NEA

Υφαντόπουλος: «Άμεση προσφυγή στη δικαιοσύνη εναντίον όποιου προσπάθησε να με διαβάλλει»

Υφαντόπουλος: «Άμεση προσφυγή στη δικαιοσύνη εναντίον όποιου προσπάθησε να με διαβάλλει»

Με γραπτή δήλωση του την Παρασκευή ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικών Υγείας ΕΚΠΑ Γιάννης Υφαντόπουλος δηλώνει ότι θα προσφύγει άμεσα στη δικαιοσύνη εναντίον εκείνων που με δημοσιεύματα προσπάθησαν να τον διαβάλλουν και να σπιλώσουν την υπόληψη του.

Ο κ. Υφαντόπουλος είναι ένας καθηγητής με σημαντική ιστορία και αδιαμφισβήτητες περγαμηνές  στον τομέα των Οικονομικών της Υγείας και της Κοινωνικής Πολιτικής. Επίσης είναι γνωστό ότι ουδέποτε μέχρι σήμερα έχει απασχολήσει ή έχει αναφερθεί το όνομά του με αρνητικά σχόλια ή αρνητικά υπονοούμενα, ούτε ποτέ έχει εμπλακεί σε οποιοδήποτε σκάνδαλο ή δικαστική υπόθεση στον τομέα της υγείας. Αντιθέτως ασχολείται με σοβαρότητα όλα αυτά τα χρόνια, αμιγώς με τα επιστημονικά του καθήκοντα και με την εκπαίδευση επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων στα οικονομικά της υγείας.

Παρ’ όλα αυτά, γνωστή δημοσιογράφος δεν δίστασε να εμπλέξει το όνομά του, σε «υποτιθέμενο» σκάνδαλο στο χώρο της υγείας, μετά την πρόταση που του έγινε να αναλάβει την προεδρεία της επιτροπής ΗΤΑ.

 

Το παρασκήνιο της υπόθεσης

Είναι εδώ και αρκετό καιρό που το όνομα του καθηγητή ακουγόταν για την προεδρεία της επιτροπής ΗΤΑ. Είναι γνωστό δε, ότι τη συγκεκριμένη θέση πολλοί την επιθυμούσαν, μιας και είναι κομβικής σημασίας για την εξέταση και ένταξη νέων, καινοτόμων φαρμάκων στην αγορά και στο σύστημα υγείας.

Πριν ακόμη απαντήσει ο κ. Υφαντόπουλος και πριν αποδεχτεί ή αρνηθεί την πρόταση, ένας αήθης πόλεμος εναντίων του ξεκίνησε, με δημοσιεύματα που τον ήθελαν να έχει συμμετοχή σε «γνωστό» όπως αναφέρεται «σκάνδαλο», γεγονός που δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο και καμία δικογραφία.

Τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα οδήγησαν τον καθηγητή κ. Υφαντόπουλο να αποτραβηχτεί από οποιαδήποτε πρόταση και να συνεχίσει την ενασχόλησή του με τα ακαδημαϊκά του καθήκοντα, όπως κάνει μέχρι σήμερα.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που δημιουργήθηκε εξαιτίας των δημοσιευμάτων, είναι το γεγονός ότι ενώ ο υπουργός Υγείας κ. Κικίλιας, είχε πει ότι θα ανακοίνωνε τον Πρόεδρο της Επιτροπής στις 28 Νοεμβρίου, μετά την ανατροπή των δεδομένων, αναγκάστηκε να καθυστερήσει την ανακοίνωση. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές,  ίδιος ο κ. Υφαντόπουλος μετέβη στο υπουργείο και δήλωσε ότι δεν επιθυμεί την τοποθέτησή του στη θέση αυτή, ούτε την έκθεσή του στο συγκεκριμένο «τοξικό» περιβάλλον συκοφαντίας και αμαύρωσης του ονόματός του, μέσω φτηνών και ψευδών άρθρων που σκοπό είχαν να «κάψουν» την υποψηφιότητά του.

Οι κύκλοι έκαναν τη δουλειά τους και ο Υφαντόπουλος παραμένει στη δική του και όλα καλά στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας

 

Μετά από αυτά τα γεγονότα ο καθηγητής κ. Υφαντόπουλος εξέδωσε σχετική δήλωση η οποία αναφέρει:  

 

Δήλωση του Ιωάννη Υφαντόπουλου

Ομότιμου καθηγητή ΕΚΠΑ Οικονομικών Υγείας & Κοινωνικής Πολιτικής

 

Αθήνα 29 Νοεμβρίου 2019

 

Τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν δημοσιεύματα που υποστήριζαν την υποψηφιότητά μου ως Προέδρου της Επιτροπής ΗΤΑ στην Ελλάδα.

Δηλώνω, ότι την 28ην Νοεμβρίου 2019 επισκέφθηκα τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και παραιτήθηκα οικειοθελώς από την υποψηφιότητα αυτή λόγω ανειλημμένων ακαδημαϊκών υποχρεώσεων.

Σήμερα, 29ην Νοεμβρίου 2019, υπήρξαν ψευδή και συκοφαντικά δημοσιεύματα σε βάρος μου που προσπαθούν να σπιλώσουν την μακροχρόνια ακαδημαϊκότητα και εντιμότητα της προσωπικής μου και επαγγελματικής μου ζωής.

Διαμαρτύρομαι εντόνως για την αήθη επίθεση στο πρόσωπό μου γιατί ουδέποτε είχα την οποιαδήποτε εμπλοκή σε σκάνδαλα με φαρμακευτικές εταιρείες και γι’ αυτό δεν είχα καμία απολύτως όχληση από την δικαιοσύνη μέχρι σήμερα.

Η εντιμότητα και η ηθική μου ακεραιότητα είναι αξίες αδιαπραγμάτευτες που διέπουν την ερευνητική και ακαδημαϊκή μου δράση. Επιφυλάσσομαι δε παντός νόμιμου δικαιώματος μου για την άμεση προσφυγή στη δικαιοσύνη εναντίον οποιουδήποτε προσπάθησε να με διαβάλλει και να αμαυρώσει την υπόληψη και το επιστημονικό μου κύρος.

Ιωάννης Υφαντόπουλος

Ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