ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Πολλά θέματα έθεσαν στο τραπέζι οι φαρμακοποιοί στην πρώτη συνάντησή τους με τον νέο πρόεδρο του ΕΟΦ

Πολλά θέματα έθεσαν στο τραπέζι οι φαρμακοποιοί  στην πρώτη συνάντησή τους με τον νέο πρόεδρο του ΕΟΦ

Μία σειρά από θέματα που έχουν να κάνουν με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων έθεσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αντιπροσωπείας του, αποτελούμενης από τον πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. στον νέο πρόεδρο του Οργανισμού κ. Δημήτρη Φιλίππου, την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου.

Στην κορυφή της ατζέντας ήταν το θέμα των ελλείψεων που είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα  της καθημερινότητας των φαρμακοποιών. Οι εκπρόσωποι του ΠΦΣ ζήτησαν να ενταθεί το μέτρο της απαγόρευσης εξαγωγών φαρμάκων που είναι ελλειπτικά και τονίσθηκε ότι θα πρέπει να αναζητηθεί μηχανισμός θεσμικής αντιμετώπισης του τεράστιου προβλήματος των ελλείψεων, οι οποίες αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι αφορούν γύρω στα 200 σκευάσματα. Επίσης συζητήθηκε το  πρόβλημα των μειωμένων ποσοτήτων διάθεσης φαρμάκων από πολυεθνικές εταιρείες.

Ο Πρόεδρος του ΕΟΦ ζήτησε τη συμβολή των Φαρμακευτικών  Συλλόγων με την αποστολή στοιχείων ελλείψεων  στην  ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΟΦ. Η αντιπροσωπεία του ΠΦΣ ζήτησε να υπάρχει συνεχής επικοινωνία με τον ΠΦΣ για την  παρακολούθηση του θέματος.

Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα της έλλειψης αντιγριπικών εμβολίων, αφού έγινε εκτενής αναφορά στη μεγάλη επιτυχία της καμπάνιας του ΠΦΣ για τον εμβολιασμό και στο γεγονός ότι μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 3.000.000 εμβολιασμοί έναντι 2.200.000 την περασμένη χρονιά ο πρόεδρος του ΕΟΦ ανέφερε πώς γίνεται μεγάλη προσπάθεια για την προμήθεια νέων ποσοτήτων, αφού η παραγωγή εμβολίων  είναι προκαθορισμένη κάθε χρόνο.

Συζητήθηκαν ακόμη το θέμα των μητρώων ιατροτεχνολογικών προϊόντων,  συμπληρωμάτων διατροφής και καλλυντικών, η διάθεση προϊόντων κάνναβης, το θέμα της μη συμμετοχής φαρμακοποιού στο Δ.Σ. του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, το θέμα των διαφημίσεων για διάφορα φαρμακευτικά προϊόντα καθώς και η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών. 

Ο ΠΦΣ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ολοκληρώνεται επιτέλους το Μητρώο Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων ενώ επισημάνθηκε ότι πρέπει να προχωρήσει και το Μητρώο Συμπληρωμάτων Διατροφής και Καλλυντικών.

Για τη διάθεση προϊόντων κάνναβης προτάθηκε η σύσταση επιτροπής αποτελούμενης από εκπρόσωπους του ΠΦΣ και του ΕΟΦ για να καταρτισθεί ένα ακριβές θεσμικό πλαίσιο που θα δώσει λύση στην ανεξέλεγκτη κατάσταση  που επικρατεί σήμερα.

Ο ΠΦΣ αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη τήρησης και εφαρμογής της νομοθεσίας που προβλέπουν αυστηρές ποινές και κυρώσεις στις περιπτώσεις εκείνης των διαφημίσεων για διάφορα φαρμακευτικά προϊόντα  που το περιεχόμενο τους είναι αρκετές φορές εντελώς παραπλανητικό για τους καταναλωτές.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκε και το θέμα της μη συμμετοχής φαρμακοποιού στο Δ.Σ. του ΕΟΦ με τον ΠΦΣ να σημειώνει ότι αυτό συνέβη  ενώ υπάρχουν δεκάδες αξιόλογοι Συνάδελφοι με εξειδίκευση στα θέματα του Οργανισμού που μπορούν να συνεισφέρουν και να συμβάλουν στο δύσκολο έργο του Οργανισμού.

Ένα άλλο ζήτημα αιχμής που τέθηκε στο τραπέζι ήταν και το θέμα της αλόγιστης συνταγογράφησης και διάθεσης αντιβιοτικών στην χώρα μας. Στα πλαίσια της μείωσης της υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών αλλά και της γενικότερης ενημέρωσης του πληθυσμού σχετικά με το φάρμακο (όπως πχ τα εμβόλια, τα αναβολικά, τα ηρεμιστικά, τα ναρκωτικά, κλπ) αποφασίστηκε η εκπόνηση προγράμματος ενημέρωσης των μαθητών με επισκέψεις σε σχολεία κλιμακίων αποτελουμένων από εκπροσώπους των Φαρμακοποιών σε συνεργασία με τον ΕΟΦ και το Υπουργείο Παιδείας.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος μίλησε για τον κυρίαρχο και σημαντικό ρόλο του Φαρμακείου ως χώρου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, λόγω της άμεσης προσβασιμότητας των ασθενών, όπου μπορούν να υλοποιηθούν δράσεις και εκστρατείες ενημέρωσης για θέματα Δημόσιας Υγείας, όπως για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, τη διακοπή του καπνίσματος, τη συμμόρφωση των ασθενών τη φαρμακευτική αγωγή, την ορθή χρήση αναπνευστικών συσκευών κλπ.