ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Νέο τοπίο μετά τις εκλογές για τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής

Νέο τοπίο μετά τις εκλογές για τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής

Τι δήλωσε αποκλειστικά στο DailyPharmaNews ο Κ. Λουράντος

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Νέες ισορροπίες ανέδειξε η κάλπη των εκλογών για τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής καθώς για πρώτη φορά ο επί δυόμιση δεκαετίες πρόεδρος του Συλλόγου κ. Κωνσταντίνος Λουράντος αισθάνθηκε κυριολεκτικά την ανάσα επικεφαλής αντίπαλης παράταξης, που μάλιστα προέκυψε από τα «σπλάχνα» του δικού του συνδυασμού.

Ωστόσο, για μόλις 18 ψήφους διατήρησε την πρωτιά απέναντι στον κ. Κώστα Μανωλόπουλο και πέτυχε να κρατήσει στα χέρια του την πρωτοβουλία των κινήσεων σε συνδυασμό βέβαια με το συνολικό αποτέλεσμα.

Η Ανεξάρτητη Φαρμακευτική Συμμαχία, η παράταξη της οποίας επικεφαλής είναι ο κ. Λουράντος κατέκτησε την πρωτιά με 23,42%, πολύ μακριά ωστόσο από το 42,91% που είχε πάρει στις εκλογές του 2016 με την Συμμαχία Φαρμακοποιών Αττικής. Οι δύο παρατάξεις που δημιούργησαν ο κ. Μανωλόπουλος και ο κ. Γιάννης Δαγρές έλαβαν ένα μεγάλο ποσοστό εκείνης της επίδοσης. Συγκεκριμένα ο Ενιαίος Φορέας Φαρμακοποιών Αττικής του με επικεφαλής τον κ. Μανωλόπουλο έλαβε 22,51% και ο Νέος Δρόμος Φαρμακοποιών Αττικής με επικεφαλής τον κ. Δαγρέ έλαβε το 11,15% των ψήφων.

Μικρές απώλειες είχε και η Ανεξάρτητη Κίνηση Φαρμακοποιών Αττικής με επικεφαλής τον κ. Στέλιο Καλογερόπουλο η οποία υποχώρησε στο 12,22% από το 12,90%.

Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Φαρμακοποιών από το 13,09% έπεσε στο 9,93% και η Συνεργασία Φαρμακοποιών από το 11,50% περιορίστηκε στο 9,83%.

Μεγάλες ήταν οι απώλειες για την Αγωνιστική Πρωτοβουλία Φαρμακοποιών η οποία από το 11,56% περιορίστηκε στο 5,96%.

Τέλος, η Φαρμακευτική Αναμόρφωση έμεινε στο 4,99% από το 8,03% το 2016.

Το αποτέλεσμα αυτό φαίνεται πως θα δρομολογήσει κινήσεις από την πλευρά του κ. Λουράντου, που προφανώς έχει πλέον στο μυαλό του την επόμενη μέρα της μακράς πορείας του στα πράγματα των φαρμακοποιών.

Στο μήνυμά του για την επόμενη μέρα αναφέρει τα εξής:

«Απέναντι σε θεούς και δαίμονες, στην απόλυτη κομματική προσπάθεια για άλωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, στις ανώνυμες επιστολές προς τα ΜΜΕ, στη λάσπη των ανεγκέφαλων συνδικαλιστών του κλάδου, στην εμφανέστατη εμπλοκή του ΠΦΣ στις εκλογικές διαδικασίες του Συλλόγου μας, στον λαϊκισμό, την αλαζονεία και την υποτέλεια δώσαμε ένα μάθημα αξιοπρέπειας, ανεξαρτησίας, υπεράσπισης των συμφερόντων του κλάδου και στήριξης των αρχών και των αξιών που πηγάζουν από την ειλικρίνεια και τη διεκδίκηση του εφικτού. Ευχαριστώ όλους τους συναδέλφους που μας στήριξαν σε αυτήν τη δύσκολη προσπάθεια να μην επιτρέψουμε σε προσωπικά και άλλα συμφέροντα να σύρουν τον μεγαλύτερο Σύλλογο της χώρας πίσω από κομματικά άρματα και συνδικαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς.

