NEA

Μια «παγίδα» για την πρόληψη και αντιμετώπιση των αλλεργιών απέκτησε το Νοσοκομείου Παπαγεωργίου

Μια «παγίδα» για την πρόληψη και αντιμετώπιση των αλλεργιών απέκτησε το Νοσοκομείου Παπαγεωργίου

Μια «παγίδα» που θα συμβάλλει στη πρόληψη και αντιμετώπιση των αλλεργιών απέκτησε το νοσοκομείο Παπαγεωργίου, χάρη σε δωρεά που έκαναν οι «Γυναίκες Χωρίς Σύνορα» στο Ρινολογικό Ιατρείο της Β’ ΩΡΛ Κλινικής του ΑΠΘ. Πρόκειται για μια γυρεοπαγίδα η οποία θα στηθεί στην ταράτσα του Παπαγεωργίου και θα ανιχνεύει τις γύρεις που κυκλοφορούν στην ατμόσφαιρα ενώ τα στοιχεία που συλλέγει θα αξιολογούνται από τους γιατρούς του Νοσοκομείου, οι οποίοι θα ενημερώνουν αυτούς που ταλαιπωρούνται από αλλεργίες ώστε να πάρουν προφυλάξεις και θεραπευτική αγωγή. Με την εγκατάστασή της, θα ξεκινήσει η μελέτη του μικρόκοσμου των γύρεων με στόχο την δημιουργία ενός χάρτη ανθοφορίας γύρεων, που μπορεί να καταστεί πολύτιμο εργαλείο για τους γιατρούς αλλά και για τα άτομα που πάσχουν από αλλεργίες.

«Με την ακριβή καταγραφή αλλεργιογόνων θα διαμορφωθεί ο αλλεργιολογικός χάρτης της Βόρειας Ελλάδας και το νοσοκομείο Παπαγεωργίου θα πρωτοπορήσει σε πανελλαδικό επίπεδο, ως σημείο αναφοράς με στόχο την αποφυγή της κατάχρησης φαρμάκων» επισήμανε ο διευθυντής της ΩΡΛ Κλινικής ΑΠΘ, καθηγητής Κωνσταντίνος Μάρκος.

Η Θεσσαλονίκη δεν διαθέτει πληροφορίες αναφορικά με το αλλεργικό φορτίο που κυκλοφορεί στην ατμόσφαιρα και επομένως οι γιατροί δεν είναι σε θέση να πληροφορήσουν τους ασθενείς σχετικά με τις διακυμάνσεις και την ποιότητα των αλλεργιογόνων σε αυτή. Η λειτουργία της γυρεοπαγίδας, που θα συλλέγει την γύρη η οποία κυκλοφορεί στον αέρα καθημερινά και θα συγκεντρώνει στοιχεία όσο διαρκεί η έξαρση των αλλεργιών λόγω γύρης, θα συμβάλει στην ποσοτικοποίηση της έκθεσης σε αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ελέγχου. Στο πλαίσιο αυτό, η παγίδα γύρης σε συνδυασμό με την ανάπτυξη μιας ηλεκτρονικής εφαρμογής (Αpp) θα μπορούσε να πληροφορεί σε πραγματικό χρόνο όλους τους ασθενείς του Νοσοκομείου για την ποιότητα και ποσότητα των αλλεργιογόνων στον αέρα της δυτικής Θεσσαλονίκης, προσφέροντας χρήσιμες πληροφορίες στην αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας και του αλλεργικού βρογχικού άσθματος.

«Η αλλεργική ρινίτιδα αποτελεί μάστιγα και απασχολεί σχεδόν το 40% του πληθυσμού μιας μεγάλης πόλης όπως η Θεσσαλονίκη και ιδιαίτερα κατοίκους συνοικιών με περιβαλλοντική ρύπανση. Θα γνωρίζουμε πλέον τα αλλεργιογόνα που κυκλοφορούν στην περιοχή και τις διακυμάνσεις στην ποιότητα και την ποσότητά τους. Για παράδειγμα, αν τον Μάιο και τον Ιούνιο παρατηρείται αυξημένη γύρη ελιάς, θα συστήνουμε την μικρότερη το δυνατόν έκθεση και την ανάλογη λήψη φαρμάκων. Με την χρήση της παγίδας γύρεων θα δώσουμε βάρος στην πρόληψη, με πληροφορίες που μπορούν να βοηθήσουν στην μειωμένη έκθεση άρα και την μειωμένη λήψη φαρμάκων από τους ασθενείς», επισήμανε ο υπεύθυνος του Ρινολογικού Ιατρείου, επίκουρος καθηγητής ΑΠΘ Ιορδάνης Κωνσταντινίδης.

Την γυρεοπαγίδα παρέδωσαν πριν λίγες ημέρες εκπρόσωποι των «Γυναικών Χωρίς Σύνορα». Οι «Γυναίκες Χωρίς Σύνορα» ξεκίνησαν την δράση τους το 2003 και από το 2012, λόγω κρίσης, καλύπτουν με βοήθεια κυρίως τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, βοηθώντας, με εκδηλώσεις, εκδρομές και χoρηγίες, από νοσοκομεία και σχολεία, μέχρι εκκλησίες με την οργάνωση συσσιτίων.

«Αποφασίσαμε να κάνουμε την δωρεά στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, διότι θεωρούμε ότι είναι ένα από τα αξιολογότερα νοσηλευτικά ιδρύματα. Χαιρόμαστε όταν η δωρεά μας αγκαλιάζει τον κόσμο και βοηθά τους ασθενείς», ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου, Έφη Πεϊτσίνη.