NEA

Απαραίτητα τα μέτρα κατά της διαφθοράς στην υγεία

Απαραίτητα τα μέτρα κατά της διαφθοράς στην υγεία

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

Ευχάριστες εκπλήξεις και σημαντικά συμπέρασματα επιφύλαξε για όσους συμμετείχαν, το  13ο διεθνές συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Απάτη και τη Διαφθορά στην Υγεία (European Healthcare Fraud & Corruption Network – EHFCN), που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο.

Όπως ειπώθηκε, η διαφθορά στον τομέα της Υγείας, στην ψηφιακή εποχή, αφορά όλες σχεδόν τις χώρες κι άρα υπάρχει μεγάλη ανάγκη για μέτρα πανευρωπαϊκής αντιμετώπισής της.

Στο τραπέζι με τίτλο «Bytes χωρίς σύνορα: πρόληψη και καταπολέμηση της απάτης στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και της διαφθοράς στην ψηφιακή εποχή», συμμετείχαν παραπάνω από  150 κορυφαίοι εμπειρογνώμονες στον τομέα της πολιτικής της Υγείας και αναζητήθηκαν λύσεις μέσω της συνεργασίας του Ευρωπαϊκού Δικτύου με τους Εθνικούς Φορείς μέλη του και την GKV - Spitzenverband, τη Γερμανική Εθνική Ένωση Ταμείων Ασφάλισης Υγείας ώστε να μην είναι η κάθε χώρα μόνη της σε αυτή την «μάχη» κατά της διαφθοράς..

Βασικά όπλα θεωρούνται η πρόσβαση στην πληροφόρηση και την τεχνολογία  αλλά με διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των ασθενών που είναι από μόνο του ένα άλλο μεγάλο θέμα.

Στο  συνέδριο παρουσιάστηκαν εξάλλου καινοτόμες στρατηγικές κατά της απάτης και της διαφθοράς τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Η Δρ Doris Pfeiffer, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της GKV - Spitzenverband είπε μιλώντας στο συνέδριο: «Η e-Health, τα BigData η? η AI (Artificial Intelligence) αποτελούν μέρος ενός σύγχρονου συστήματος Υγείας στην ΕΕ. Χρειαζόμαστε καινοτόμες προσεγγίσεις όχι μόνο για τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης αλλά και για την καταπολέμηση της απάτης και της διαφθοράς. Μόνο αν μοιραζόμαστε τις γνώσεις μας και ανταλλάσσουμε λύσεις μας - εάν δουλέψουμε με δικτυακό τρόπο - θα πετύχουμε».

Η ευχάριστη είδηση ήρθε για την Ελλάδα όταν απονεμήθηκαν τα  βραβείο «EHFCN Νέες δράσεις και Καινοτομία 2019» που απονεμήθηκε για τα νέα και καινοτόμα εργαλεία και τις νέες τεχνικές που είναι σχεδιασμένες ή εγκατεστημένες από τα μέλη του EHFCN από το 2017, προκειμένου να προληφθούν και να καταπολεμηθούν η απάτη, η διαφθορά και η σπατάλη.

Οι δύο τελικοί νικητές του 2019 ήταν ο ΕΟΠΥΥ με την αποκάλυψη απάτης με χρήση δεδομένων και ηλεκτρονικών εργαλείων του Μητρώου Ιατροτεχνολογικών Προιόντων του και η IGAS «Antifraud Unit» (Πορτογαλία) για την παρουσίαση της νέας Μονάδας κατά της Διαφθοράς.