NEA

«Life Matters»: Το νέο πρόγραμμα εταιρικής υπευθυνότητας της MSD

«Life Matters»: Το νέο πρόγραμμα εταιρικής υπευθυνότητας της MSD

Το νέο Απολογισμό Εταιρικής Υπευθυνότητας για τα έτη 2017-2018, ο οποίος συντάχθηκε βάσει του διεθνώς αναγνωρισμένου πρότυπου Global Reporting Initiative (GRI) και του Ελληνικού Κώδικα Βιωσιμότητας, παρουσίασε η MSD Ελλάδος.

 

Αποτελεί το δεύτερο συνεχή απολογισμό της εταιρείας και αποτυπώνει τα σημαντικότερα έργα και πρωτοβουλίες της MSD που εστιάζουν σε πέντε ξεχωριστούς τομείς: πρόσβαση στην υγεία, εργαζόμενοι, ηθική & αξίες, δράσεις για την κοινωνία και περιβάλλον.
Η προσέγγισή της MSD στην Εταιρική Υπευθυνότητα σχετίζεται με τον αντίκτυπο στα θέματα υγείας, οικονομίας, κοινωνίας και περιβάλλοντος, στους ανθρώπους και στην κοινωνία, με αίσθημα υπευθυνότητας έναντι όλων των ενδιαφερόμενων μερών. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι ασθενείς, οι εργαζόμενοι, οι πελάτες και οι μέτοχοι, οι απόψεις των οποίων συμβάλλουν στον καθορισμό των προτεραιοτήτων της Στρατηγικής Εταιρικής Υπευθυνότητας που ακολουθεί η εταιρεία. Στόχος είναι οι ενέργειες να έχουν ένα θετικό αποτέλεσμα στην κοινωνία και στο περιβάλλον που δραστηριοποιείται η εταιρεία και να συνεισφέρουν σε μια βιώσιμη Ελλάδα.

Η υπευθυνότητα αποτελεί αναπόσπαστό μέρος του οράματος και του τρόπου λειτουργίας της MSD Ελλάδος. Σύμφωνα με την Communications & CSR Manager της MSD, Σέβη Σφακιανάκη, το μανιφέστο «Life Matters» που έχουν συνθέσει όλοι οι εργαζόμενοι, αποτελεί το κεντρικό μήνυμα του νέου προγράμματος Εταιρικής Υπευθυνότητας της εταιρείας και αναδεικνύει κάτι πολύ απλό: κάθε ζωή αξίζει. Πρόθεση της εταιρίας είναι η βελτίωση της υγείας των Ελλήνων πολιτών, προσφέροντας στην ελληνική κοινωνία, όχι μόνο με καινοτόμες θεραπείες που σώζουν ζωές, αλλά επιπλέον υποστηρίζοντας το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, την έγκαιρη διάγνωση και την πρόληψη.

Η MSD είναι σε συνεχή διάλογο με τις Ενώσεις Ασθενών και τους σημαντικούς εταίρους του κλάδου υγείας προκειμένου οι ασθενείς να έχουν εύκολη πρόσβαση σε νέες θεραπείες με αποδεδειγμένο όφελος στη βελτίωση της υγείας και το προσδόκιμο επιβίωσης. Επίσης, η εταιρεία υλοποιεί καμπάνιες ενημέρωσης κοινού σε συνεργασία με Ενώσεις Ασθενών και Επιστημονικές Εταιρίες με στόχο την εκπαίδευση σε θέματα πρόληψης ασθενειών και υποστήριξης του εμβολιασμού.

Στη θεραπευτική κατηγορία της ανοσο-ογκολογίας, η MSD διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα κλινικής έρευνας με περισσότερες από 900 μελέτες σε εξέλιξη παγκοσμίως για περισσότερους από 30 τύπους καρκίνου. Παράλληλα, στην Ελλάδα στηρίζει πρόγραμμα ασθενών στην Ανοσο-Ογκολογία και στην διάρκεια των ετών 2017 – 2018 έχουν ωφεληθεί 4.277 ασθενείς με καρκίνο. Το πρόγραμμα αφορά στην κάλυψη κόστους εξετάσεων, οι οποίες δεν αποζημιώνονται μέχρι στιγμής.

