ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Θάνος Κουτσούκης: Το μέλλον του φαρμακείου ξεκινά από το ιδιοκτησιακό

Θάνος Κουτσούκης: Το μέλλον του φαρμακείου ξεκινά από το ιδιοκτησιακό

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Διατήρηση ιδιοκτησίας φαρμακείων από φαρμακοποιούς, συνενώσεις φαρμακείων και σύμπραξη συνεταιρισμών φαρμακοποιών, κινητοποίηση σύσσωμης της ηγεσίας του κλάδου για την επίλυση των βασικών προβλημάτων του αλλά και αναβάθμιση της εικόνας του φαρμακοποιού και αναγνώριση του ουσιαστικού ρόλου του φαρμακείου στην παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, είναι οι τέσσερις άξονες πάνω στους οποίους θα πρέπει να κινηθούν οι φαρμακοποιοί για να κρατηθεί το επάγγελμα σύμφωνα με τον επανεκλεγέντα πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας κ. Θάνο Κουτσούκη.

Με τον αέρα της νίκης που του έδωσαν με την ψήφο τους οι φαρμακοποιοί της Λάρισας, ο κ. Κουτσούκης έδωσε το στίγμα του για το πώς βλέπει την επόμενη μέρα για τον κλάδο, μιλώντας στο 5ο Πανθεσσαλικό Συνέδριο που διεξήχθη πρόσφατα στην Αγριά Μαγνησίας.

Στην κορυφή της ιεραρχίας βρίσκεται το ιδιοκτησιακό –εκκρεμεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στην αίτηση ακύρωσης από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο για το Προεδρικό Διάταγμα 64/2018 «Ρυθμίσεις επαγγέλματος φαρμακοποιού – Ίδρυση φαρμακείου» (ΦΕΚ Α΄ 124/11.7.2018)-  αφού όλα τα άλλα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΦΣ Λάρισας, έχουν να κάνουν με το ποιος τελικά θα κατέχει τα φαρμακεία.

«Για να μιλήσουμε για το φαρμακείο του αύριο και να μας αφορά αυτή η συζήτηση, θα πρέπει να εξασφαλίσουμε πρώτα τη βιωσιμότητά του. Να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητά του φαρμακείου με τη σημερινή του μορφή, του φαρμακείου ιδιοκτησίας ενός ή περισσότερων φαρμακοποιών, του φαρμακείου της γειτονιάς, του φαρμακείο της περιφέρειας, του φαρμακείου του μονοεδρικού» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσούκης σημειώνοντας ότι το ιδιοκτησιακό, δεν είναι  ένα θέμα που θα μπορούσε κανείς να αντιμετωπίσει επιδερμικά, διότι ουσιαστικά αφορά το αύριο των φαρμακοποιών και των οικογενειών τους.

Στη λογική αυτή μίας ουσιαστικής και μη επιδερμικής δουλειάς για το ιδιοκτησιακό, ο κ. Κουτσούκης υποστήριξε την υιοθέτηση ορισμένων απόψεων του Νομικού κ. Πάνου Καπώνη, που έχουν άμεση συνάρτηση με τη βελτίωση της σχέσης Κοινοτικό φαρμακείο στην Ελλάδα, Φαρμακευτικοί Σύλλογοι και Ελληνική Πολιτεία και άρα έχουν να κάνουν ευθέως με το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων. Πρόκειται για στόχους που όπως είπε, αφορούν σε:

  • Κωδικοποίηση της Φαρμακευτικής νομοθεσίας
  • Εκσυγχρονισμό του νόμου για τους φαρμακευτικούς συλλόγους
  • Κατάργηση των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ
  • Ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, το οποίο πρέπει να το καθορίζουν οι κατά τόπους Φαρμακευτικοί Σύλλογοι
  • Συνενώσεις Φαρμακευτικών Συλλόγων που υπάρχουν εντός του ίδιου νομού
  • Ευελιξία του νόμου περί Συστεγάσεων Φαρμακείων – Θα μπορούσε να γίνει συνεταιρισμός φαρμακείων και όχι μόνο εταιρείες Ο.Ε., μεταξύ φαρμακοποιών
  • Φορολογικά και νομικά κίνητρα για τις συνενώσεις
  • Έλεγχο του ΕΟΦ για επάρκεια αποθεμάτων και κάλυψη των αναγκών σε φάρμακα. Αυτό θα οδηγήσει σε έλεγχο των παράνομων εξαγωγών
  • Τροποποίηση του Νόμου περί ιδρύσεως φαρμακείων μόνο από αδειούχους φαρμακοποιούς