Ευχαριστώ κυρίως αυτούς που συμμετείχαν στο πιο ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο της χώρας, που αγωνιστήκαμε μαζί και καταφέραμε αυτό που οι περισσότεροι θεωρούσαν αδύνατο. Να νικήσουμε. Η ανταπόκριση των συναδέλφων μου στο κάλεσμα για τη συμμετοχή τους στις εκλογικές διαδικασίες έπιασε τόπο. Η μαζικότητα προσέλευσης δημιουργεί τη δυναμική που χρειαζόμαστε  για να συνεχίσουμε να είμαστε απέναντι σε όποιον επιβουλεύεται την υπόστασή μας και βλέπει τις θέσεις ευθύνης της διοίκησης σαν λάφυρο για ατομικά και μόνο οφέλη.

Την τριετία που θα διανύσουμε ο ΦΣΑ θα συνεχίσει να αποτελεί το προπύργιο του κλάδου για κάθε διεκδικητική πρακτική και συλλογική προσπάθεια στην αντιμετώπιση της καθημερινότητας. Θα εξακολουθήσει να αντιδρά με συνέπεια απέναντι σε μυστικές συμφωνίες που γίνονται επ’ ωφελεία δήθεν του κλάδου. Θα συνεχίσει να λέει “όχι” στην εκμετάλλευση των φαρμακείων από την πολιτεία για την δωρεάν χορήγηση των ΦΥΚ. Θα συνεχίσει να διαφωνεί στις ληστρικές και παράνομες επιθέσεις των κυβερνήσεων μέσω του ΕΦΚΑ, του ΤΣΑΥ ή του ΕΟΠΥΥ. Ταυτόχρονα θα υπερασπίζεται το δικαίωμα στην αντίθετη άποψη και θα δώσει βήμα για την ανάπτυξη νέων ιδεών και σύγχρονων τρόπων αντιμετώπισης των προβλημάτων μας.

Η ενότητα δεν επιβάλλεται ούτε μπορεί να την επικαλείται ο οποιοσδήποτε σε ατέρμονες και ανούσιες συζητήσεις για να προβάλει ανύπαρκτα συλλογικά ζητήματα. Η ενότητα κατακτάται με όπλο τη συνέπεια έργων και λόγων και σεβασμό στην αξιοπρέπεια και την επιστημοσύνη των μελών του κλάδου.

Σας ευχαριστώ από καρδιάς».

Περίπατος για Ευγενίδη στη Θεσσαλονίκη

Τελείως διαφορετική ήταν η εικόνα στον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, όπου η Αδέσμευτη Συνδικαλιστική Παράταξη Φαρμακοποιών παράταξη με επικεφαλής τον  πρόεδρο του Συλλόγου κ. Διονύση Ευγενίδη έπιασε το ποσοστό - ρεκόρ του 79,11% από 64,11% που είχε λάβει το 2016, παίρνοντας 7 από τις 9 έδρες στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο με την Κίνηση Νέων και Ενωμένων Φαρμακοποιών με επικεφαλής τον κ. Χαράλαμπο Σαρδέλη να παίρνει τις υπόλοιπες δύο έδρες με ποσοστό 16,55% (από 16,78% το 2016) των ψήφων. Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Φαρμακοποιών έλαβε ποσοστό 2,33% (από 4,11% το 2016) των ψήφων και δεν πήρε έδρα.   

