ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Κ. Ματσιόλης: «Μέσα από τα συνέδριά μας οι συνάδελφοι ευαισθητοποιήθηκαν περισσότερο στις νέες προκλήσεις των καιρών»

Κ. Ματσιόλης: «Μέσα από τα συνέδριά μας οι συνάδελφοι ευαισθητοποιήθηκαν περισσότερο στις νέες προκλήσεις των καιρών»

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας με αφορμή το 5ο Πανθεσσαλικό Φαρμακευτικό Συνέδριο μίλησε στο DailyPharmaNews και εκτίμησε ότι το συνέδριο θα βγάλει σημαντικές ειδήσεις

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Με πολύ ενδιαφέρον αναμένεται το 5ο Πανθεσσαλικό Φαρμακευτικό Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Νοεμβρίου στη γραφική Αγριά (στο Valis Hotel) της Μαγνησίας με κεντρικό μήνυμα «Το Φαρμακείο σήμερα: ευκαιρίες και προκλήσεις».

Το συνέδριο διοργανώνουν οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Μαγνησίας, Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων με την ευθύνη της διοργάνωσης να ανήκει φέτος στον ΦΣ Μαγνησίας.

Στόχος του συνεδρίου, σύμφωνα με τους διοργανωτές, είναι να αναδείξει τα προβλήματα που αφορούν τη φαρμακευτική περίθαλψη και το ελληνικό φαρμακείο, να γίνει συζήτηση για τις προοπτικές και τις προκλήσεις που εμφανίζονται στο σύγχρονο οικονομικο-κοινωνικό περιβάλλον και πώς μέσα από αυτές μπορούν οι φαρμακοποιοί να αναζητήσουν διεξόδους από την κρίση.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης μιλώντας στο DailyPharmaNews εξήγησε ότι το φετινό συνέδριο έχει στη θεματολογία του και επιστημονικά ζητήματα και ζητήματα της καθημερινότητας και νομικά ζητήματα αλλά και έχει στη δεύτερη μέρα του, το περιθώριο να ασχοληθεί με άνεση χρόνου και με συνδικαλιστικά ζητήματα, κάτι για τον ίδιο ιδιαίτερα σημαντικό καθώς, όπως αναφέρει βρισκόμαστε πλέον σε μία μεταμνημονιακή εποχή, όλα αυτά τα χρόνια έχει γίνει  πολύ δουλειά από τους φαρμακοποιούς και δη τους φαρμακοποιούς της Θεσσαλίας που έχει έρθει η ώρα να φανεί και να αναδειχτεί.

Το συνέδριο επανέρχεται στη Μαγνησία μετά από τέσσερα χρόνια και ο κ. Ματσιόλης απαντώντας στο τι έχει αλλάξει μέσα σε αυτά τα χρόνια και πόσο τελικά βοήθησε και βοηθά τους φαρμακοποιούς της Θεσσαλίας αυτή η διοργάνωση, υποστήριξε ότι «η συνεχής επιστημονική ενημέρωση των φαρμακοποιών καθώς υπάρχουν συνεχείς εξελίξεις στην επιστήμη και στο φάρμακο είναι ένα αναγκαίο στοιχείο για να μπορούν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες. Πολύ περισσότερο σε μία κοινωνία που μόλις έχει βγει από τα μνημόνια με τον κλάδο μας να έχει βρεθεί μπροστά σε σημαντικές αλλαγές. Είμαστε σε μία εποχή ραγδαίων εξελίξεων και ραγδαίων αποφάσεων. Η περιοχή της Θεσσαλίας, το κέντρο της Ελλάδας είναι από τις περιοχές, όπου τέτοιου τύπου συλλογικές εκδηλώσεις που γίνονται ισότιμα και από τους τέσσερις Φαρμακευτικούς Συλλόγους, κάτι που δεν γινόταν στο παρελθόν, είναι απολύτως αναγκαίες. Γι’ αυτό και χαιρόμαστε που όταν το 2015 ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Μαγνησίας μπήκε μπροστά συζητώντας τη διοργάνωση ενός Πανθεσσαλικού Φαρμακευτικού Συνεδρίου, όπου όλοι οι φαρμακευτικοί σύλλογοι της Περιφέρειας θα συμμετέχουν ισότιμα, βρήκε άμεση ανταπόκριση από τους υπόλοιπους Συλλόγους της Θεσσαλίας, της Λάρισας, της Καρδίτσας και των Τρικάλων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ακόμη μεγαλύτερη σύσφιξη των σχέσεων τόσο των διοικητικών συμβουλίων των φαρμακευτικών μας συλλόγων που ούτως ή άλλως υπήρχαν, όσο όμως      -και κυρίως- και των μελών που απαρτίζουν τους 4 φαρμακευτικούς συλλόγους της Θεσσαλίας. Επομένως η ανά έτος συνάντηση και συνεύρεση μαζί με την ενημέρωση που παίρνουν οι φαρμακοποιοί από αυτά τα συνέδρια μόνο θετικό πρόσημο έχουν για όλους τους συλλόγους της Περιφέρειάς μας».

