ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Φόβοι ότι ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων χωρίς φαρμακοποιό στη διοίκηση θα οδηγήσει σε προβλήματα

Φόβοι ότι ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων χωρίς φαρμακοποιό στη διοίκηση θα οδηγήσει σε προβλήματα

Η επιλογή της κυβέρνησης στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων να μην υπάρχει φαρμακοποιός, σπάζοντας μία παράδοση που είχε διαμορφωθεί, έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις στο χώρο του φαρμάκου, ιδιαίτερα στους κόλπους των φαρμακοποιών.

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Μετά την ανάληψη της θέσης του προέδρου του Οργανισμού από τον χειρουργό, κ. Δημήτρη Φιλίππου και την ανακοίνωση από το Υπουργείο Υγείας των υπολοίπων ονομάτων που θα τον πλαισιώσουν στη διοίκηση με τον γιατρό κ. Ελευθέριο Πάλλη ως Α' Αντιπρόεδρο, τον κ. Χαράλαμπο Κανδηλώρο, διευθυντής Οικονομικής Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης (ΣυΚΝΥ-ΚΕΤΕΚΝΥ Α.Ε.) ως Β' Αντιπρόεδρο, την κ. Αθηνά Κοντογιάννη, λέκτορα Αστικού Δικαίου στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου (τακτικό μέλος) με αναπληρώτρια τη νομικό κ. Παναγιούλα Μακρή και τον κ. Χρήστο Κουρούση, ιατρό Εργασίας (τακτικό μέλος) με αναπληρώτριά του, την αναπληρώτρια καθηγήτρια Βιολογίας κ. Μαρία Γαζούλη, είναι ξεκάθαρο πως δεν υπήρξε πρόβλεψη για τη συμμετοχή φαρμακοποιού στο Δ.Σ. του Οργανισμού.

Το DaillyPharmaNews εισπράττοντας ένα έντονο κλίμα κριτικής που υπήρξε από πλευράς των φαρμακοποιών για την επιλογή αυτή της Κυβέρνησης μίλησε με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολο Βαλτά, τον κ. Ηλία Γιαννόγλου, τέως β’ Αντιπρόεδρο του ΕΟΦ και τον κ. Κωνσταντίνο Λουράντο, πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής και τους ζήτησε να τοποθετηθούν επί του θέματος.   

Απ. Βαλτάς: Υπάρχουν τόσοι φαρμακοποιοί με μεταπτυχιακά…

Ο κ. Βαλτάς ήταν αναφανδόν υπέρ της τοποθέτησης φαρμακοποιού μέσα στο Δ.Σ. του ΕΟΦ. «Μέσα στο Διοικητικό Συμβούλιο ενός Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων θα έπρεπε να βρίσκεται φαρμακοποιός καθώς λόγω της ιδιότητας και των γνώσεων του έχει μία καλύτερη αντίληψη πάνω στα θέματα που αφορούν το χώρο και βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση να λύνει προβλήματα. Εξάλλου αυτό ήταν παράδοση εδώ και πάρα πολλά χρόνια με φαρμακοποιό Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο, μέλος του Δ.Σ. Πιστεύω ότι η συμβολή του φαρμακοποιού στα θέματα που απασχολούν τον ΕΟΦ θα ήταν ουσιαστική. Υπάρχουν τόσα θέματα που απασχολούν τον Οργανισμό στο κομμάτι του φαρμάκου για τα οποία έχει πλήρη αντίληψη ένας φαρμακοποιός. Ένα πρόσφατο θέμα είναι το θέμα των ελλείψεων. Η σφαιρική αντίληψη που έχει ένας φαρμακοποιός είναι τέτοια που θα βοηθούσε πάρα πολύ στην εκτίμηση ενός προβλήματος που απασχολεί όλους τους φαρμακοποιούς αλλά βασικά απασχολεί τον Έλληνα πολίτη, τον Έλληνα ασφαλισμένο που προσπαθεί να βρει το φάρμακο του και αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να το βρει».

