικής εκστρατείας κατά του ΣΔ της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ), στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη. Στόχος της εκστρατείας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για τις επιπτώσεις του Σακχαρώδη Διαβήτη (ΣΔ) καθώς και η ανάδειξη και ενίσχυση του ρόλου της Οικογένειας στην Πρόληψη, Διαχείριση, Φροντίδα, και Εκπαίδευση, αναφορικά με το νόσημα.

 

«Ο Διαβήτης αφορά κάθε Οικογένεια», είναι το κεντρικό μήνυμα της εκστρατείας ενημέρωσης για το Σακχαρώδη Διαβήτη (ΣΔ), της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (IDF), για τα έτη 2018 και 2019.

 

Ο Γεώργιος Δημητριάδης, Πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ),  Καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ, αναφερόμενος στην καμπάνια ενημέρωσης τόνισε ότι για 2η χρονιά η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη είναι αφιερωμένη στην Οικογένεια, τον πυρήνα, ο οποίος εξασφαλίζει σταθερότητα στον κοινωνικό ιστό και συνοψίζεται σε τρεις πυλώνες: Ανακάλυψη, Πρόληψη και Διαχείριση του ΣΔ. «Δυνητικά, o ΣΔ αφορά όλες τις οικογένειες και επομένως η καλή γνώση των συμπτωμάτων και των παραγόντων κινδύνου όλων των τύπων ΣΔ είναι ζωτικής σημασίας για την έγκαιρη διάγνωση και την πρόληψη του. Το 80% των περιπτώσεων ΣΔ τύπου 2 (ΣΔτ2) μπορεί να προληφθεί με την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, ενώ το 70% των πρώιμων θανάτων των ενηλίκων προκαλούνται από συνήθειες που υιοθετούνται κατά την περίοδο της εφηβείας, Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται κατακόρυφη αύξηση της εμφάνισης παχυσαρκίας και ΣΔτ2 στα παιδιά και η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά τις οικογενειακές συνήθειες. Όταν η οικογένεια τρώει υγιεινά γεύματα και ασκείται, όλα τα μέλη της υιοθετούν και ενισχύουν συμπεριφορές, οι οποίες επιτρέπουν την πρόληψη του ΣΔτ2 ή την ευκολότερη διαχείριση του ΣΔ τύπου 1 (ΣΔτ1) όταν αυτός εμφανισθεί. Η μείωση της εμφάνισης του ΣΔ ξεκινά επομένως από το σπίτι και η οικογενειακή υποστήριξη είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόληψη, πρώιμη εντόπιση, εκπαίδευση, ψυχική-συναισθηματική στήριξη, φροντίδα και διαχείριση του ΣΔ».

 

Εξατομικευμένη Θεραπευτική Προσέγγιση

Αναφερόμενος στα νεότερα δεδομένα αντιμετώπισης της νόσου, ο Πρόεδρος της ΕΔΕ, επεσήμανε ότι «οι εξελίξεις στη θεραπεία του ΣΔ είναι ραγδαίες και εντυπωσιακές. Από την κλασσική προσέγγιση, με στόχο μόνο τη μείωση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, έχουμε φθάσει στην ολιστική εξατομικευμένη θεραπευτική προσέγγιση σε όλα τα επίπεδα (φάρμακα, διατροφή, θεραπευτική άσκηση, διαχείριση του stress) με κύριο στόχο την προφύλαξη καρδιάς-αγγείων-νεφρών, αλλά και την απώλεια βάρους-αποφυγή υπογλυκαιμιών. Στη χώρα μας, κυκλοφορούν και είναι διαθέσιμα όλα τα καινούργια φάρμακα. Οι γιατροί έχουν την ελευθερία επιλογής όποιου συνδυασμού κρίνουν κατάλληλο για τον ασθενή τους, τον οποίο το Κράτος αποζημιώνει. Προτεραιότητα μας αποτελεί η εκπαίδευση των γιατρών στη λογική της σωστής επιλογής θεραπείας, ώστε να πετυχαίνουν ολιστική ρύθμιση του ΣΔ βασισμένη στην εξατομίκευση».

 

 

Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία: Νεότερα φάρμακα για το Σακχαρώδη Διαβήτη βελτιώνουν και την καρδιακή λειτουργία

 

Ο νόσος του σακχαρώδη διαβήτη παρουσιάζει συνεχώς αυξανόμενα ποσοστά εμφάνισης και στον Ελληνικό πληθυσμό, επισημαίνει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία. Ιδιαίτερα ο τύπου ΙΙ σακχαρώδης διαβήτης φαίνεται να παρατηρείται σε ποσοστά  10% του πληθυσμού με περισσότερα από 100.000 άτομα να εμφανίζουν διαταραχή στον μεταβολισμό του σακχάρου τους, ενώ η 10ετής επίπτωση της νόσου έχει φανεί από την μελέτη ΑΤΤΙΚΗ να είναι περίπου 13%. Κύριοι προδιαθεσικοί παράγοντες είναι η καθιστική ζωή, η ανθυγιεινή διατροφή και η κεντρική παχυσαρκία. Η αυξημένη περίμετρος μέσης αυξάνει και στα δύο φύλα  τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη κατά 22%.