 

Ο κ. Κουτσούκης ήταν ξεκάθαρος: «Αν θέλουμε να εξετάσουμε όλα τα άλλα προβλήματά μας και τους στόχους που γενικότερα θέτουμε σαν κλάδος, οφείλουμε να κατανοούμε πλήρως ότι τα πάντα έχουν να κάνουν με το ποιος σε τελική ανάλυση θα κατέχει τα φαρμακεία».

Τα χαρακτηριστικά του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο εργάζεται σήμερα ο φαρμακοποιός, όπως τα περιέγραψε ο πρόεδρος του ΦΣ Λάρισας είναι:

Το άγχος ενός διαρκούς καθημερινού αγώνα που φέρνει τον φαρμακοποιό να χάνει αρκετές εργατοώρες και ενέργεια, για την εύρεση φαρμάκων που βρίσκονται μονίμως σε έλλειψη.

Την απογοήτευση, ότι στην ουσία οι προσφερόμενες από τον φαρμακοποιό υπηρεσίες προς την κοινωνία δεν του αναγνωρίζονται. Όπως είπε «παρέχουμε (αναλόγως που βρίσκεται το φαρμακείο μας) μια πληθώρα υπηρεσιών στους ασθενείς. Οι υπηρεσίες αυτές ουσιαστικά δεν μας αναγνωρίζονται, δεν μας λέει κανείς ευχαριστώ, δεν αποζημιώνονται, παρά μόνο αποτελούν στοιχείο για μεταξύ μας ανταγωνισμό. Για να είμαστε καλύτεροι από τον δίπλα».

Και δεν είναι μόνο αυτό, αφού όπως είπε: «Δίνουμε δανεικά φάρμακα και πολλές φορές προθυμοποιούμαστε να βρούμε λύση και για τη συνταγογράφηση. Δουλεύουμε με εξαιρετικά χαμηλό κατά μέσο όρο ποσοστό στα φάρμακα, εξακολουθούμε να πληρώνουμε το μνημονιακό rebate και το 0,8% για τα πρωτότυπα, και σκοτωνόμαστε μεταξύ μας στα παραφάρμακα με αποτέλεσμα να καταλήγουμε με χιλιάδες ευρώ λιμνάζον εμπόρευμα και με εξευτελιστικό ποσοστό κέδρους και σ’ αυτά».

Μεγάλο πρόβλημα για τον κ. Κουτσούκη είναι επίσης το ότι ο φαρμακοποιός «εργάζεται σ’ ένα περιβάλλον στο οποίο η συνταγή του γιατρού δεν γίνεται ουσιαστικά σεβαστή, αφού ο καθένας μπορεί να αγοράσει φάρμακα και χωρίς αυτή. Οι νέοι φαρμακοποιοί όμως, που θέλουμε να οραματιστούμε ένα μέλλον σε πιο λειτουργικό και ξεκάθαρο περιβάλλον δεν το θέλουμε αυτό. Δεν πρέπει να το θέλουμε, άσχετα αν αναγκαζόμαστε κι εμείς να λειτουργούμε έτσι. Θέλουμε ο γιατρός να γράφει τη συνταγή και μετά να χορηγούμε τα φάρμακα. Θέλουμε, βέβαια ο γιατρός να μην επεμβαίνει στο εμπορικό σκεύασμα που θα επιλέξουμε να χορηγήσουμε γιατί αυτή είναι καθαρά δική μας δουλειά».

Χρειάζεται να βρεθούν λύσεις για όλα αυτά τα προβλήματα. «Το φαρμακείο του μέλλοντος, όπως είπε ο κ. Κουτσούκης, δεν μπορεί να στηρίζεται στην κατευθυνόμενη συνταγογράφηση. Δεν γίνεται να λειτουργούμε έτσι. Οι σύλλογοί μας αλλά και ο καθένας από εμάς ξεχωριστά οφείλουμε να πολεμήσουμε το λυπηρό αυτό φαινόμενο.

Δεν μπορεί να λειτουργεί σ’ ένα περιβάλλον χωρίς καθορισμένο ωράριο. Οφείλουμε να προασπίσουμε το ισχύον ωράριο και φυσικά να διεκδικήσουμε καλύτερους όρους από την Πολιτεία. Όπως πετύχαμε πρόσφατα.

Το φαρμακείο του μέλλοντος δεν θα μπορέσει να υπάρξει (πέραν του γεγονότος ότι είναι παράνομο) χωρίς την παρουσία φαρμακοποιού. Μιλάμε για φαρμακεία που πιθανά λειτουργούν συνεχώς χωρίς την παρουσία φαρμακοποιού.

Για να μπορούμε να οραματιστούμε το μέλλον σαν κλάδος οφείλουμε σαφέστατα να σεβόμαστε τους μεταξύ μας κανόνες δεοντολογίας και παράλληλα να φροντίζουμε με την εν γένει θετική μας παρουσία ( Σαν σύλλογοι κυρίως ) ώστε να αναβαθμίσουμε την εικόνα του φαρμακοποιού προς τα έξω. Να εξαίρουμε και να διαχωρίσουμε το ρόλο του. Να παρέχουμε με την κοινωνική μας δράση και την προσφορά μας, ουσιαστικό έργο, χειροπιαστό, για τις ευαίσθητες κυρίως ομάδες».

Τα προβλήματα που υπάρχουν ή προκύπτουν είναι πολλά με τον κ. Κουτσούκη να αναφέρεται στον κίνδυνο διάθεσης φαρμάκων σε άλλα κανάλια διανομής, στα ακριβά φάρμακα τα οποία αυτήν την περίοδο ο κλάδος διαπραγματεύεται να επιστραφούν στα φαρμακεία με δίκαιους για τους φαρμακοποιούς όρους, στην ανεξέλεγκτη πώληση μέσω internet.

Η εκτίμησή του είναι ότι «όλα αυτά τα προβλήματα, που ειδικά το τελευταίο διάστημα έχουν μπει στο στόχαστρο των συνδικαλιστικών μας οργάνων, δεν είναι κατά τη γνώμη μου άσχετα με την επιμελή προσπάθεια φτωχοποίησης του κλάδου με απώτερο σκοπό την αναδιανομή των ιδιοκτητών των  φαρμακείων στην Ελλάδα. Είναι πάγια τακτική των ισχυρότερων και δεν αποτελεί σε καμιά περίπτωση θεωρία συνωμοσίας. Προκειμένου να ξεπουληθεί μια επιχείρηση που με διάφορους τρόπους ελέγχεται από τρίτους παράγοντες (όπως είναι ο ΕΟΠΥΥ ή το υπουργείο Υγείας στην περίπτωσή μας) ξεκινάει αρχικά μια προσπάθεια ευτελισμού. Όταν η φαρμακευτική αγορά θα ελέγχεται πλήρως από λίγους και εκλεκτούς τότε ως δια μαγείας θα λυθούν όλα τα βασικά προβλήματα του κλάδου και σαφέστατα θα ανέβει η φαρμακευτική δαπάνη».

Απέναντι σε όλα αυτά ο πρόεδρος του ΦΣ Λάρισας υποστήριξε ότι ο κλάδος χρειάζεται να κινηθεί σε 4 άξονες «για να κρατήσουμε το επάγγελμα:

  1. Στον διαρκή αγώνα για την διατήρηση της ιδιοκτησίας των φαρμακείων μας
  2. Στην προσπάθεια ισχυροποίηση της θέσης μας με τη σύμπραξη των συνεταιρισμών και με προώθηση των μεταξύ μας συνενώσεων ώστε να δημιουργηθούν άμεσα, δικές μας ανταγωνιστικές μονάδες υψηλών προδιαγραφών
  3. Στην κινητοποίηση σύσσωμης της ηγεσίας του κλάδου προς την επίλυση των βασικών θεμάτων στα οποία αναφέρθηκα και τα οποία μας κρατάνε στάσιμους
  4. Στην προσπάθεια αναβάθμισης με κάθε τρόπο της εικόνας του φαρμακοποιού και αναγνώρισης του ουσιαστικού ρόλου του φαρμακείου ως μια σύγχρονη μονάδα Παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».