Για τον κ. Βαλτά έχει πολύ μεγάλη σημασία το γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί φαρμακοποιοί που έχουν μεταπτυχιακά που σχετίζονται με τις δράσεις του ΕΟΦ. Ακόμη κι εάν η επιλογή του Υπουργείου ήταν να μη τοποθετήσει φαρμακοποιό συνδικαλιστή στη διοίκηση του Οργανισμού, είχε την επιλογή να αξιοποιήσει έναν φαρμακοποιό με προσόντα που υπάρχουν πολλοί. «Η παρουσία ενός φαρμακοποιού με προσόντα στη λογική κριτηρίων θα μπορούσε να βοηθήσει. Εγώ δεν κολλάω στην έννοια “συνδικαλιστής – φαρμακοποιός” αλλά στην αξία του φαρμακοποιού ως γνώστη του αντικειμένου που έχει ο ΕΟΦ. Ένας φαρμακοποιός που μπορεί για παράδειγμα να έχει ταυτόχρονα και δύο μεταπτυχιακά στη διοίκηση επιχειρήσεων, στη φαρμακο-οικονομία είναι απόλυτα χρήσιμος. Αυτά τα άτομα απαιτείται να βρίσκονται στα Διοικητικά Συμβούλια».

Γιαννόγλου: Θα υπάρξει πρόβλημα στη λειτουργία του ΕΟΦ

Από την πλευρά του ο τέως β’ αντιπρόεδρος του ΕΟΦ μίλησε για πρωτοφανή επιλογή που θα δημιουργήσει προβλήματα.  «Σ’ ένα εφταμελές Δ.Σ μαζί με τα τακτικά και τα αναπληρωματικά μέλη νομίζω ότι είναι πρωτοφανές να μην έχουν βάλει ούτε έναν φαρμακοποιό. Κανείς από αυτούς που τοποθετήθηκαν δεν έχει κάποια ειδίκευση στο φάρμακο. Υπάρχουν τρεις γιατροί στους εφτά όταν στο σύνολο των εκατοντάδων εργαζομένων του ΕΟΦ είναι λιγότεροι από δέκα όλοι οι γιατροί. Λίγο ακόμη και θα λέγαμε ότι όσοι γιατροί είναι στο Δ.Σ. άλλοι τόσοι υπηρετούν στον ΕΟΦ. Αντίθετα είναι δεκάδες οι υπάλληλοι – φαρμακοποιοί που υπηρετούν στον Οργανισμό. Ούτε μία στοιχειώδης αντιστοιχία του Δ.Σ. του ΕΟΦ με το προσωπικό του δεν υπάρχει. Τώρα δύο δικηγόροι στο Δ.Σ., όταν υπάρχει νομική υπηρεσία με τρία άτομα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπάρχουν. Δεν έχω ξαναδεί ποτέ δικηγόρους στο Δ.Σ. του ΕΟΦ. Θεωρώ ότι θα υπάρξει σοβαρό θέμα και στο να κατανοήσουν οι άνθρωποι αυτοί τα προβλήματα αφού δεν έχουν καμία σχέση με το χώρο. Εμείς με μερικές δεκαετίες εμπειρίας στο χώρο είχαμε δυσκολία και στην προσέγγιση και στην αντιμετώπιση και στη διοίκηση και στις συναντήσεις και σε όλα. Τώρα για κάποιον που δεν ξέρει καθόλου το αντικείμενο θα είναι ένα βουνό τεράστιο μπροστά του. Για παράδειγμα μπορεί να καταλάβει κάποιος εκτός χώρου το τι σημαίνει ελλείψεις; Εδώ δυσκολεύεται κάποιος στο χώρο μας να καταλάβει και να βρει λύσεις για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, να συναντήσει εταιρείες, αποθήκες, φαρμακοποιούς. Κάποιος που δεν γνωρίζει τις θα κάνει; Καταρχήν θα πρέπει να ενημερώνεται για χρόνια σχετικά με το αντικείμενό του. Μετά οι δικηγόροι. Τι σχέση έχουν με τις κλινικές μελέτες; Τι σχέση έχουν με την τιμολόγηση; Δεν έχουν καμία σχέση με αυτά. Θεωρώ ότι θα υπάρξει πρόβλημα στην αγορά και ένα πρόβλημα δυσλειτουργίας του ίδιου του Οργανισμού καταρχάς, που βέβαια θα έχει επίπτωση γενικότερα».