Σε ό,τι αφορά το πόσο έχει αλλάξει το περιβάλλον από το 2015 ο κ. Μαρσιόλης θεωρεί ότι τα πράγματα σήμερα ευτυχώς δεν χειροτέρεψαν όσο φοβόντουσαν οι φαρμακοποιοί ότι θα μπορούσαν να χειροτερέψουν και υποστηρίζει ότι εκεί έπαιξαν και παίζουν και τα συνέδρια του κλάδου το δικό τους ρόλο. «Ευτυχώς αυτά τα μέτρα που τότε φοβόμασταν ότι θα πάρει η πολιτεία δεν πάρθηκαν, τουλάχιστον δεν πάρθηκαν όλα, κάτι το οποίο θεωρώ θετικό. Το 2015 για παράδειγμα είχαμε την αγωνία της τοποθέτησης των ΜΥΣΥΦΑ στα σούπερ μάρκετ, την περαιτέρω αφαίρεση ύλης από τα φαρμακεία που ευτυχώς δεν προχώρησε. Πιστεύω ότι η διεξαγωγή τέτοιων συνεδρίων είναι ένα όπλο για εμάς. Τα συνέδρια βοηθούν, συσπειρώνουν. Μέσα σε αυτά τα χρόνια οι φαρμακοποιοί έγιναν πιο ευαισθητοποιημένοι στις νέες ανάγκες λειτουργίας και επιβίωσης του ελληνικού φαρμακείου, που σημαίνει ότι προχωρήσαμε περισσότερο στο να προσεγγίσουμε και δούμε τις ανάγκες του ασθενή. Μέσα από τα συνέδριά μας οι συνάδελφοι ευαισθητοποιήθηκαν περισσότερο στις νέες προκλήσεις των καιρών που θέλουν το φαρμακοποιό σύμβουλο επιστημονικό και όχι έμπορο όπως τον θέλουν οι κυβερνήσεις σήμερα. Για εμάς αυτό είναι αναγκαίο για να μπορέσουμε να επικρατήσουμε απέναντι στους νέους κινδύνους που έχουμε και θα βρούμε μπροστά μας.

Οι προσδοκίες του κ. Ματσιόλη για το φετινό Πανθεσσαλικό συνέδριο είναι μεγάλες. «Φέτος, μετά από προσπάθειες των τεσσάρων Συλλόγων να βρουν μία κοινή συνισταμένη για τα επόμενα βήματα εκτιμούμε ότι φτάνει η ώρα για να παρθούν και πιο συγκεκριμένες αποφάσεις, αρχικά γιατί όχι και σε επίπεδο τοπικό, της Θεσσαλίας αλλά και με την παρουσία και των μελών και του προέδρου του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, πιθανότατα να υπάρξει πίεση για την εφαρμογή ορισμένων χρήσιμων για τον κλάδο πολιτικών και σε πανελλήνιο επίπεδο. Εννοώ ότι επειδή μιλάμε για τα φαρμακεία των υπηρεσιών, μπορεί μέσω του ΙΔΕΕΑΦ –πρόκειται για σκέψεις δικές μου και αρκετών συναδέλφων- να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ακόμη περισσότερες προσπάθειες ενημέρωσης των μελών για θέματα που μας αφορούν επιστημονικά. Αυτό είναι το ένα.