Η Managing Director της MSD Ελλάδος, Κύπρου και Μάλτας, Agata Jakoncic, με αφορμή την έκδοση του 2ου Απολογισμού Εταιρικής Υπευθυνότητας δήλωσε: «Στην MSD Ελλάδος, η εταιρική υπευθυνότητα αποτελεί μέρος του οράματός μας και η υπεύθυνη λειτουργία βρίσκεται στο επίκεντρο όλων όσων κάνουμε. Το 2018 προχωρήσαμε με τη στρατηγική μας και τη συνδέσαμε με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Πρόθεσή μας είναι η βελτίωση της υγείας των Ελλήνων πολιτών, προσφέροντας στην ελληνική κοινωνία, όχι μόνο με καινοτόμες θεραπείες που σώζουν ζωές, αλλά επιπλέον υποστηρίζοντας το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, την έγκαιρη διάγνωση και την πρόληψη».

Η κα Jakoncic κατά την παρουσίαση αναφέρθηκε στις σημαντικότερες πρωτοβουλίες που υλοποιεί η MSD σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως είναι το πρόγραμμα MSD for Mothers, μια παγκόσμια πρωτοβουλία για τη μείωση της μητρικής θνησιμότητας σε όλο τον κόσμο, το πρόγραμμα δωρεάς θεραπείας της MSD με στόχο την εξάλειψη της τύφλωσης των ποταμών, το εταιρικό πρόγραμμα MSD Fellowship for Global Health, σχεδιασμένο να αξιοποιεί τις δεξιότητες και τα ταλέντα των εργαζομένων της εταιρείας παγκοσμίως, καθώς και το σημαντικό έργο και τις προσπάθειες έρευνας και ανάπτυξης για την παραγωγή και αδειοδότηση του εμβολίου V920 για την προστασία των ανθρώπων από τον ιό Έμπολα του Ζαΐρ.
Σε τοπικό επίπεδο, σημαντικό σταθμό αποτελεί το πρόγραμμα «Μητέρα και Παιδί» που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της παγκόσμιας πρωτοβουλίας MSD for Mothers από τους Γιατρούς του Κόσμου Ελλάδος, και παρείχε γυναικολογικές υπηρεσίες σε 42.339 γυναίκες και σε 3.742 εγκύους. Το πρόγραμμα ανταποκρίθηκε αποτελεσματικά σε ένα πρόβλημα κοινωνικό αλλά και υγείας, στηρίζοντας με απόλυτη αίσθηση ευθύνης τις ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες όπως οι ανασφάλιστοι, οι πρόσφυγες, οι μετανάστες και οι μειονότητες.

Αναφερόμενος στη συνολική στρατηγική προσέγγιση της εταιρείας σε επίπεδο εταιρικής υπευθυνότητας ο Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων της MSD Ελλάδας, Αντώνης Καρόκης, δήλωσε: «Στην MSD Ελλάδος, προσπαθούμε να βελτιώνουμε διαρκώς την πρόσβαση των ασθενών σε θεραπείες και μέσα από την ανάπτυξη καινοτόμων προγραμμάτων να συμβάλλουμε σε θέματα πρόληψης και διάγνωσης σημαντικών ασθενειών και νοσημάτων. Διαθέτουμε συνολικά 103 φαρμακευτικά προϊόντα στην Ελλάδα και τα τελευταία 5 χρόνια έχουμε διεξάγει 25 κλινικές έρευνες στην Ελλάδα σε αρκετές θεραπευτικές κατηγορίες» και συμπλήρωσε ότι: «Η MSD διαθέτει 15 από τα 18 συνολικά εμβόλια που προστατεύουν από νοσήματα και περιλαμβάνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού παιδιών, εφήβων και ενηλίκων της χώρας μας».

Το ανθρώπινο δυναμικό είναι βασική προτεραιότητα της επιχειρησιακής λειτουργίας της εταιρείας, η οποία υποστηρίζει έμπρακτα την διαφορετικότητα και την ενσωμάτωση και καλλιεργεί ένα εργασιακό περιβάλλον ίσων ευκαιριών, που προάγει την αποδοχή και αξιοποιεί τα ταλέντα των εργαζομένων. Σύμφωνα με τη Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού MSD Ελλάδος, Κύπρου και Μάλτας, Αθηνά Σταύρου, «η MSD έχει αναλάβει σε παγκόσμιο επίπεδο μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία, τη δημιουργία του προγράμματος ολιστικής φροντίδας LIVE IT, με στόχο την ενίσχυση της σωματικής, συναισθηματικής και οικονομικής ασφάλεια των ανθρώπων της».

Ο απολογισμός εταιρικής υπευθυνότητας περιλαμβάνει και τους μελλοντικούς βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους για την Εταιρική Υπευθυνότητα τους οποίους η εταιρεία παρακολουθεί και ελέγχει για το βαθμό υλοποίησής τους με συστηματικό τρόπο.