NEA

Τι προβλέπουν οι νέες διατάξεις για την Υγεία, που κατατέθηκαν στη Βουλή

Τι προβλέπουν οι νέες διατάξεις για την Υγεία, που κατατέθηκαν στη Βουλή

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

Την περασμένη Παρασκευή το βράδυ κατατέθηκαν στη Βουλή οι διατάξεις του υπουργείου Υγείας οι οποίες συμπεριλήφθηκαν στο Σχέδιο Νόμου με τίτλο: «Κατεπείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας των υπουργείων Υγείας, Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και άλλες διατάξεις».

Στο άρθρο 10 αυτών, γίνεται αναφορά στην ρύθμιση οφειλών από rebate και clawback με πρόβλεψη για αποπληρωμή 120 δόσεων του ποσού της αυτόματης επιστροφής (clawback) έτους 2019 για τους παρόχους υγείας. Αναφέρεται: «Για την ένταξη στην εν λόγω ευνοϊκή και άτοκη ρύθμιση, οι πάροχοι θα πρέπει να παραιτηθούν από οποιαδήποτε αξίωση και από κάθε ένδικο βοήθημα που έχουν ασκήσει για οφειλές rebate- clawback των ετών 2013-2019».        

Εξάλλου, στο άρθρο 4 δίνεται λύση στις καθυστερήσεις, της κρίσης νέων γιατρών στο ΕΣΥ. Προβλέπεται «ο εξορθολογισμός της διαδικασίας, όσο και η αποδοτικότερη αξιοποίηση του μέγιστου δυνατού όγκου των υποψηφιοτήτων, με παράλληλη εξασφάλιση ταχύτερης κρίσης. Η ρύθμιση κινείται στην κατεύθυνση της μεγιστοποίησης του θετικού αντίκτυπου, τόσο προς την κοινωνία (ταχύτερη και βέλτιστη στελέχωση των προκηρυσσόμενων θέσεων), όσο  και προς τους ενδιαφερομένους (ταχεία τοποθέτηση)».

Λύση δίνεται και στη μηνιαία αποζημίωση των οικογενειακών γιατρών. Όπως αναφέρεται, «προς αποκατάσταση των ανωτέρω, ορίζεται μία πρόσθετη περίοδος αμοιβής με πάγια αντιμισθία για όλους τους οικογενειακούς ιατρούς και τους ασκούντες καθήκοντα οικογενειακού ιατρού, για τη χρονική περίοδο από 1.8.2019 έως 1.8.2020».

Αντίστοιχη λύση δίνεται εξάλλου με το άρθρο 2 στην αποζημίωση των οπτικών καθώς αναφέρεται ότι: «Προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες ατομικών αιτημάτων των δικαιούχων παροχών οπτικών ειδών και ειδικής αγωγής από τον ΕΟΠΥΥ δίνεται η δυνατότητα αποζημίωσης αυτών μέχρι την 31.01.2020. Η εν λόγω δαπάνη έχει προβλεφθεί στις εγγεγραμμένες πιστώσεις του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για το έτος 2019».

 

Εξάλλου προβλέπονται:

 

-Παράταση απασχόλησης προσωπικού των Προαναχωρησιακών Κέντρων (ΠΡΟΚΕΚΑ) ως και 01.03.2020 για να καλύψει άμεσες και επιτακτικές ανάγκες κάλυψης του πληθυσμού που φιλοξενείται στα Προαναχωρησιακά Κέντρα (ΠΡΟΚΕΚΑ).

- Νομιμοποιούνται οι εφημερίες του απασχολούμενου ιατρικού προσωπικού του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας για το έτος 2019. Η άνω δαπάνη θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό της ΑΕΜΥ.

- Λόγω προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από τη μη έγκαιρη και ταυτόχρονη σε όλες τις Δ.Υ.ΠΕ. συγκρότηση των συμβουλίων αξιολόγησης των ιατρών/οδοντιάτρων των άρθρων 16 και 17 του ν. 4238/2014 (Α΄38), προκειμένου να ενταχθούν στο κλάδο ιατρών/οδοντιάτρων Ε.Σ.Υ, παρατείνεται η συγκρότηση τους έως και 16.12.2019 και η θητεία τους έως και 31.01.2020.