Δεύτερον μπορεί να υπάρξει η δυνατότητα, μέσω χρηματοδοτήσεων ΕΣΠΑ και μέσω αποφάσεων κυβερνητικών, επειδή πλέον βρισκόμαστε σε μεταμνημονιακή εποχή, να προωθηθούν οι προτάσεις του κλάδου τις οποίες επεξεργάζεται η διοίκηση του κλάδου τους τελευταίους μήνες -και πιστεύω ότι θα ανακοινώσει στο συνέδριο μας ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Απόστολος Βαλτάς- για ένα σχέδιο δικτύων φαρμακείων. Είναι ανάγκη να υπάρξουν ολοκληρωμένες προτάσεις προς την πολιτεία για τη δημιουργία δικτύων. Για να προχωρήσει όμως αυτή η προσπάθεια χρειάζονται και οι απαραίτητες παρεμβάσεις της πολιτείας.

Τρίτον, σε τοπικό επίπεδο, αναρωτιέμαι και θα το θέσω ως ερώτημα στο συνέδριο γιατί οι 700 περίπου συνάδελφοι της Θεσσαλίας μέσω των τεσσάρων φαρμακευτικών Συλλόγων ή ακόμη –ακόμη και μέσω των υπαρχόντων δικτύων συνεταιρισμών φαρμακοποιών που υπάρχουν και στους τέσσερις νομούς να μη δημιουργήσουν το πρώτο δίκτυο συνενώσεων που θα είναι πρότυπο για όλη τη χώρα; Είμαστε μία περιοχή, το προσπαθούμε πολλά χρόνια αυτό και επειδή πλέον οι ζυμώσεις έχουν προχωρήσει είναι πολύ πιο ώριμο να προχωρήσει».

Για τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας εκεί βρίσκεται ένα από τα στοιχήματα για την επιτυχία του συνεδρίου. Πέρα από την μεγάλη προσέλευση των φαρμακοποιών που όπως είπε , αναμένεται, και πέρα από το ενδιαφέρον των ομιλιών που θα ακουστούν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου είναι πολύ σημαντικό ότι πλέον οι Σύλλογοι της περιοχής είναι έτοιμοι και μπορούν να αναδείξουν τα αποτελέσματα των όσων έχουν κάνει όλα αυτά τα χρόνια. «Περιμένουμε οι ζυμώσεις όλων αυτών των ετών να φαίνονται πολύ πιο έντονα φέτος και να υπάρξουν αποφάσεις σε μία μεταμνημονιακή εποχή όπου πλέον μπορούμε να βάλουμε κάτω ζητήματα που παλιότερα δεν μπορούσαμε. Ο ΠΦΣ επεξεργάζεται ένα σχέδιο συνενώσεων και εμείς θέλουμε τις συνενώσεις πιστεύοντας ότι αυτό είναι το μέλλον μας προκειμένου να έχουμε τη δυνατότητα να διαχειριστούμε τις υπηρεσίες προς τους πολίτες. Αυτό είναι εφαλτήριο για να μπορέσουμε να κρατηθούμε και να μην κλείσουμε καθώς η οικονομική κρίση μας έχει χτυπήσει πάρα πολύ αλλά και μία ευκαιρία να εφαρμόσουμε τις υπηρεσίες που θέλουμε να εφαρμόσουμε ως λειτουργοί υγείας που ασκούμε υπεύθυνα το επάγγελμά μας μέσα από τα φαρμακεία μας».  

 

Οι φαρμακοποιοί που θα πάρουν μέρος στο συνέδριο θα λάβουν 12 μόρια συνεχιζόμενης φαρμακευτικής εκπαίδευσης από το ΙΔΕΕΑΦ.