NEA

Από υπέρταση υποφέρει το 50% των Ελλήνων και από χοληστερόλη το 25% σύμφωνα με τη μελέτη PERSEAS

Από υπέρταση υποφέρει το 50% των Ελλήνων και από χοληστερόλη το 25% σύμφωνα με τη μελέτη PERSEAS

Σημαντικά ευρήματα εξήχθησαν από τη μελέτη PERSEAS για τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου σε συνάρτηση με τον τρόπο ζωής των Ελλήνων, καθώς όπως αποδείχτηκε ακόμα και οι αγροτικοί πληθυσμοί έχουν, πλέον, υιοθετήσει πολλές πτυχές του λεγόμενου δυτικού τρόπου ζωής με τα αρνητικά αποτελέσματα να πλήττουν ήδη την υγεία τους.

 

Ειδικότερα, ευρήματα, που προκαλούν έκπληξη και προβληματισμό, προέκυψαν από την 5ετή μελέτη PERSEAS (Prospective Evaluation of Vascular Risk Surrogates: the Elafonisos Area Study), την οποία σχεδίασαν και διενήργησαν επιστήμονες από την Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα (Ε.Μ.Πα.Κ.Α.Ν.) στην Ελαφόνησο Λακωνίας. Αντικείμενο της μελέτης ήταν η διαχρονική καταγραφή των μεταβολών των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου σε δείγμα κλειστού τύπου πληθυσμού, με στόχο την αναγωγή των αποτελεσμάτων στο σύνολο των Ελλήνων.

 

Σε ενημέρωση των υγειονομικών συντακτών για την παρουσίαση των συνολικών αποτελεσμάτων της μελέτης μετά την επεξεργασία τους και τη συγκριτική ανάλυση των δεδομένων, οι ειδικοί επεσήμαναν ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει και ότι οι αγροτικοί πληθυσμοί φαίνεται ότι πλέον, έχουν υιοθετήσει πολλές πτυχές του λεγόμενου δυτικού τρόπου ζωής, όπως σωματική αδράνεια και απουσία άσκησης, αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και προϊόντων υψηλού γλυκαιμικού δείκτη. Αυτός ο τρόπος ζωής συνοδεύθηκε, επίσης, από αυξημένα ποσοστά υπερβαρότητας και παχυσαρκίας, καθώς και άλλων μεταβολικών νοσημάτων.

 

Η μελέτη PERSEAS

Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη (www.perseas-project.gr) διεξήχθη την περίοδο 2012-2016 (πραγματοποιήθηκε, δηλαδή, σε 5 φάσεις, το φθινόπωρο κάθε έτους), με αντικείμενο την καταγραφή και τη μελέτη της διαχρονικής μεταβολής των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου στον πληθυσμό της Ελαφονήσου. Ειδικότερα από τον Οκτώβριο του 2012, οπότε ξεκίνησε το πρόγραμμα, η ιατρική ομάδα της Ε.Μ.Πα.Κ.Α.Ν. επισκεπτόταν σε ετήσια βάση την Ελαφόνησο, διεξάγοντας δωρεάν προληπτικές εξετάσεις στους κατοίκους. Παθολόγοι - διαβητολόγοι, καρδιολόγοι, πνευμονολόγοι, ενδοκρινολόγοι και διατροφολόγοι υπέβαλαν τους συμμετέχοντες - άνδρες και γυναίκες άνω των 12 ετών - σε ένα δωρεάν κλινικοεργαστηριακό έλεγχο, ο οποίος περιελάμβανε μέτρηση σακχάρου και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, αρτηριακής πίεσης, λιπιδίων, δεικτών παχυσαρκίας, καρδιογράφημα, σπιρομέτρηση, κ.ά., καταγράφοντας ταυτόχρονα τις συνήθειες διατροφής και τρόπου ζωής.

 

Η μελέτη - πέρα από την καταγραφή και την παρακολούθηση της διαχρονικής μεταβολής του συνόλου των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου (υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, διαβήτης, παχυσαρκία) σε συνάρτηση με τον τρόπο ζωής (κάπνισμα, άσκηση, διατροφή, συνήθειες ύπνου) του πληθυσμού της Ελαφονήσου - αποσκοπούσε στη βελτίωση της πρωτογενούς πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων, μέσω της εκπαίδευσης του πληθυσμού σε θέματα υγείας. Γι’ αυτό και στο πλαίσιο της διεξαγωγής των μετρήσεων πραγματοποιήθηκαν επίσης ενημερωτικές ομιλίες και εκδηλώσεις, που απευθύνονταν τόσο σε ενήλικες, όσο και σε παιδιά, με σκοπό την ενημέρωση των κατοίκων του νησιού σε θέματα διατροφής και άσκησης, για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

 