 

Σακχαρώδης Διαβήτης: Κύρια αιτία της καρδιακής ανεπάρκειας

Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί μια από τις πιο κύριες αιτίες εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας, τόσο μέσω πρόκλησης αθηροσκλήρωσης και εμφράγματος του μυοκαρδίου όσο και με διαταραχή του μεταβολισμού των μυοκαρδιακών κυττάρων που οδηγεί την καρδιά σε μια κατάσταση πολύ χαμηλής απόδοσης.

Περισσότεροι από 29 εκατ. άτομα στις ΗΠΑ έχουν μη ινσουλινοεξαρτώμενο Σακχαρώδη Διαβήτη ενώ 6.5 εκατ. έχουν καρδιακή ανεπάρκεια και αμφότερες οι καταστάσεις αναμένονται να αυξηθούν με τον χρόνο. 

Οι μισοί από τους ασθενείς που νοσηλεύονται με καρδιακή ανεπάρκεια πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη και η συνύπαρξη αυτών των δύο καταστάσεων επιδεινώνει την κλινική τους πορεία, καθώς ο κίνδυνος θανάτου αυξάνει κατά 60%.

 

Η εντατική ρύθμιση της γλυκόζης δε φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο της ολικής θνητότητας, της καρδιαγγειακής ή του εγκεφαλικού
Μπορεί όμως να μειώνει τον κίνδυνο του μη θανατηφόρου εμπράγματος του μυοκαρδίου. Ο στόχος της ΗA1c πρέπει να εξατομικεύεται σε ασθενείς με Καρδιακή Ανεπάρκεια και Σακχαρώδη Διαβήτη με βάση την κλινική λειτουργική κατάσταση (προσδόκιμο επιβίωσης, συνοσηρότητες, παρουσία επιπλοκών Διαβήτη) ιστορικό υπογλυκαιμίας, δυνατότητα αυτοσυντήρησης και το συνολικό φαρμακευτικό φορτίο.

Η ινσουλίνη χρειάζεται σε μερικές περιπτώσεις για να ρυθμίσει καλύτερα τη γλυκόζη σε ασθενείς με Διαβήτη και Καρδιακή Ανεπάρκεια.

Η άσκηση είναι ασφαλής και ωφέλιμη σε ασθενείς με Καρδιακή Ανεπάρκεια και Σακχαρώδη Διαβήτη. Στους παχύσαρκους που επίσης έχουν Διαβήτη, ο συνδυασμός δίαιτας και προγραμματισμένης άσκησης μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργική ικανότητα, ενώ βασικός στόχος στην πρόληψη της εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη αποτελεί η αποφυγή κεντρικής παχυσαρκίας και η τήρηση υγιεινής διατροφής.

 

Τα τελευταία χρόνια, στη φαρέτρα της φαρμακευτικής αγωγής για το σακχαρώδη διαβήτη έχει προστεθεί μια νέα κατηγορία φαρμάκων, οι αναστολείς SGLT-2  που αποτελούν υπογλυκαιμικά φάρμακα πρώτης γραμμής αφού έχουν δείξει ότι μειώνουν τις νοσηλείες για Καρδιακή Ανεπάρκεια σε διαβητικούς και μη διαβητικούς ασθενείς. Φαίνεται ότι τώρα η νέα κατηγορία φαρμάκων με κύριους εκπροσώπους την εμπαγλιφλοζίνη και την νταπαγλιφλοζίνη μπορούν να αποτελέσουν και φάρμακα για την αντιμετώπιση της πιο σημαντικής καρδιαγγειακής κατάστασης που είναι η καρδιακή ανεπάρκεια.

Τα αποτελέσματα νεότερων μελετών εμφανίζουν ότι τα φάρμακα αυτά μειώνουν την θνητότητα και τις νοσηλείες για καρδιακή ανεπάρκεια στους ήδη πάσχοντες και με σακχαρώδη διαβήτη αλλά και συνολικά μειώνουν κατά 30% την καρδιαγγειακή θνητότητα, την ολική θνητότητα και την νοσηρότητα σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια χωρίς σακχαρώδη διαβήτη, θέτοντάς τα και ως δυνητικά φάρμακα για την καρδιακή ανεπάρκεια.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε ότι ο σακχαρώδης διαβήτης επηρεάζει άμεσα την καρδιακή λειτουργία και είναι απαραίτητη η υιοθέτηση υγιεινοδιαιτητικής αγωγής με την έναρξη της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής.

