NEA

Νεότερες εξελίξεις στην αντιμετώπιση των παθήσεων της Οφθαλμικής Επιφάνειας και Ξηροφθαλμίας

Νεότερες εξελίξεις στην αντιμετώπιση των παθήσεων της Οφθαλμικής Επιφάνειας και Ξηροφθαλμίας

 

Πραγματοποιήθηκε, στις 29-30 Νοεμβρίου 2019, από την Ελληνική Εταιρεία Οφθαλμικής Επιφάνειας και Ξηροφθαλμίας το 1ο Συνέδριο Οφθαλμικής Επιφάνειας και Ξηροφθαλμίας στο συνεδριακό χώρου του Μουσείου Μπενάκη.

Το Συνέδριο ασχολήθηκε με θέματα που αγγίζουν μεγάλο ποσοστό ασθενών και αφορούν σημαντικά τον Οφθαλμίατρο στην καθημερινή του πρακτική. Για το λόγο αυτό και η προσέλευση των συνέδρων ξεπέρασε τις προσδοκίες των διοργανωτών.

Οι οφθαλμίατροι είναι οι πρώτοι, συνήθως, οι οποίοι έρχονται σε επαφή με ανθρώπους που έχουν προβλήματα της Οφθαλμικής Επιφάνειας και με όλο το φάσμα των συμπτωμάτων της Ξηροφθαλμίας, η οποία πέραν του ότι αφορά μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, αποτελεί μια από τις νόσους του σύγχρονου τρόπου ζωής, επηρεάζοντας σε σημαντικό βαθμό την ποιότητα ζωής των πασχόντων.

Αλγόριθμοι για τη διάγνωση και αντιμετώπιση των παθήσεων της Οφθαλμικής Επιφάνειας

Διακεκριμένοι ομιλητές από Αμερική και Ευρώπη, εξειδικευμένοι σε αυτά τα θέματα, ανέπτυξαν αλγόριθμους για τη διάγνωση και αντιμετώπιση των παθήσεων αυτών. Έλληνες ομιλητές που εργάζονται στη χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη, προσέφεραν τις γνώσεις τους μέσα από διαδραστικές συνεδρίες με τη συμμετοχή του ακροατηρίου.

Ιδιαιτερότητα αυτού του συνεδρίου αποτέλεσαν οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες που πρώτη φορά εφαρμόζονται τόσο ολοκληρωμένα σε Οφθαλμολογικό Συνέδριο. Εφαρμογές από τα κινητό τηλέφωνο επέτρεπαν self registration, αλλά και την  άμεση αξιολόγηση των ομιλιών. Όσον αφορά το Επιστημονικό πρόγραμμα υπήρχε η δυνατότητα να αποστέλλονται απευθείας στο πάνελ ερωτήσεις ανώνυμες ή επώνυμες, ώστε να δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις στο τέλος της παρουσίασης. Πολλές συνεδρίες περιείχαν ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών, όπου με ειδική εφαρμογή στο κινητό λαμβάνονταν άμεσα οι απαντήσεις και βασισμένοι στις απαντήσεις ξεκινούσε διαδραστική συζήτηση με την ενεργό συμμετοχή των συνέδρων με στόχο την αύξηση της κατανόησης και την διεύρυνση των γνώσεων.

Η διοργανώτρια Εταιρεία, η Ελληνική Εταιρεία Οφθαλμικής Επιφάνειας και Ξηροφθαλμίας (www.hosdes.com) θεωρεί μεγάλη επιτυχία τη συμμετοχή των ξένων ομιλητών David Sullivan, ιδρυτή και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας TFOS (Tear Film Ocular Surface Society www.tfos.org), Amy Gallant Sullivan Executive Director, Wolffsohn James, μέλος και των συν-ερευνητών στα DEWS Reports καθηγητή Baudoin Christophe και Teifi James. Η ΤFOS με τα DEWS Reports που έχει εκδώσει,  δίνουν τις κατευθυντήριες οδηγίες παγκοσμίως όσον αφορά την κατηγοριοποίηση διάγνωση και αντιμετώπιση των παθήσεων της Οφθαλμικής Επιφάνειας και Ξηροφθαλμίας.