Σύμφωνα με τον Παθολόγο με εξειδίκευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη, Ιωάννη Κυριαζή, πρόεδρο Δ.Σ. Ε.Μ.Πα.Κ.Α.Ν., Διευθυντή Παθολογικής Κλινικής, Υπεύθυνο Διαβητολογικού Ιατρείου & Ιατρείου Παχυσαρκίας, Γ.Ν.Α. «ΚΑΤ», και τον Παθολόγο με εξειδίκευση στο Διαβήτη, Ιωάννη Ιωαννίδη, Γεν. Γραμματέα Δ.Σ. Ε.Μ.Πα.Κ.Α.Ν., Διευθυντή Α' Παθολογικής Κλινικής, Υπεύθυνο Διαβητολογικού Ιατρείου &  Ιατρείου Παχυσαρκίας, Γενικό Νοσοκομείο Ν. Ιωνίας «ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΕΙΟ», τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στη χώρα μας. Συνδέονται άμεσα με τον ανθυγιεινό σύγχρονο τρόπο ζωής, την παχυσαρκία, τον σακχαρώδη διαβήτη, την αρτηριακή υπέρταση, τα αυξημένα επίπεδα λιπιδίων, το κάπνισμα, την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και το άγχος. Η εξαγωγή συμπερασμάτων με όφελος στην υγεία και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των Ελλήνων, η σημασία της πρόληψης σε τοπικό και εθνικό επίπεδο και η πρωτοτυπία της μελέτης ως προοπτική παρακολούθηση καρδιαγγειακού κινδύνου σε έναν «κλειστού τύπου» πληθυσμό ήταν οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους εντάξαμε την μελέτη στο επιστημονικό ερευνητικό πρόγραμμα της Ε.Μ.Πα.Κ.Α.Ν..

 

Αναλυτικότερα:

  • η μέση ηλικία των συμμετεχόντων στη μελέτη ήταν τα 52.7 έτη
  • ένας στους δέκα (ποσοστό 13%) είχε Δείκτη Μάζας Σώματος πάνω από 40
  • ένας στους δύο (ποσοστό 52,1%) είχε υπέρταση
  • το 25,1% είχε υψηλά επίπεδα χοληστερόλης
  • το 34.6% μικτή δυσλιπιδαιμία
  • το 22,9% έκανε κάποιας μορφής φυσική δραστηριότητα τρεις φορές την εβδομάδα έως καθημερινά,
  • το ποσοστό των καπνιστών ήταν 34,7%
  • ο μεσημεριανός ύπνος ήταν καθημερινή συνήθεια για το 60,3% των συμμετεχόντων.

 

Όπως φάνηκε από την επεξεργασία των δεδομένων της πενταετίας, οι άνδρες και οι ηλικιωμένοι τα πήγαν καλύτερα από τις γυναίκες. Οι ηλικιωμένοι συμμετέχοντες (65 ετών και άνω) επέδειξαν υγιέστερο διατροφικό προφίλ και αυτή η στάση συνοδεύθηκε από χαμηλότερα επίπεδα λιπιδίων, αλλά αυξημένες γλυκαιμικές τιμές, σε σύγκριση με τους νεότερους συμμετέχοντες.

 

Όσον αφορά στις διατροφικές συνήθειες, όπως ανέφερε ο Κλινικός Διαιτολόγος - Βιολόγος, Χάρης Δημοσθενόπουλος, μέλος Δ.Σ. Ε.Μ.Πα.Κ.Α.Ν., Προϊστάμενος Διαιτολογικού Τμήματος, Γ.Ν.Α. «ΛΑΪΚΟ», ποσοστό 14,2% των συμμετεχόντων κατανάλωναν

2-3 φρούτα την ημέρα, ενώ το 6% κατανάλωνε 2-3 σαλάτες καθημερινά.
Η κατανάλωση ψαριών 3-6 φορές την εβδομάδα αναφέρθηκε από το 40,3% των συμμετεχόντων και το ελαιόλαδο ήταν συνεχώς παρόν στο τραπέζι σχεδόν όλων των κατοίκων (96,1%). Μεταξύ των αλκοολούχων ποτών, το κρασί καταναλώθηκε πιο συχνά σε σύγκριση με άλλα. Το διατροφικό σκορ στις γυναίκες ήταν πιο δυσμενές σε σύγκριση με τους άνδρες και το σωματικό λίπος τους ήταν δέκα φορές πιο αυξημένο σε σύγκριση με εκείνο των ανδρών.

 

Ο δείκτης υγιεινών συνηθειών, ενσωματώνοντας διαφορετικά μέτρα υγιεινού τρόπου ζωής, ήταν βέλτιστος ή υπο-βέλτιστος (6 ή 5 βαθμοί αντίστοιχα) σε σχεδόν το 1/3 των συμμετεχόντων. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία συμμετέχοντες φάνηκε να έχουν στατιστικά σημαντικά υψηλότερο διατροφικό σκορ, σε σύγκριση με τα νεότερα άτομα. Στο τέλος της μελέτης διαπιστώθηκε ήπια αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ, αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και χυμών, λαχανικών, πατάτας, κόκκινου κρέατος και τυριού, καθώς και μείωση της κατανάλωσης γλυκών, σε σχέση με την έναρξη της μελέτης.

 

Όπως υπογραμμίστηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, τα αποτελέσματα της μελέτης μπορούν να αναχθούν στο σύνολο του ελληνικού πληθυσμού με μικρή ποσοστιαία απόκλιση, αποτελώντας ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για τη μελέτη των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου σε συνάρτηση με τον τρόπο ζωής στην Ελλάδα

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη μελέτη PERSEAS, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.perseas-project.gr.

 

Η μελέτη PERSEAS πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του υπουργείου Υγείας, της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Ελαφονήσου και την ευγενική υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρείας Mylan, υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Λακωνίας.