NEA

Κατερίνα Κουτσογιάννη: Συμμετοχή των ασθενών στα κέντρα λήψης αποφάσεων για την Υγεία

Κατερίνα Κουτσογιάννη: Συμμετοχή των ασθενών στα κέντρα λήψης αποφάσεων για την Υγεία

Η νεοεκλεγμένη πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος, Κατερίνα Κουτσογιάννη,  από το βήμα του 8ου Συνεδρίου Ασθενών με τίτλο: “Patients in Power – Δημοκρατία στην Υγεία” αναφέρθηκε στους στόχους της Ένωσης που δεν είναι άλλοι από την ενδυνάμωση της φωνής των ασθενών στη χώρα μας και τη συμμετοχή τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων για την Υγεία.

 

Ξεκινώντας την ομιλία της στο 8ο Πανελλήνιο Συνεδρίου Ασθενών, η νέα πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος, Κατερίνα Κουτσογιάννη, ανέφερε ότι η εκλογή του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης, την οποία απαρτίζουν 40 σύλλογοι και ομοσπονδίες ασθενών από όλη τη χώρα, αποτελεί τεράστιο βήμα στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των ασθενών και της ενδυνάμωσης της φωνής τους. Σύμφωνα με την κυρία Κουτσογιάννη, στόχοι της Ένωσης είναι ο διάλογος με την Πολιτεία, η ενδυνάμωση των συλλόγων ασθενών, η ενεργή συμμετοχή τους στη λήψη αποφάσεων και η διάχυση της υπεύθυνης πληροφόρησης σε θέματα Υγείας. Στην προσπάθεια αυτή, η Ένωση Ασθενών Ελλάδος  επιδιώκει τη συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα, τους Φορείς Υγείας, αλλά και την κοινωνία των πολιτών. Όπως υπογράμμισε η κυρία Κουτσογιάννη, οι ασθενείς μπορούν και πρέπει να συμμετέχουν στις αποφάσεις που αφορούν τις πολιτικές Υγείας, διότι, όπως αποδεικνύουν διεθνείς και ελληνικές έρευνες, μέσω της συμμετοχής τους, επιτυγχάνουν καλύτερα αποτελέσματα σε όλο το φάσμα της υγείας. Τέλος, αναφέρθηκε στη συμμετοχή των ασθενών στον οργανισμό ΗΤΑ, ως δείγμα της δίκαιης αντιμετώπισης των ασθενών από την Πολιτεία, καθώς αναγνωρίζονται ως ισότιμοι εταίροι στο σχεδιασμό πολιτικών Υγείας.

Κατερίνα Κουτσογιάννη: «Γινόμαστε λήπτες των αποφάσεων χωρίς να έχουμε λόγο»

Μιλώντας στο dailypharmanews, η κα Κατερίνα Κουτσογιάννη για τις εκλογές της Τετάρτης 27 Νοεμβρίου στην Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, από τις οποίες αναδείχτηκε πρόεδρος, εξήγησε ότι οι εκλογές αυτές ήταν ένα ακόμα βήμα για την ολοκλήρωση μίας μακράς διαδρομής συνεργασίας, διερευνήσεων και ζυμώσεων –σχεδόν 9 χρόνων– που έφτασαν στην ωρίμανσή τους, λίγους μήνες πριν, το καλοκαίρι του 2019, με την ίδρυση της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας.
«Από το καλοκαίρι έως προχτές, την Τετάρτη, υπήρχε μία προσωρινή διοικούσα 7 μελής επιτροπή, που είχε αντικείμενό της να επιλύει τα τρέχοντα θέματα και να προκηρύξει εκλογές, ώστε να συγκροτηθεί σε σώμα το ΔΣ και τα όργανα της Ένωσης που αποτελείται από 40 οργανώσεις, συλλόγους και ομοσπονδίες από όλες τις θεραπευτικές κατηγορίες. Κύριος στόχος και όραμα μας είναι να υπάρχει
 μία κοινή και πολύ πιο δυνατή φωνή των ασθενών στην Ελλάδα, που μέσα από αυτό το θεσμοθετημένο πλέον όργανο θα μπορεί να μετέχει στα κέντρα λήψης αποφάσεων για την Υγεία. Μέχρι τώρα οι παρεμβάσεις μας δε λαμβάνονταν υπόψη όπως θα έπρεπε. Γινόμαστε λήπτες των αποφάσεων χωρίς να έχουμε λόγο».

Επόμενο βήμα, όπως ανέφερε η κυρία Κουτσογιάννη είναι να ενταχθεί η Ένωση  Ασθενών Ελλάδας στο European Patients’ Forum (EPF) εκπροσωπώντας όλες τις ενώσεις ασθενών της χώρας και στο εξωτερικό και σε διεθνή fora.

 

Ρούλα Σκουρογιάννη