NEA

8 δικογραφίες αναμένεται να δοθούν προς περαιτέρω εξέταση

8 δικογραφίες αναμένεται να δοθούν προς περαιτέρω εξέταση

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

Στη σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών Αθήνας θα συζητηθεί στις 12 Δεκεμβρίου η υπόθεση της Novartis. Η συζήτηση στην  ολομέλεια έρχεται με αίτημα του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα, και με την ολοκλήρωσή της θα γίνει γνωστό ποιοι θα αναλάβουν όλα τα σκέλη της υπόθεσης. Ποιοι δηλαδή θα αναλάβουν τις 8 δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί, από τις οποίες τέσσερις βρίσκονται σε ανακριτές διαφθοράς και τρεις στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, ενώ μία δικογραφία βρίσκεται ακόμα σε ανακριτή.

Στους ανακριτές διαφθοράς εκκρεμούν δικογραφίες, για τον πρώην αντιπρόεδρο της Novartis, Κωνσταντίνο Φρουζή, τον πρώην προστατευόμενο μάρτυρα και νυν κατηγορούμενο, Νίκο Μανιαδάκη, και διαφημιστές εταιρίες. Ενώ στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς βρίσκονται δικογραφίες που αφορούν τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, και τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Δημήτρη Αβραμόπουλο, καθώς και δικογραφίες που αφορούν σε πρώην μέλη επιτροπών του υπουργείου υγείας, γιατρούς που φέρονται να είχαν δωροδοκηθεί από τη Novartis, αλλά και στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τον πρώην υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, η δικογραφία έχει σταλεί για άσκηση ποινικής δίωξης στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών.