NEA

Ο Λυκ.Λιαρόπουλος Εθνικός Εκπρόσωπος στην Επιτροπή Υγείας

Ο Λυκ.Λιαρόπουλος Εθνικός Εκπρόσωπος στην Επιτροπή Υγείας

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

O ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ, Λυκούργος Λιαρόπουλος, ο οποίος το 2015 είχε προκαλέσει αντιδράσεις με το σχόλιό του «Γερούν γερά, σπάστου τον τσαμπουκά» (για τη διαμάχη Ντάισελμπλουμ – Βαρουφάκη), ορίστηκε από το υπουργείο Υγείας ως εθνικός εκπρόσωπος στην επιτροπή Υγείας για τα δεδομένα Υγείας και εμπειρογνωμόνων λογαριασμών υγείας του ΟΟΣΑ. Ο κ. Λιαρόπουλος αντικαθιστά τον Γεώργιο – Φίλιππο Ταραντίλη και έχει ως αναπληρώτριες τις κ.κ. Δάφνη Καϊτελίδου και Όλγα Σίσκου.

Ο Λυκούργος Λιαρόπουλος είναι ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ. Γεννήθηκε το 1944, στη Βυτίνα Αρκαδίας. Υπήρξε υποδιοικητής του ΙΚΑ 1984-87, Ιδρυτικός Πρόεδρος-Γεν. Διευθυντής του Α’ ΠεΣΥΠ Αττικής 2000-2003, Εκπρόσωπος του Υπ. Υγείας στην Επιτροπή Υγείας του ΟΟΣΑ 1994-2014. Ήταν υποψήφιος Βουλευτής Β’ Αθηνών με τη ΔΡΑΣΗ το 2012 και το ΠΟΤΑΜΙ το 2015.

Τον Απρίλιο του 2015 είχε παραιτηθεί από την εκπροσώπηση της χώρας μας στον ΟΟΣΑ αποστέλλοντας επιστολή παραίτησης στον τότε υπουργό Υγείας και με σχόλιό του στο facebook ανέφερε: «Επί 20 χρόνια, με 11 υπουργούς, προφανώς υπερκομματικά, εκπροσώπησα τη χώρα στην Επ. Υγείας του ΟΟΣΑ. Δεν το...αντέχω άλλο τώρα».

Διαβάστε παρακάτω την επιστολή του που είχε στείλει τότε στον Παναγιώτη Κουρουμπλή:

Κύριε υπουργέ,

Θέλοντας να διευκολύνω το έργο σας, υποβάλλω την παραίτησή μου από την εκπροσώπηση του υπουργείου Υγείας στην Επιτροπή Υγείας του ΟΟΣΑ.

Από τον ορισμό μου, το 1994, επί 20 χρόνια προσπάθησα να κρατήσω την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, κατά τη θητεία 11 υπουργών Υγείας, ενήμερη και δραστήρια σε όλα τα θέματα που απασχόλησαν τον ΟΟΣΑ.

Ταυτόχρονα, συνέβαλα ουσιαστικά στην εκπροσώπηση της χώρας, αξιοποιώντας το Εργαστήριο Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ, το οποίο διηύθυνα από την ίδρυσή του, το 1996, με την επεξεργασία και αποστολή στατιστικών και άλλων δεδομένων, τα οποία δεν ήταν σε θέση τότε να προμηθεύσει η Στατιστική Υπηρεσία.

Η κυριότερη συμβολή μου ήταν η ένταξη της χώρας στο Σύστημα Λογαριασμών Υγείας του ΟΟΣΑ, με το οποίο η χώρα, για πρώτη φορά μετά από προσπάθειές μου που ξεκίνησαν το 2005, μόλις το 2012 απέκτησε αξιόπιστα δεδομένα σχετικά με τη δαπάνη Υγείας.

Με την Υπουργική Απόφαση 18645 της 12ης Δεκεμβρίου 2010, ορίστηκαν και οι αναπληρωτές μου.

Από αυτούς, θα συνιστούσα να διατηρήσετε την κ. Όλγα Σίσκου, εξειδικευμένη γνώστη των θεμάτων εκπροσώπησης στον ΟΟΣΑ και των στελεχών της Επιτροπής.

Με ευχές για επιτυχία στο έργο σας.

Λ. Λιαρόπουλος, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών.