NEA

Άδικη και με τραγικές συνέπειες η νομοθεσία για ιατρικά σφάλματα

Άδικη και με τραγικές συνέπειες η νομοθεσία για ιατρικά σφάλματα

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

Σάλος και αγανάκτηση προκλήθηκε μεταξύ των γιατρών της χώρας από την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου να επιδικάσει το ποσό των 850.000 ευρώ σε γιατρό δημόσιου νοσοκομείου -και όχι στο νοσοκομείο Λάρισας όπου εργάζεται- ως αποζημίωση για ιατρική επιπλοκή σε ασθενή.

Ο νόμος Χουλιαράκη, στον οποίο είχαν αντιταχθεί σθεναρά οι γιατροί κατά τη θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης, προέβλεπε ότι οι γιατροί των δημοσίων νοσοκομείων θα καλούνται να καταβάλουν από την τσέπη τους την αστική αποζημίωση, σε περίπτωση ιατρικού σφάλματος. Με βάση τη διεθνή πρακτική, τις αποζημιώσεις σε παρόμοιες περιπτώσεις καταβάλλει το δημόσιο νοσοκομείο στο οποίο δραστηριοποιείται ο γιατρός. Κι αυτό συνέβαινε στην Ελλάδα, μέχρι τον νόμο Χουλιαράκη!

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος αναφέρει:

«Η απόφαση να πληρωθούν 850.000 ευρώ αποζημίωση για ιατρική αμέλεια, από γιατρό του ΕΣΥ, είναι άδικη και με τραγικές συνέπειες. Είναι άδικη διότι πρώτον, στη χώρα δεν υπάρχει σύστημα ιατρικής άμυνας. Δεύτερον, η απόφαση επιδικάστηκε σύμφωνα με τις ιατρικές δυνατότητες του ελληνικού Δημοσίου και το αρχικό ποσό ανέρχεται στις 500.000 ευρώ, ενώ λόγω καθυστερήσεων πληρωμής του ελληνικού Δημοσίου, έφτασε με προσαυξήσεις τις 850.000 ευρώ. Το ποσό αυτό προφανώς ξεπερνά την οικονομική δυνατότητα οποιουδήποτε γιατρού του ΕΣΥ.

 Η εγκύκλιος Χουλιαράκη, με βάση την οποία καλείται ο γιατρός να πληρώσει το ποσό αυτό είναι μεταγενέστερη, απαράδεκτη και πρέπει να αποσυρθεί άμεσα. Οι συνέπειες αυτής της πρακτικής θα είναι τραγικές καθώς θα εκτοξεύσουν το κόστος των ιατρικών πράξεων και θα οδηγήσουν στην άσκηση αμυντικής ιατρικής, τα αποτελέσματα της οποίας θα επιβαρύνουν τη συνολική ποιότητα υγείας των ασθενών. Το υπουργείο Δικαιοσύνης και το υπουργείο Υγείας θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το έλλειμμα δεκαετιών που υπάρχει στη χώρα μας σχετικά με τον τρόπο που αντιμετωπίζονται τα ιατρικά σφάλματα από τη Δικαιοσύνη. Έχουμε ήδη ζητήσει συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς. Η απόσυρση όμως της εγκυκλίου αποτελεί επείγουσα προτεραιότητα».

Εξάλλου, όπως αναφέρει στο dailypharmanews η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, «αυτά είναι τα αποτελέσματα της νομοθεσίας Χουλιαράκη η οποία είναι τελείως άδικη. Διότι σε κάθε χειρουργείο υπάρχει πιθανότητα για επιπλοκές. Είναι μέσα στα αποδεκτά ποσοστά και το ρίσκο που όλοι παίρνουμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει, όταν συμβαίνει, να τα αποζημιώσει ο γιατρός. Η νομοθεσία είναι απλά άδικη. Οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν έχουν να πληρώνουν αυτά τα ποσά από την τσέπη τους. Εμείς το έχουμε καταγγείλει ως ΕΙΝΑΠ και έχουμε ζητήσει να αλλάξει και από την προηγούμενη κυβέρνηση και από την σημερινή».

Για το θέμα ο ΠΙΣ απέστειλε επιστολή στον υπουργό, ενώ νωρίς σήμερα το απόγευμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί  εκτάκτως συνάντηση του κ. Κικίλια με το Προεδρείο το Π.Ι.Σ..