NEA

Κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ στο χώρο της Υγείας

Κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ στο χώρο της Υγείας

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

Εκπρόσωποι 7 σωματείων έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου, υλοποιώντας μια ακόμη απόφαση της κοινής σύσκεψης 15 πρωτοβάθμιων σωματείων της Αττικής που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες, προκειμένου να δυναμώσει η δράση «για μόνιμη και σταθερή δουλειά, ενάντια στις απολύσεις και στις ελαστικές σχέσεις εργασίας».

Στο επίκεντρο  τέθηκαν τα οξυμένα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στα δημόσια νοσοκομεία εξαιτίας της διαχρονικής υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης.

«Το 20% των εργαζομένων στα νοσοκομεία είναι με ελαστικές σχέσεις εργασίας, ποσοστό που θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα, δίνοντας νέο χτύπημα στο δικαίωμα για μόνιμη και σταθερή δουλειά, σύμφωνα με τη στρατηγική της ΕΕ. Πριν μερικά χρόνια εργάζονταν 104.000 μόνιμοι στα δημόσια νοσοκομεία, σήμερα είναι λιγότεροι από 80.000. Σε όλα τα νοσοκομεία της Αττικής, το 30% των χειρουργικών τραπεζιών είναι κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού ή/και εξοπλισμού. Δεκάδες δημόσια κρεβάτια σε ΜΕΘ, ΜΕΝ, ΜΑΦ είναι κλειστά», σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ευαγγελισμός, Ηλίας Σιώρας.

«Θα ήταν έκπληξη αν η κυβέρνηση ανέβαζε τις δημόσιες δαπάνες για την Υγεία. Νοσοκομεία - ναυαρχίδες εκπέμπουν SOS, λειτουργούν χάρη στις προσπάθειες των λιγοστών, χαμηλά αμειβόμενων, εργαζομένων, σ' ένα συνονθύλευμα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα», υπογράμμισε ο Τάσος Αντωνόπουλος πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Λαϊκό.

«Ζούμε το γνωστό δόγμα "νόμος, τάξη και κέρδη". Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ σε συσκευασία μιας πολιτικής για τη δημόσια υγεία. Έκλεισαν νοσοκομεία, τμήματα, κλινικές, τίποτα δεν άνοιξαν. Θέλουν τα πάντα να γίνουν ανταποδοτικά. Ήδη με ρύθμιση του υπουργείου Υγείας δίνει τη δυνατότητα στους διοικητές να διαλέγουν "ό,τι έχει μεγαλύτερο δημοσιονομικό όφελος" εργολάβους ή ατομικές συμβάσεις», τόνισε ο Μιχάλης Ρίζος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Αττικόν.

«Να μην παραδοθεί η δημόσια Υγείας στους ιδιώτες. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει 7 προσλήψεις νοσηλευτών κι έχουν φύγει 17. Έχουν φύγει 9 συντονιστές διευθυντές και δεν έχει αναπληρωθεί κανείς. Η Τεχνική Υπηρεσία είναι χωρίς μηχανικό, ο οποίος είναι απαραίτητος για την επίβλεψη της ασφάλειας του προσωπικού και των ασθενών», είπε ο Λευτέρης Πανάρετος πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΛΠΙΣ.

«Τις πολιτικές επιλογές για ανάπτυξη της επιχειρηματικής δράσης στα δημόσια νοσοκομεία τις βιώνουμε καθημερινά. Στο ΚΑΤ όπου η εφημέρευση είναι καθημερινή, η υποστελέχωση είναι ακραία κι επικίνδυνη. Μόνο στη νοσηλευτική από τις 800 οργανικές θέσεις οι 300 είναι κενές. Όσο κι αν προσπαθούμε οι εργαζόμενοι η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών "πέφτει", η αναμονή για τους ασθενείς μεγαλώνει. Το 2019 αποχώρησαν 42 άτομα, εδώ και χρόνια δεν έχει προσληφθεί κανείς. Δεν έγινε ποτέ πρόσληψη γιατρού εργασίας. Στις υποδομές ό,τι βελτιωτικό γίνεται είναι κατόπιν καταγγελίας του Σωματείου ή ατυχήματος. Εργολάβοι οργιάζουν στη φύλαξη, τη σίτιση, στους υδραυλικούς, τους ηλεκτρολόγους, τους θερμαστές», ανέφερε η Βούλα Πάκου πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΚΑΤ.

«Το Σωτηρία "αδειάζει". Έχουν απομείνει μόνο 8 πνευμονολογικές κλινικές. Το 50% των οργανικών θέσεων είναι καλυμμένες, ποσοστό που μειώνεται χρόνο με το χρόνο λόγω των συνταξιοδοτήσεων. Από 63 εκατομμύρια που ήταν ο προϋπολογισμός το 2010, το 2019 έφτασε στα ...24 εκατ. Στο αντιφυματικό τμήματα υπηρετούν μόνο 2 μόνιμοι και 2 υπότροφοι που θα αποχωρήσουν τους επόμενους μήνες. Από τις 115 θέσεις ειδικευόμενων μόνο οι 34 είναι καλυμμένες. Χωρίς ειδικευμένους γιατρούς και προσωπικό τίθεται θέμα επιβίωσης για το νοσοκομείο και τα 300 στρέμματα είναι καλό φιλέτο», υπογράμμισε ο Παναγιώτης Ιωαννίδης, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στο Σωτηρία.

«Μόλις πατήσεις το πόδι σου στο Θριάσιο, φαίνεται η εξουθένωση του προσωπικού, με ανθρώπους που κάνουν τρεις νυχτερινές βάρδιες τη βδομάδα. Κενές είναι πάνω από 120 θέσεις νοσηλευτών, τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου και 6 θέσεις τεχνολόγων ακτινολόγων και χειριστών εφαρμοστών, ενώ διατηρείται η κατάργηση δεκάδων θέσεων στην ιατρική, διοικητική και τεχνική υπηρεσία», τόνισε ο Παναγιώτης Ιωαννίδης, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στο Θριάσιο νοσοκομείο.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, το ΠΑΜΕ Υγείας Πρόνοιας καλεί σε συγκέντρωση στις 9 π.μ. στο Μετρό Ευαγγελισμού. Δεν ανεχόμαστε να συνεχιστεί η απαράδεκτη κατάσταση με τις ελλείψεις προσωπικού, τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, τους πετσοκομμένους μισθούς και την ανυπαρξία μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας(...) Στον προϋπολογισμό για το 2020, προβλέπεται νέα μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά 37 εκατ. ευρώ για τα δημόσια νοσοκομεία και νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών μας για υγειονομική περίθαλψη κατά 89 εκατ. ευρώ. Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, όπου μειώνουν την κρατική χρηματοδότηση κατά 4 εκατ. ευρώ(...).

Αν και στους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας έχουν "αφαιρεθεί" περισσότερο από το ισοδύναμο 4 μισθών ετησίως, τόσο η κυβέρνηση ΝΔ όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αρνούνται την αναπλήρωση των απωλειών και συνεχίζουν τη φοροληστεία.