NEA

Διφθερίτιδα ήταν η αιτία θανάτου του οκτάχρονου στο Παίδων σύμφωνα με τις απαντήσεις από τη Βρετανία

Διφθερίτιδα ήταν η αιτία θανάτου του οκτάχρονου στο Παίδων σύμφωνα με τις απαντήσεις από τη Βρετανία

Τα αποτελέσματα εργαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου για το περιστατικό διφθερίτιδας που κατέληξε πριν λίγες ημέρες στο νοσοκομείο Παίδων έδειξαν ότι πρόκειται για τοξινογόνο στέλεχος με έκφραση της τοξίνης της διφθερίτιδας.

Πιο συγκεκριμένα, χτες, Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου, ενημερώθηκε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας από το Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (Public Health England), για τα αποτελέσματα των εξετάσεων για διφθερίτιδα του άτυχου οκτάχρονου που κατέληξε στις 26 Νοεμβρίου 2019, στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Παν. & Αγλαΐας Κυριακού» με σοβαρή λοίμωξη αναπνευστικού και θετική καλλιέργεια για το μικροοργανισμό της διφθερίτιδας (Corynebacterium diphtheriae) σε βρογχικές εκκρίσεις.

Οι απαντήσεις αναφέρουν ότι πρόκειται για τοξινογόνο στέλεχος με έκφραση της τοξίνης της διφθερίτιδας.

Υπενθυμίζουμε εδώ ότι το άτυχο αγοράκι ηλικίας 8 ετών, εισήχθη στο νοσοκομείο Παίδων με εικόνα οξείας λαρυγγίτιδας και βαριάς αναπνευστικής δυσχέρειας και νοσηλεύτηκε στη ΜΕΘ όπου διασωληνώθηκε και τέθηκε σε μηχανικό αερισμό, αλλά δυστυχώς, κατέληξε στις 26 Νοεμβρίου 2019. Εστάλη για επιβεβαίωση της αιτίας θανάτου από διφθερίτιδα βρογχικό έκκριμα στο Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου. Το παιδάκι ήταν ορφανό, είχε υιοθετηθεί από ίδρυμα σε ηλικία 5 ετών, αλλά δεν είχαν γίνει τα απαραίτητα εμβόλια, ούτε το τριπλό που προστατεύει από διφθερίτιδα - τέτανο και κοκίτη.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας με αφορμή αυτό το σποραδικό περιστατικό, τονίζει τη σημασία του εμβολιασμού σε παιδιά και ενήλικες για τη διφθερίτιδα, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

 

Ρ.Σ.