NEA

Η συμβολή των ανασφάλιστων στην αύξηση του clawback

Η συμβολή των ανασφάλιστων στην αύξηση του clawback

Από τον Γιώργο Σακκά

 

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιρειών την εκτόξευση του clawback στην εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, εκτιμώντας πως μόνο από το συγκεκριμένο μέτρο των αυτόματων επιστροφών θα επιβαρυνθούν φέτος με πάνω από 1 δισ. ευρώ. Εκείνο που τονίζουν είναι πως η πρόσβαση «νέων» ανασφάλιστων στο σύστημα υγείας έχει αυξήσει την υπέρβαση της εξωνοσκομειακής δαπάνης για φάρμακα κατά 80 εκατ. ευρώ τουλάχιστον μέσα στο έτος.

Όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι της αγοράς, η επέκταση της δωρεάν περίθαλψης των ανασφάλιστων πολιτών μέσω της δυνατότητας να συνταγογραφούν φάρμακα μέσα από το δίκτυο των συμβεβλημένων γιατρών του ΕΟΠΥΥ και όχι μόνο μέσα από τα νοσοκομεία και τις δημόσιες δομές υγείας, έφερε  στο σύστημα της αποζημίωσης επιπλέον 90 χιλιάδες πολίτες. Το γεγονός αυτό από μόνο του επέφερε επιπλέον clawback περί τα 80 εκατ. ευρώ.

Όπως επεσήμανε σε πρόσφατη ημερίδα για το clawback o επικεφαλής του Pharma Innovation Forum, Μ. Παταξιάρχης, από τον Οκτώβριο του 2018 προστέθηκαν 90 χιλιάδες ΑΜΚΑ ανασφαλίστων, συμβάλλοντας με 80 εκατ. ευρώ στην αύξηση του clawback. Το ίδιο νούμερο επανέλαβε λίγο αργότερα ο Κώστας Παναγούλιας,  Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΣΦΕΕ και Υπεύθυνος Οικονομικών Θεμάτων και Ανάπτυξης.

Πρόκειται, όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς, για 90 χιλιάδες ενεργά ΑΜΚΑ, που έκαναν δηλαδή χρήση υπηρεσιών και αγορές φαρμάκων το 2019. Συνολικά, 250 χιλιάδες AMKA φέρονται να έχουν προστεθεί επίσης από την αρχή του έτους, ενώ συνολικά οι ανασφάλιστοι επιβαρύνουν με περίπου 200 εκατ. ευρώ το συνολικό λογαριασμό του clawback.

Στην ίδια εκδήλωση ο Adrian van den Hoven Γενικός Διευθυντής της ένωσης Medicines for Europe, του ευρωπαϊκού φορέα των φαρμακοβιομηχανιών γενοσήμων και βιο-ομοειδών, ανέφερε ότι το κόστος των ανασφάλιστων για το εθνικό σύστημα υγείας όσον αφορά στο φάρμακο, εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε στα 230 εκατ. ευρώ το 2018, ενώ θα ξεπεράσει τα 280 εκατ. ευρώ το 2019. Πρόκειται για αύξηση κατά 39% το 2018 σε σχέση με το 2017 και κατά 22% το τρέχον έτος σε σχέση με το προηγούμενο. Βάσει αυτών των στοιχείων φαίνεται πως η δαπάνη των ανασφάλιστων συμμετέχει με 28% στη συνολική υπέρβαση.

Σύμφωνα με πίνακα που παρουσίασε ο Γενικός Διευθυντής της Medicines for Europe στην πρόσφατη ημερίδα για το clawback, η υπέρβαση, εξωνοσοκομειακή και νοσοκομειακή, θα κλείσει στα 920 εκατ. ευρώ για το 2018, ενώ για το 2019 θα εκτιναχθεί ίσως και πάνω από το 1 δισ. ευρώ!

Προκειμένου να επιτευχθεί κάποιος έλεγχος αυτής της επιμέρους δαπάνης, το Υπουργείο Υγείας φέρεται να έχει εκκινήσει τις διαδικασίες για τη διεκδίκηση κονδυλίων από τα ευρωπαϊκά προγράμματα για τους πρόσφυγες, όπως ανέφερε ο Β. Κικίλιας. Επίσης σύμφωνα με την αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κα. Θ. Καρποδίνη, θα υπάρξουν έσοδα για ΕΟΠΥΥ, με βάση τα ΑΜΚΑ των προσφύγων και μεταναστών που έκαναν χρήση υπηρεσιών υγείας την τελευταία 3ετία. Ο ΕΟΠΥΥ έχει καταθέσει ήδη αίτημα στο Υπουργείο Υγείας. Το ποσό για το 2019 υπολογίζεται στα 11 εκατ. ευρώ, ενώ αλλά  περίπου 30 εκατ. ευρώ αναμένονται για την τρέχουσα χρονιά από ευρωπαϊκές χώρες, για την περίθαλψη που έλαβαν Ευρωπαίοι ασφαλισμένοι στη χώρα μας. Ακόμη, ο ΕΟΠΥΥ αναμένεται να απευθυνθεί στο υπουργείο Εργασίας προκειμένου να υπάρξει συνεισφορά από τους λογαριασμούς της Κοινωνικής Πρόνοιας για τους ανασφάλιστους.