 

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»: Η ενημέρωση αρχίζει με τα παιδιά


Εντατικά συνεχίζονται οι δράσεις της καμπάνιας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης γύρω από τον Σακχαρώδη Διαβήτη που ανακοίνωσε πρόσφατα η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ. Φέτος, οι προσπάθειες της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ έχουν στο επίκεντρό τους τα παιδιά και πλαισιώνονται από ενημερωτικές ομιλίες σε σχολεία και από αγώνες μπάσκετ μεταξύ παιδικών/εφηβικών ομάδων, σχολικών και μη. Στο πλαίσιο αυτό, δόθηκε η ευκαιρία σε παιδιά 11 – 17 ετών να ενημερωθούν για το Σακχαρώδη Διαβήτη και για τη σημασία της πρόληψης, καθώς και για τη συμβολή της άσκησης και της υιοθέτησης ενός  υγιεινού τρόπου ζωής στην κατάκτηση  της υγείας και τη διατήρησή της.

 

Η καμπάνια “Diabetes. Your Type” για την εξατομικευμένη προσέγγιση στη θεραπεία του ΣΔ

 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2019, η Sanofi Ελλάδας προωθεί μία περισσότερο εξατομικευμένη προσέγγιση στη θεραπεία της νόσου με την παγκόσμια καμπάνια “Diabetes. Your Type”. Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, η εταιρεία στοχεύει να βελτιώσει την ποιότητα ζωής και την υγεία των ατόμων με διαβήτη.

 

Η πρωτοβουλία παρουσιάζει αληθινές ιστορίες ανθρώπων από ολόκληρο τον κόσμο, οι οποίοι ζουν με διαβήτη και απολαμβάνουν την καθημερινότητά τους χάρη σε εξατομικευμένες λύσεις υγείας που προσαρμόζονται στον τρόπο ζωής και τις ατομικές ανάγκες τους.

 

Κάθε άνθρωπος με διαβήτη είναι μοναδικός, με τον δικό του τρόπο ζωής, τις δικές του συνήθειες, τη δική του γενική κατάσταση υγείας που καθιστά τις ανάγκες διαχείρισης της νόσου συγκεκριμένες για τον καθένα. Για να διαχειρίζεται την υγεία του αποτελεσματικά, κάθε άτομο χρειάζεται έναν μοναδικό συνδυασμό εκπαίδευσης, παρακολούθησης και υποστήριξης, παράλληλα με διαφορετικές θεραπείες.

 

Κύριο επικοινωνιακό υλικό της καμπάνιας αποτελούν τα ενημερωτικά βίντεο με ιστορίες ασθενών από όλο τον κόσμο που θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο και θα προβληθούν σε επιλεγμένους κινηματογράφους (το υλικό της καμπάνιας είναι διαθέσιμο στο www.sanofi.gr).

 

«Ζωή Γλυκιά»: Δράση ενημέρωσης στην Πάτρα

Η Novo Nordisk Hellas στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη, υποστηρίζει τη δράση ενημέρωσης του Συλλόγου Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πάτρας «Ζωή Γλυκιά» που πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019 (9:00 – 19:00) στην κεντρική πλατεία της Πάτρας (πλατεία Βασιλέως Γεωργίου Ά).

Κατά τη διάρκεια της δράσης, μικροί και μεγάλοι θα μπορέσουν να ενημερωθούν για την νόσο του Σακχαρώδη Διαβήτη στο περίπτερο της Novo Nordisk Hellas και παράλληλα να συμμετέχουν σε διαδραστικά παιχνίδια ανακαλύπτοντας τη νόσο μέσα από αυτά.

 

«Diabetes Congress Highlights 2019»

Με τη συμμετοχή σημαντικών Επιστημόνων Υγείας που δραστηριοποιούνται στη διαχείριση του Σακχαρώδους Διαβήτη πραγματοποιήθηκαν τα Diabetes Congress Highlights 2019, με την επιστημονική ευθύνη της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (Ε.Δ.Ε.) και την υποστήριξη της Φαρμασέρβ-Λίλλυ.

Η Επιστημονική Κοινότητα έχει αγκαλιάσει θερμά αυτό, το υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ξεκίνησε για πρώτη φορά το 2015 και έχει γίνει πλέον ένας Θεσμός ευρύτατης αποδοχής στη συνεχιζόμενη εκπαίδευση των γιατρών που ασχολούνται με τη διαχείριση του Σακχαρώδη διαβήτη και πραγματοποιήθηκε για πέμπτη συνεχή χρονιά, το Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Τα «Diabetes Congress Highlights 2019» αποτελούν στην πραγματικότητα μία υψηλού επιπέδου επισκόπηση των επιστημονικών δεδομένων των Διεθνών Διαβητολογικών Συνεδρίων του 2019, των Επιστημονικών Εταιρειών:

  • ADA (Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία)
  • EASD (Ευρωπαϊκή Διαβητολογική Εταιρεία)
  • ISPAD (Διεθνής Εταιρεία Παιδιατρικού και Εφηβικού Διαβήτη)

Τη φετινή εκδήλωση παρακολούθησαν 250 ιατροί που ασχολούνται με τη διαχείριση του διαβήτη στο χώρο της κεντρικής εκδήλωσης (Φάρος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος) και επιπροσθέτως 500 ιατροί διαδικτυακά μέσω ζωντανής αναμετάδοσης από ιδιωτικές συσκευές (smartphones και tablets).