- Προβλέπεται πλέον η χορήγηση επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας Α΄ Κατηγορίας, οριζόμενο σε εκατό (150) ευρώ μηνιαίως, κατά παρέκκλιση κάθε ειδικής και γενικής διάταξης σε πληρώματα του ΕΚΑΒ. Το ανωτέρω επίδομα δεν είχε προβλεφθεί με το άνω άρθρο νωρίτερα.

- Μεταφορά σε άλλο νοσοκομείο, ποσών που έχουν εγγραφεί στους εγκεκριμένους ετήσιους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων του ΕΣΥ εντός της ίδιας ΥΠΕ. Σε περίπτωση που η μεταφορά του υπερβάλλοντος ποσού αφορά νοσοκομεία διαφορετικής ΥΠΕ, η μεταφορά διενεργείται με απόφαση του Υπουργού Υγείας μετά από εισήγηση του Διοικητή του οικείου Νοσοκομείου προς την αρμόδια ΥΠΕ και σύμφωνη γνώμη του ΚΕΣΥΠΕ.

- Από 31.12.2019 για οποιαδήποτε απόφαση έγκρισης, οργάνωσης, ή χρηματοδότησης συνεδρίων ή σεμιναρίων από φαρμακευτικές βιομηχανίες ή εμπορικές επιχειρήσεις ή μέσω οποιασδήποτε διαφημιστικής ή άλλης επιχείρησης παροχής υπηρεσιών αρμοδιότητας ΕΟΦ επρόκειτο να περιέλθουν στο ΚΕ.Σ.Υ. Ενόψει της δυσκολίας που ενδεχομένως να προκαλούσε η εφαρμογή της ανωτέρω διάταξης, ελλείψει της τεχνογνωσίας του ΚΕ.ΣΥ καταργείται αυτή και οι αρμοδιότητες εξακολουθούν να παραμένουν στον ΕΟΦ.

- Παρατείνονται οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου καθαριότητας, της εστίασης, της σίτισης και φύλαξης  για την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Υγείας και εποπτευόμενους φορείς του, οι οποίες λήγουν την 31.12.2019 έως και 30.06.2020 κατόπιν υποβολής σχετικού αιτήματος στον ΑΣΕΠ για να καλυφθούν έκτακτες ανάγκες.

-Επικαιροποίηση και ο εκσυγχρονισμός της κρίσης και επιλογής ιατρών Ε.Σ.Υ. από τα αρμόδια Συμβούλια. Συγκεκριμένα, στα Συμβούλια κρίσης της υποπαραγράφου 1α προβλέπεται κλήρωση μεταξύ των Διοικητών της οικείας Δ.Υ.ΠΕ. για την κάλυψη της θέσης του προέδρου του Συμβουλίου. Στην υποπαράγραφο 1γ απαλείφεται η προηγούμενη πρόβλεψη για συμμετοχή στα Συμβούλια ιατρών ομοειδούς ειδικότητας,  που σε ορισμένες περιπτώσεις προκαλούσε ενστάσεις και αντικαθίσταται από την πρόβλεψη συμμετοχής ιατρών της ίδιας ειδικότητας με τους κρινόμενους προερχόμενων από άλλη Δ.Υ.ΠΕ., στην περίπτωση έλλειψης ιατρών της ίδια ή άλλης ειδικότητας εντός της οικείας Δ.Υ.ΠΕ. Στην αμέσως επόμενη παράγραφο προβλέπεται η πρόταση των γραμματέων των Συμβουλίων που ορίζονται με την απόφαση σύστασής τους, από τον διοικητή της οικείας Δ.Υ.ΠΕ. Στην παράγραφο 2 του άρθρου 7 ρυθμίζεται η διαδικασία επιμερισμού των μελών των Συμβουλίων ανά κρινόμενη ειδικότητα. Στην παράγραφο 3  καθορίζονται τα κριτήρια επιλογής στις περιπτώσεις υποψηφίων που κρίνονται για διευθυντικές θέσεις. Τέλος οι παράγραφοι 4 και 5 αποτελούν ειδικές προβλέψεις που αφορούν στις διακριτές περιπτώσεις του ΓΝΘ Παπαγεωργίου και του ΕΚΑΒ, τα οποία λόγω ειδικών διατάξεων εξαιρούνται της  γενικότερης πρόβλεψης.