ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Θ. Παπαθανάσης: «Στα φαρμακεία δεν δίνουμε ποτέ 3ης και 4ης γενιάς αντιβιοτικά»

Θ. Παπαθανάσης: «Στα φαρμακεία δεν δίνουμε ποτέ 3ης και 4ης γενιάς αντιβιοτικά»

 Η πολιτεία πρέπει να παρέμβει στα νοσοκομεία

 

Σε σημαντικά θέματα που αφορούν το φαρμακείο αναφέρθηκε μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του One Channel ο Αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και Αντιπρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Ένωσης Φαρμακοποιών, Θανάσης Παπαθανάσης. Μίλησε για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού για την γρίπη σε ευπαθείς ομάδες για την μικροβιακή αντοχή που έχει αναπτυχθεί από την αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών καθώς και στις ελλείψεις φαρμάκων. 

Για τον εμβολιασμό για την γρίπη, ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε ότι «υπάρχουν συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού που πρέπει να εμβολιαστούν, είναι οι ευπαθείς ομάδες, είναι οι υγειονομικοί που πολλές φορές κάνουν ατασθαλίες και δεν εμβολιάζονται, όλοι οι άνθρωποι πάνω από τα 60 έτη, τα μικρά παιδιά όταν η παιδίατρος το συστήσει. Ακόμη υπάρχουν κλειστές ομάδες πληθυσμών που πρέπει να εμβολιάζονται όπως όσοι είναι σε στρατώνες και βέβαια όλοι όσοι έχουν χρόνιες παθήσεις όπως ΧΑΠ, καρδιαγγειακά προβλήματα, ανοσοκατεσταλμένοι, λεχώνες και έγκυες.

Τα εμβόλια κάθε χρόνο είναι πιο εξελιγμένα. Φέτος έχουμε αυτά τα τετραδύναμα, όπως είχαμε και πέρυσι, που καλύπτουν κάθε χρόνο αυτά τα στελέχη γρίπης που κρίνονται ότι είναι τα πιο απαιτητικά».

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των ελλείψεων που παρατηρήθηκαν σε αντιγριπικά εμβόλια ο κ. Παπαθανάσης σημείωσε πως «φέτος υπήρξε ένα μικρό πρόβλημα στη διάθεση των εμβολίων, υπήρξε και υπάρχει μια δυσκολία, παρότι που φέτος θα γίνουν περισσότεροι εμβολιασμοί από κάθε άλλη χρονιά, μία αύξηση που θα ξεπεράσει το 30% των περσινών εμβολιασμών. Πέρυσι είχαν εμβολιαστεί 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι, φέτος μπορεί να ξεπεράσουμε και τα τρία εκατομμύρια. Η κρίσιμη περίοδος είναι πίσω. Μέχρι τέλος Δεκεμβρίου πρέπει να έχουμε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό».

Μιλώντας για το τι συμβαίνει στην Ευρώπη έκανε λόγο για «ένα μεγάλο αντιεμβολιαστικό κίνημα το οποίο, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, το 48% του πληθυσμού της Ευρώπης δεν είναι σίγουρο αν πρέπει να εμβολιάσει το παιδί του. Είναι συγκλονιστικά τα νούμερα. Η ιλαρά που είχε εξαφανιστεί τελείως, έφτασε το πρώτο εξάμηνο του 2019, να υπάρχουν 90.000 κρούσματα στην Ευρώπη και 385.000 στο σύνολο του προηγμένου κόσμου».

Για το θέμα της χρήσης αντιβιοτικών ο Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και των ευρωπαίων φαρμακοποιών τόνισε ότι «εμείς οι φαρμακοποιοί είμαστε ξεκάθαροι και το δηλώνουμε, μόνο με ιατρική συνταγή. Η δική μας προτροπή είναι να μην δίνουμε ποτέ αντιβιοτικά από τον πάγκο αν και εφόσον δεν υπάρχει ιατρική συνταγή. Αυτό πρέπει να τηρούμε.

Το πρόβλημα με την μικροβιακή αντοχή δεν είναι στα φαρμακεία αλλά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, είναι στα νοσοκομεία. Στο ποια αντιβίωση δίνουν στα νοσοκομεία ως πρώτης προτεραιότητας αντιβιοτικό. Γιατί δίνουμε πολλές φορές και “πυροβολούμε με κανόνια” ένα μικρό πρόβλημα το οποίο όμως δημιουργεί μικροβιακή αντοχή στο μέλλον. Στο φαρμακείο δεν δίνονται ποτέ τρίτης και τέταρτης γενιάς αντιβιοτικά. Πρέπει το κράτος να παρέμβει και να υπάρχουν πρωτόκολλα σε όλα τα νοσοκομεία».

Τέλος αναφερόμενος στις ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά ο κ. Παπαθανάσης, τόνισε ότι «πάρα πολλά φάρμακα, πολύ καλά φάρμακα, τα οποία τα αντικαθιστούμε με θεραπείες πανάκριβες, έχουν εξαφανιστεί. Οι ελλείψεις των φαρμάκων είναι τεράστιες. Απλά πολύ σημαντικά φάρμακα για τον πληθυσμό έχουν εξαφανιστεί, είτε γιατί εξάγονται είτε γιατί εξαναγκάζονται οι επιχειρήσεις και δεν τα παράγουν πια γιατί είναι πάμφθηνα, άρα λοιπόν το κράτος πρέπει να κάνει μια πολιτική υπέρ του ασφαλισμένου. Οι ελλείψεις δυστυχώς συνεχίζονται σε όλη την Ευρώπη».