NEA

Σώθηκε 1 στα 4 σκευάσματα από το όριο πτώσης του -7%

Σώθηκε 1 στα 4 σκευάσματα από το όριο πτώσης του -7%

Εντείνεται ο φόβος των φαρμακευτικών για το clawback-Έκτακτη συνέλευση ΣΦΕΕ

 

Από τον Γιώργο Σακκά

Τι στιγμή που ο ΕΟΦ φαίνεται να βρίσκεται ελάχιστα 24ωρα πριν την έκδοση του νέου Δελτίου Τιμών Φαρμάκων, μια διαδικασία που φαίνεται να κύλησε σχετικά ομαλά σε σχέση με τις προηγούμενες φορές, οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν ένα άλλο ισχυρό πονοκέφαλο να διαχειριστούν. Σύμφωνα με τις διαρρέουσες πληροφορίες και χωρίς ακόμη να έχει προσδιοριστεί κάτι συγκεκριμένο, το Υπουργείο Υγείας   θέλει να «σπάσει» με κάποιο τρόπο το συνολικό ποσό του clawback και να επιβαρύνει κάποιες εταιρείες περισσότερο.

Τώρα το πως συνδυάζεται η έκδοση του Δελτίου Τιμών με το clawback , αυτό φαίνεται να έχει να κάνει με την προστασία που δόθηκε όσον αφορά στις μειώσεις. Συγκεκριμένα η ανώτατη ποσοστιαία μείωση που τέθηκε είναι -7%. Αυτό έσωσε από άκρατη πτώση περισσότερους από 1500 κωδικούς γενοσήμων, αλλά παράλληλα και περί τα 500 πρωτότυπα. Από τα τελευταία σώθηκαν και αρκετά τα οποία έχουν προστατευμένη πατέντα και μάλιστα αποζημιώνονται και στο 100%. Συνολικά λοιπόν 1 στους 4 κωδικούς που τέθηκαν στη διαδικασία ανατιμολόγησης, σώθηκε από μεγάλη πτώση.

Φαίνεται λοιπόν ότι σε ένα βαθμό, το Υπουργείο προστάτεψε τις τιμές για να επιστρέψει μετά με ένα αυξημένο clawback, καθώς έτσι κι αλλιώς η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη είναι συγκεκριμένη και δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών. Παράλληλα μεθοδεύεται και η κατάργηση του 25% ως rebate εισόδου νέων φαρμάκων.

Άρα, το Υπουργείο από τη μία προχωρά σε δύο σχετικά ευνοϊκές ρυθμίσεις. Όμως αυτές οι ρυθμίσεις κάθε άλλο παρά μειώνουν το clawback. Έτσι, προκειμένου να μην επιβαρύνει όλες τις εταιρείες το ίδιο και δη εκείνες που έχουν φτηνά οικονομικά φάρμακα, επιδιώκει να επιμερίσει το clawback, στοχοποιώντας κυρίως πρωτότυπα καινοτόμα σκευάσματα, που λόγω της ανυπαρξίας διαπραγμάτευσης και έλλειψης διαρθρωτικών αλλαγών, φαίνεται να αυξάνουν τη δαπάνη.

Ο ΣΦΕΕ, προκειμένου δε να προλάβουν τις εξελίξεις, έχει προετοιμάσει μία πρόταση, την οποία θα θέσει υπόψη των μελών του σε επικείμενη έκτακτη συνέλευση στις 16 Δεκεμβρίου. Ειδικότερα στη συνέλευση της επόμενης Δευτέρας, θα συζητηθεί και θα ζητηθεί η έγκριση πρότασης σχετικά με τη διαχείριση της υπέρβασης της εξωνοσοκομειακη?ς φαρμακευτικής δαπάνης για τα έτη 2020-2023.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Υγείας ετοιμάζεται να αλλάξει τον επιμερισμό του clawback και το γνωστό και ως «90-10», δηλαδή 90% της υπέρβασης να μοιράζονται όλες οι εταιρείες και το 10% οι εταιρείες αυξάνουν το τζίρο τους. Ο ΣΦΕΕ φαίνεται να κατανοεί ότι θα πρέπει να υπάρχει μια αλλαγή στο σχετικό υπολογισμό ώστε να υπάρχει μια καλύτερη κατανομή και να μην επιβαρύνονται από αυτό υπέρμετρα οι κατηγορίες των φθηνών φαρμάκων αλλά και να μην καταδικάζονται επίσης και οι εταιρείες των καινοτόμων.

Με βάση τη δική του πρόταση, επιδιώκεται το 25% να επιβαρύνει κατά βάση τις εταιρείες πρωτότυπων καινοτόμων και το υπόλοιπο 75% να το μοιράζονται όλες οι εταιρείες μαζί . Μένει βέβαια να δούμε αν θα υπάρχει συμφωνία σε αυτή την πρόταση και αν βέβαια το Υπουργείο  θα τη λάβει υπόψη του.