NEA

Από διφθερίτιδα έχασε τη ζωή του οκτάχρονος στο Νοσοκομείο Παίδων

Από διφθερίτιδα έχασε τη ζωή του οκτάχρονος στο Νοσοκομείο Παίδων

Σοκ προκάλεσε η είδηση του περιστατικού διφθερίτιδας -μίας ασθένειας εξαφανισμένης εδώ και 28 χρόνια- που στοίχισε τη ζωή ενός άτυχου ορφανού παιδιού, ηλικίας 8 ετών, που νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο Παίδων, Παναγιώτης & Αγλαΐα Κυριακού.

 

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε το ιατρικό ανακοινωθέν του νοσοκομείου:
«Στις 22/11/2019 προσήλθε στο  ΓΝΠΑ ‘Π. & Α. Κυριακού’ ο ασθενής Δ.Α. ηλικίας 8 ετών, με εικόνα οξείας λαρυγγίτιδας και βαριάς αναπνευστικής δυσχέρειας. Κρίθηκε απαραίτητη η εισαγωγή του ασθενούς στη ΜΕΘ όπου διασωληνώθηκε και τέθηκε σε μηχανικό αερισμό. Ο ασθενής κατέληξε στις 26/11/2019 με πιθανή αιτία θανάτου οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού, πνευμονική υπέρταση και πνευμονικό οίδημα. Εστάλη για νεκροτομή.

Από την καλλιέργεια εισαγωγής του βρογχικού εκκρίματος, απομονώθηκε στις 27/11/2019 κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας (Corinebacterium dipheriae)».

 Το περιστατικό έρχεται να αναδείξει, για άλλη μία φορά, τις σοβαρές επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν από την άρνηση εφαρμογής του εμβολιασμού: Μία  ασθένεια που είχε εξαφανιστεί από τον υγειονομικό χάρτη της χώρας (αλλά και διεθνώς) για περίπου 30 χρόνια, επανεμφανίζεται και μάλιστα το πρώτο κρούσμα είναι θανατηφόρο.  

 Σύμφωνα με πληροφορίες το παιδί ήταν ορφανό και είχε υιοθετηθεί από ίδρυμα όταν ήταν 5 ετών. Στο παιδί δεν είχαν γίνει τα απαραίτητα εμβόλια, ούτε το τριπλό που προστατεύει από τη διφθερίτιδα (κ τον τέτανο και τον κοκίτη).

 

Η διφθερίτιδα

Είναι μια μεταδοτική ασθένεια -που προκαλείται από το βακτήριο Corynebacterium diphtheriae- και μεταδίδεται από την άμεση φυσική επαφή ή με τα εκκρίματα του ρινοφάρυγγα ασθενών και υγιών μικροβιοφορέων.

Η λοιμογόνος δύναμή του εξαρτάται από την επιμόλυνσή του από λυσιγόνο βακτηριοφάγο που περιέχει γονίδιο υπεύθυνο για παραγωγή της τοξίνης.

 Η νόσος που προκαλεί χαρακτηρίζεται από πονόλαιμο, χαμηλό πυρετό, και μια προσκολλημένη μεμβράνη (μια ψευδομεμβράνη) στις αμυγδαλές, στο φάρυγγα και / ή στη ρινική κοιλότητα. Μια ηπιότερη μορφή της διφθερίτιδας μπορεί να περιορίζεται στο δέρμα. Οι λιγότερο κοινές συνέπειες περιλαμβάνουν μυοκαρδίτιδα (περίπου 20% των περιπτώσεων) και περιφερική νευροπάθεια (περίπου 10% των περιπτώσεων).

Ο χρόνος επώασης της νόσου έχει εύρος 2-6 ημέρες και αφορά συνήθως παιδιά ηλικίας μεγαλύτερης του ενός έτους, ενώ στα μικρότερα και κυρίως τα κάτω των 6 μηνών, τα μητρικά αντισώματα είναι η ασπίδα προστασίας τους.

 Ο εμβολιασμός κατά της διφθερίτιδας γίνεται με το τριπλό εμβόλιο DTaP ή DTP (τέτανος-διφθερίτιδα-κοκίτης) και το διπλό εμβόλιο Td (τέτανος-διφθερίτιδα). Απαιτούνται επαναληπτικές δόσεις ανά 10 χρόνια προκειμένου να διατηρείται καλό επίπεδο ανοσίας. Για τις επαναληπτικές δόσεις του εμβολίου χρησιμοποιείται το Td.

 

Ρ.Σ.