NEA

Για ένα χρόνο ακόμη οι επικουρικοί στο ΕΣΥ

Για ένα χρόνο ακόμη οι επικουρικοί στο ΕΣΥ

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

Με Υπουργική Απόφαση, Βασίλη Κικίλια, 285 επικουρικοί γιατροί - οι μισθοί των οποίων μέχρι σήμερα καλύπτονταν από ΕΣΠΑ και έληγαν οι συμβάσεις τους τέλος Νοεμβρίου,  θα παραμείνουν στο ΕΣΥ για ένα έτος. Το ίδιο θα συμβεί άλλωστε για τους επικουρικούς γιατρούς, των οποίων η θητεία λήγει τον Δεκέμβριο του 2019 ή τον Ιανουάριο του 2020.

Αυτά είπε μεταξύ άλλων στους εκπροσώπους της ΕΙΝΑΠ που τον επισκέφτηκαν ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, εξηγώντας ότι θα δοθούν πιστώσεις στα νοσοκομεία, ώστε να προσλάβουν τον ίδιο αριθμό γιατρών.

Ο κ. Ηλίας Σιώρας, αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, σημειώνει βέβαια ότι  «υπάρχουν 3.000 επικουρικοί σε όλη την Ελλάδα την ώρα που τα νοσοκομεία χρειάζονται 7000-8000 γιατρούς».

Ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης πάντως, ανακοίνωσε στους εκπροσώπους της ΕΙΝΑΠ ότι οι 212 μόνιμης απασχόλησης γιατροί για τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) της 1ης και 2ης ΥΠΕ, έχουν καθυστερήσει μεν λόγω «παγώματος» των κρίσεων αλλά θα υπογραφούν οι διορισμοί τους πριν τελειώσει το έτος. Δεσμεύτηκε δε,  ότι θα επιταχυνθεί και η διαδικασία κρίσεων για τις 910 προκηρυγμένες θέσεις μόνιμων ειδικευμένων γιατρών όλων των ειδικοτήτων σε όλη τη χώρα που είναι σε εκκρεμότητα.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και τα μέλη της παράταξης της ΔΗΠΑΚ τονίζουν, ωστόσο, ότι θα πρέπει να μονιμοποιηθούν όλοι οι υπηρετούντες επικουρικοί γιατροί χωρίς όρους και προϋποθέσεις, να καταργηθούν οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις «ομηρίας και ανακύκλωσης της ανεργίας» και να γίνουν μαζικές προσλήψεις επιμελητών Β’.