NEA

Σε κίνδυνο η βιωσιμότητα του φαρμάκου

Σε κίνδυνο η βιωσιμότητα του φαρμάκου

Τον κώδωνα του κινδύνου για την βιωσιμότητα του Φαρμάκου στη χώρα μας αν συνεχιστεί η «αφαίμαξη» των εταιριών από το παράλογο clawback, έκρουσε η ηγεσία του ΕΒΕΑ Pharmaceutical  Forum Team με πρόεδρο τον κ. Διονύση Φιλιώτη, γνωστό για την πολύ πετυχημένη θητεία του ως πρόεδρος του ΣΦΕΕ.

Όπως αναφέρεται σε επιστολή με αποδέκτη τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα αλλά και συναρμόδιους στην κυβέρνηση υπουργούς, όπως είναι ο ΥΥΚΑ, Βασίλης Κικίλιας και ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, «ο δεδομένος προϋπολογισμός στη φαρμακευτική δαπάνη ορίστηκε αυθαίρετα στα χρόνια του μνημονίου, χωρίς να ληφθεί υπ’ όψη το επιδημιολογικό προφίλ και οι πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού της Ελλάδας ενώ από το 2016 παραμένει σταθερός. Στο μεταξύ, αφενός διευρύνθηκε η ασφαλιστική κάλυψη, εφαρμόστηκε καθολική πρόσβαση στο φάρμακο, προστέθηκαν πάνω από 200.000 νέα ΑΜΚΑ, καταβάλλεται ορθώς προσπάθεια αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης, αφετέρου δε εισήλθαν νέες ελπιδοφόρες θεραπείες στην αγορά. Όλα αυτά όμως, χωρίς ουδεμία απολύτως πρόνοια για ενίσχυση του προϋπολογισμού, συνθήκη που ξεπερνάει τα όρια της λογικής».

Και αποτυπώνουν σε έναν πίνακα την εικόνα της φαρμακευτικής δαπάνης για το τρέχον έτος:

ΠΙΝΑΚΑΣ CLAWBACK

Να σημειώσουμε ότι μόνο για φέτος, το clawback  θα φτάσει στο 42% του προϋπολογισμού, ενώ στη φαρμακευτική δαπάνη για τα προϊόντα ΦΥΚ 1Α που διανέμονται από τα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ, η υπέρβαση εκτιμάται στο 182% «καταδεικνύοντας την πλήρη αποτυχία στον έλεγχο και στον ορισμό των προϋπολογισμών», όπως αναφέρεται στην επιστολή.

Οι συνέπειες

«Είναι σημαντικό να γίνει σαφές, ότι αυτή τη στιγμή οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν εξαιρετικά μεγάλα προβλήματα από το υπερβολικά υψηλό clawback που καλούνται να επιστρέψουν, σε συνδυασμό με τις ούτως ή άλλως υπερβολικές επιστροφές μέσω rebates και την τιμολόγηση των σκευασμάτων στην Ελλάδα με βάση τις χαμηλότερες τιμές της Ευρώπης. To γεγονός αυτό εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους τόσο για την συνέχιση της πρόσβασης των ασθενών σε νέες & παλιές καταξιωμένες θεραπείες, όσο και για τη βιωσιμότητα των ίδιων των επιχειρήσεων» επισημαίνουν με νόημα οι παράγοντες του ΕΒΕΑ.

Τι ζητούν οι φαρμακοβιομήχανοι

Ζητούν από τον κ. Σταϊκούρα για την κατηγορία των φαρμάκων 3816 ΦΥΚ 1Α να υπάρξει  ενίσχυση του προϋπολογισμού για το τρέχον ώστε τουλάχιστον το clawback για την κατηγορία αυτή να μην υπερβεί ποσοστιαία τα επίπεδα του 2018.

Ζητούν επίσης να υπάρξει πρόνοια για τη διασφάλιση βιώσιμης χρηματοδότησης για τα επόμενα χρόνια και να διασφαλιστεί κατά αυτόν τον τρόπο η ομαλή πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες τους που έχουν ανάγκη.