NEA

Κ. Φρουζής: «Δεν μετέφερα στο Σαμαρά ούτε τροχήλατη βαλίτσα...ούτε ιπτάμενη»

Κ. Φρουζής: «Δεν μετέφερα στο Σαμαρά ούτε τροχήλατη βαλίτσα...ούτε ιπτάμενη»

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

Την ίδια τακτική τήρησε και κατά την δεύτερη ημέρα κατάθεσής του στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση της Novartis, ο τ. ισχυρός άνδρας της εταιρίας, Κώστας Φρουζής, ενώ σήμερα ολοκληρώθηκε η διαδικασία με τις καταθέσεις του. Χαρακτηριστικό είναι ότι η χθεσινή κατάθεσή του διήρκεσε 8 ώρες!

Ο κ. Φρουζής αποκάλυψε συναντήσεις πριν από το 2015 με Τσίπρα, Σταθάκη, Ξανθό, Παππά  ενώ τόνισε ότι δεν συνάντησε ποτέ κατ’ ιδίαν τον Αντώνη Σαμαρά λέγοντας «Δεν μετέφερα τίποτα στον Σαμαρά. Ούτε τροχήλατη βαλίτσα ούτε… ιπτάμενη».

Ενώ για την εισαγγελέα Διαφθοράς είπε ότι «η Τουλουπάκη ζητούσε να πω αυτά που ήθελε» .

Ο κ. Φρουζής είχε και έναν διάλογο με τον Βασίλη Κεγκέρογλου για την Αικατερίνη Κελέση. Έχει ενδιαφέρον να τον διαβάσουμε:

Κεγκέρογλου: Έχετε υποψία για το ποια είναι η προστατευόμενη μάρτυρας Αικατερίνη Κελέση;

Φρουζής: Κάτι έχω στο μυαλό μου.

Υψηλάντης: Η κυρία Κελέση μήπως ήταν συνεργάτιδά σας;

Φρουζής: Δεν ξέρω πιθανολογώ πάνω από τη βάση.

Μαρκόπουλος: Σε τι ποσοστό είστε;

Φρουζής (γελώντας):  Με πολύ καλές πιθανότητες. Σε καλό ποσοστό.

Όπως ο ίδιος υποστήριξε, την περίοδο 2013-2014 έγινε μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 50% στα εκτός πατέντας φάρμακα λόγω νομοσχεδίου του Άδωνι Γεωργιάδη που «προκάλεσε σε όλους μας πρόβλημα». Και συνέχισε εξηγώντας: «Ήταν περίοδος πολέμου με την κυβέρνηση Σαμαρά».  Για εκείνη την περίοδο είπε: «τότε έβλεπα πολλά στελέχη της αντιπολίτευσης» μεταξύ των οποίων τους Αλ. Τσίπρα, Ν. Παππά, Γ. Σταθάκη, Γ. Δραγασάκη, Αν. Ξανθό κ.α.

Η κατάσταση για τις φαρμακοβιομηχανίες άλλαξε σύμφωνα με τον κ. Φρουζή από το 2015 και μετά καθώς επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η εξωνοσοκομειακή δαπάνη αυξήθηκε φθάνοντας τα 4 δισ. Ευρώ, ενώ αύξηση που ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ παρουσίασε και ο ετήσιος τζίρος της Novartis.

Παράλληλα, ο κ. Φρουζής κατέθεσε και για τα 10 πολιτικά πρόσωπα που οι «κουκουλοφόροι» μάρτυρες υποστήριξαν ότι τους δωροδόκησε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σπύρος Λάππας (ΣΥΡΙΖΑ) ρώτησε τον μάρτυρα, για ποιο λόγο δεν κατήγγειλε την άτυπη συνάντηση με την κυρία Τουλουπάκη εκείνη την περίοδο και ο κ. Φρουζής απάντησε ότι δεν ήθελε να αντιπαρατεθεί με το κράτος.

Επίσης, ο κ. Λάππας κάλεσε τον μάρτυρα να απαντήσει εάν η κυρία Τουλουπάκη του ανέφερε ονόματα συγκεκριμένων πολιτικών με τον δεύτερο να δίνει αρνητική απάντηση.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αμφισβήτησε τον μάρτυρα που υποστήριξε ότι επισήμως δεν έχει καταθέσει ποτέ, λέγοντας πως έχει υποβάλλει 3 υπομνήματα. Επίσης, ο κ. Λάππας ανέφερε ότι έχουν ήδη ασκηθεί τρεις διώξεις στον κ. Φρουζή, του έχει επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από την χώρα και του έχουν δεσμευτεί οι τραπεζικοί του λογαριασμοί. Σύμφωνα με την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Φρουζής ανέφερε ότι του δεσμεύτηκαν 1,8 εκατ ευρώ σε τράπεζα της Ελβετίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κωνσταντίνος Φρουζής είπε ότι συναντήθηκε με τον κ. Τσίπρα και τον κ. Παππά επισημαίνοντας ότι «δεν είναι ένοχο να τους δω, και τον Φίλη έχω συναντήσει στην Αυγή, και τον Δραγασάκη και τον Χουντή». Ειδικά για τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Φρουζής φέρεται να είπε ότι συναντήθηκε μαζί του πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου που μείωνε τις τιμές των φαρμάκων, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε και συνέντευξη τύπου για το θέμα.

Ερωτώμενος σχετικά με το αν είχε συναντήσεις με τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που αρχικά είχαν εμπλακεί στην υπόθεση Novartis, ο κ. Φρουζής σχολίασε ότι τους Δημήτρη Αβραμόπολου, Ευάγγελο Βενιζέλο και Γιώργο Κουτρουμάνη δεν τους έχει δει ποτέ.

Όσον αφορά τους κ.κ. Στουρνάρα, Λυκουρέντζο, Γεωργιάδη και Σαλμά ο κ. Φρουζής είπε ότι τους είχε συναντήσει κάποιες φορές ως πρόεδρος του ΣΦΕΕ.

Ο κ. Φρουζής φέρεται να έχει μιλήσει και για το πρώην στέλεχος της Novartis, Φιλίστωρ Δεστεμπασίδη, και να έχει πει ότι «έφυγε το 2014, εγώ το 2015. Είχε γίνει εσωτερικός έλεγχος. Έχω το πόρισμα. Παραβίαζε εσωτερικές διαδικασίες, αλλοίωνε ποσά για να μη χρειάζονται οι υπογραφές των προϊσταμένων του».

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ο κ. Φρουζής μίλησε κατά πληροφορίες για την γραμματέα του, Μαρία Μαραγγέλη, λέγοντας ότι τον έκλεβε επί τρία χρόνια. «Ήταν γραμματέας μου 11 χρόνια. Είχα πολλά προσωπικά μου πράγματα αφήσει να χειρίζεται, ακόμη και τα φροντιστήρια των παιδιών μου. Το 2015 άρχισα να τη βάζω στη γωνία» φέρεται να έχει πει ο κ. Φρουζής.

Για τον Νίκο Μανιαδάκη ο Κωνσταντίνος Φρουζής είπε ότι δεν είχε συνεργασία.