 

 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

 

ΕΓΓΕΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ: 1310

ΨΗΦΙΣΑΝ: 941 (71,83%) 

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

ΑΣΠΦ: 79,11% - 7 ΕΔΡΕΣ

ΚΙΝΕΦ: 16,55% - 2 ΕΔΡΕΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ: 2,33% - 0 ΕΔΡΕΣ

 

ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ:

 

ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ (ΑΣΠΦ) - 220 ψήφοι

ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣ (ΑΣΠΦ) - 142 ψήφοι

ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΝΑ (ΑΣΠΦ) - 78 ψήφοι

ΚΙΟΣΕΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (ΑΣΠΦ) - 75 ψήφοι

ΖΑΝΝΕΤΟΣ ΜΙΧΑΗΛ (ΑΣΠΦ) - 52 ψήφοι

ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (ΑΣΠΦ) - 49 ψήφοι

ΑΛΕΙΦΤΗΡΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (ΑΣΠΦ) - 43 ψήφοι

ΣΑΡΔΕΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ (ΚΙΝΕΦ) - 46 ψήφοι

ΒΟΛΩΝΗΣ ΜΙΧΑΗΛ (ΚΙΝΕΦ) - 28 ψήφοι

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

 

ΑΣΠΦ: 75,41%  - 9 ΕΔΡΕΣ

ΚΙΝΕΦ: 12,95% - 2 ΕΔΡΕΣ

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ: 4,87% - 1 ΕΔΡΑ

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ: 3,43% - 0 ΕΔΡΕΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ 3,32% - 0 ΕΔΡΕΣ

 

ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ:

 

ΤΑΚΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ:

 

ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ (ΑΣΠΦ) - 170 ψήφοι

ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ (ΑΣΠΦ) - 110 ψήφοι

ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣ (ΑΣΠΦ) - 93 ψήφοι

ΚΙΟΣΕΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (ΑΣΠΦ) - 80 ψήφοι

ΒΑΛΑΡΟΥΤΣΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ (ΑΣΠΦ) - 37 ψήφοι

ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ (ΑΣΠΦ) - 31 ψήφοι

ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ (ΑΣΠΦ) - 31 ψήφοι

ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ (ΑΣΠΦ) - 29 ψήφοι

ΜΑΡΤΣΙΚΑΛΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ (ΑΣΠΦ) - 28 ψήφοι

ΣΑΡΔΕΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ (ΚΙΝΕΦ) - 37 ψήφοι

ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ (ΚΙΝΕΦ) - 27 ψήφοι

ΚΑΡΟΥΤΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ (ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ) - 44 ψήφοι

 

ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ:

 

ΜΥΡΩΝΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ (ΑΣΠΦ) - 104 ψήφοι

ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ ΣΙΔΕΡΗΣ (ΑΣΠΦ) - 50 ψήφοι

ΚΟΡΩΝΙΔΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (ΑΣΠΦ) - 47 ψήφοι

ΣΤΑΥΡΙΔΟΥ ΑΝΝΑ (ΑΣΠΦ) - 46 ψήφοι

ΜΠΑΤΣΙΟΛΑ ΜΑΡΙΑΝΝΑ (ΑΣΠΦ) - 44 ψήφοι

ΝΙΚΟΛΤΣΙΟΣ ΑΓΗΣ (ΑΣΠΦ) - 36 ψήφοι

ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ (ΑΣΠΦ) - 33 ψήφοι

ΜΩΥΣΙΑΔΟΥ ΠΑΡΘΕΝΑ (ΑΣΠΦ) - 31 ψήφοι

ΚΩΝΣΤΑ ΓΕΩΡΓΙΑ (ΑΣΠΦ) - 30 ψήφοι

ΓΚΑΛΑΠΗ ΘΕΟΔΩΡΑ (ΚΙΝΕΦ) - 30 ψήφοι

ΣΟΥΛΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (ΚΙΝΕΦ) - 12 ψήφοι

ΘΥΜΕΛΗΣ ΕΥΡΥΠΙΔΗΣ (ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ) - 44 ψήφοι