Ο κ. Γιαννόγλου θεωρεί ότι για όλα αυτά «θα έπρεπε να πάρουν και τη γνώμη του Υφυπουργού Υγείας του Βασίλη Κοντοζαμάνη που είχε υπηρετήσει στον ΕΟΦ, στη διοίκηση. Δεν ξέρω εάν ζητήθηκε η γνώμη του. Και μου κάνει εντύπωση καθώς ο ίδιος ο Υφυπουργός ήταν στην διοίκηση. Είναι δυνατόν να λειτουργήσει ο Οργανισμός για το Φάρμακο χωρίς φαρμακοποιό; Είναι οξύμωρο και μόνο που το ακούς!   Προφανώς όλα είναι θέμα πολιτικής επιλογής αλλά η πολιτική επιλογή πρέπει να έχει και κάποια κριτήρια. Ποτέ μέχρι σήμερα δεν υπήρχε Δ.Σ. του ΕΟΦ που να μην έχει μέσα φαρμακοποιό. Στα πρόσφατα Δ.Σ. είχαν φτάσει να υπάρχουν μέχρι και πέντε φαρμακοποιοί».

Λουράντος: Θα ήθελα κάποιος να μου εξηγήσει πως σκέφτηκε το Υπουργείο

Για άστοχη ενέργεια μίλησε και ο πρόεδρος του ΦΣ Αττικής κ. Κώστας Λουράντος σημειώνοντας πως εάν ήθελε η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας, μπορούσαν να βρουν κάποιον φαρμακοποιό της αρέσκειάς τους για να μπει στο Δ.Σ. του ΕΟΦ. «Όταν υπάρχει ένας Οργανισμός που στην επικεφαλίδα τους έχει το φάρμακο πρέπει να έχει τουλάχιστον έναν φαρμακοποιό στο Διοικητικό του Συμβούλιο. Οι υπάλληλοι στον ΕΟΦ στην πλειοψηφία τους είναι φαρμακοποιοί και είναι λογικό. Ε, δεν βρέθηκε ένας από αυτούς να πάει στο Δ.Σ; Ύστερα δεν έχει μέσα στους κόλπους της η κυβέρνηση φαρμακοποιούς που να αναγνωρίζει τη δυνατότητά τους να συμμετέχουν σε αυτό που λέγεται φάρμακο; Αυτή τη στιγμή ο ΕΟΦ έχει πάρα πολλά προβλήματα, όχι μόνο στελέχωσης που πάντα την είχε –για να είμαστε ειλικρινείς- αλλά και προβλήματα που αυξάνονται λόγω των παράλληλων εξαγωγών και των τεραστίων ελλείψεων που υπάρχουν στην ελληνική αγορά. Ποιος θα μπορέσει να καταλάβει καλύτερα τη διακίνηση του φαρμάκου και να δώσει κάποιες λύσεις εκτός από αυτούς που το έχουν στα χέρια τους; Οι φαρμακοποιοί. Άρα θεωρώ ότι είναι μία πολύ μεγάλη και άστοχη ενέργεια εκ μέρους αυτών που τοποθέτησαν αυτά τα άτομα στο Διοικητικό Συμβούλιο χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζω την επιστημονική τους κατάρτιση και αξία στο αντικείμενό τους. Για να επιλεγούν σημαίνει ότι είναι άτομα σοβαρά, ικανά αλλά δεν έχουν σχέση με το φάρμακο. Δεν μπορώ να αντιληφθώ αυτή τη στιγμή το πώς δημιουργήθηκε μία τέτοια ομάδα για τη διοίκηση του ΕΟΦ και για την αντιμετώπιση που αφορούν το φάρμακο και σε αυτήν την ομάδα να μην υπάρχει φαρμακοποιός. Θα ήθελα κάποιος να μου εξηγήσει πως έγινε αυτή η επιλογή από το Υπουργείο Υγείας».