ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Απόστολος Βαλτάς: Πρέπει να πιάσουμε τον ταύρο από τα κέρατα για να λύσουμε το πρόβλημα των ελλείψεων

Απόστολος Βαλτάς: Πρέπει να πιάσουμε τον ταύρο από τα κέρατα για να λύσουμε το πρόβλημα των ελλείψεων

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου μετά την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον νέο πρόεδρο του ΕΟΦ κ. Δημήτρη Φιλίππου αποκάλυψε στο DailyPharmaNews ότι υπάρχει μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για να λυθεί το πρόβλημα των ελλείψεων σε 1,5 – 2 χρόνια.

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Απόλυτη προτεραιότητα αποτελεί για τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο η επίλυση του προβλήματος των ελλείψεων. Η κατάσταση σήμερα φαίνεται να έχει ξεφύγει καθώς υπάρχουν πάνω από 200 καταγεγραμμένες ελλείψεις φαρμάκων σε όλη τη χώρα.

Το πρόβλημα, το οποίο ήταν στην κορυφή της ατζέντας στην πρώτη επαφή που είχε την προηγούμενη Τετάρτη (4 Δεκεμβρίου)  ο ΠΦΣ με το νέο Δ.Σ. του ΕΟΦ οφείλεται, όπως είπε ο κ. Βαλτάς σε δύο λόγους.

Ο πρώτος έχει να κάνει με τις φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες «επειδή είμαστε από τις χώρες με τις φθηνότερες τιμές φαρμάκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση ελαχιστοποιούν τις διαθέσιμες ποσότητες πολλών από αυτά τα φάρμακα στην Ελλάδα, αφού κρίνουν ότι πρώτα θα πρέπει να καλυφθούν οι ανάγκες των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπου τα φάρμακά τους αυτά έχουν πολύ υψηλότερες τιμές. Αποτέλεσμα αυτής της επιλογής είναι να μην έρχονται οι ποσότητες αυτές που θα έπρεπε να έρθουν για να καλύψουν τις ανάγκες των Ελλήνων ασθενών».

Ο δεύτερος λόγος και εδώ πρόκειται, σύμφωνα με τον κ. Βαλτά, για το μεγαλύτερο πρόβλημα, είναι οι «παράλληλες εξαγωγές που γίνονται από τις φαρμακαποθήκες. Παρόλο που πρόκειται για μία καθόλα νόμιμη πρακτική, θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα ώστε πρώτα να καλύπτονται οι ανάγκες των ασθενών στη χώρα μας και μετά οι φαρμακαποθήκες να προβαίνουν σε εξαγωγές».

Τι μπορεί να γίνει; Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΦΣ υπάρχουν οι βραχυπρόθεσμες και οι μακροπρόθεσμες λύσεις. Βραχυπρόθεσμα για να καλυφθούν οι ανάγκες των ασθενών που όταν δεν  βρίσκουν τα φάρμακά τους ταλαιπωρούνται ψάχνοντας και πολλές φορές υποχρεώνονται να αλλάζουν ή και να διακόπτουν τη θεραπεία τους, είναι η απαγόρευση της εξαγωγής των φαρμάκων που πραγματικά λείπουν από την ελληνική αγορά για μεγάλο διάστημα, το λιγότερο πέντε μηνών. Όποτε υπήρξε απαγόρευση εξαγωγής ελλειπτικών φαρμάκων για μεγάλο χρονικό διάστημα είχαμε αποτελέσματα καθώς φάρμακα που έλειπαν από τα φαρμακεία μας εμφανίστηκαν και ομαλοποιήθηκε η διάθεσή τους. Μάλιστα ήταν περίεργο ότι μόλις ο ΕΟΦ αποφάσιζε άρση της απαγόρευσης, μέσα σ’ ένα μήνα από την άρση, εξαφανίζονταν και πάλι τα φάρμακα».

Το θέμα έχει να κάνει με την ηθική, που φαίνεται ότι χάνεται μπροστά στο κέρδος.  Όπως εξηγεί ο κ. Βαλτάς «εφόσον είναι νόμιμες οι παράλληλες εξαγωγές, κανείς δεν βλέπει από την ηθική του πλευρά το ζήτημα. Όλοι όσοι ασχολούνται με το “άθλημα των εξαγωγών” το βλέπουν ως ένα πεδίο δόξης λαμπρό για κέρδη. Τίποτε άλλο. Δεν τους ενδιαφέρει εάν ο παππούς και η γιαγιά θα βρουν το φάρμακό τους. Δεν τους ενδιαφέρει εάν ο φαρμακοποιός για να βρει τα ελλειπτικά φάρμακα είναι υποχρεωμένος να ψωνίσει από τρεις και τέσσερεις φαρμακαποθήκες και να έχει εξαθλιωθεί οικονομικά. Δεν τους ενδιαφέρει για το εάν ο ασθενής θα αλλάξει τη θεραπεία του. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να κάνουν μπίζνες. Εγώ λοιπόν διαφωνώ με αυτό και το έχω βάλει ως βασικότατη προτεραιότητα μου να λυθεί επιτέλους αυτό το πρόβλημα των ελλείψεων».

Μακροπρόθεσμα συνέχισε ο κ. Βαλτάς, «θα πρέπει πλέον το υπουργείο Υγείας να αντιμετωπίζει το θέμα των ελλείψεων μεθοδικά και με τη λογική ότι οι σχεδιασμοί θα φέρουν συγκεκριμένα αποτελέσματα. Ο πρόεδρος του ΕΟΦ ήδη μας είπε ότι θέλει να μας παρουσιάσει ένα σχέδιο και μία πρόταση η οποία, όπως υποστηρίζει θα λύνει το πρόβλημα σε χρονικό διάστημα 1,5 – 2 χρόνια. Δεν μας είπε κάτι παραπάνω. Όμως οι μακροπρόθεσμες λύσεις δεν αλλάζουν την καθημερινότητά μου. Σήμερα έχω εδώ μία λίστα με φάρμακα ελλειπτικά και είμαι υποχρεωμένος για να βρω τα φάρμακα για το φαρμακείο μου να ψάξω σε τρεις φαρμακαποθήκες μήπως πάρω ένα τεμάχιο από το ένα ή από το άλλο. Είναι ζωή αυτή; Αντί ο φαρμακοποιός να ασχοληθεί με την ουσία της εργασίας του, την  επιστημοσύνη του να βρίσκεται όλη μέρα σ’ ένα τηλέφωνο και να εκλιπαρεί “δώσε μου φαρμακαποθήκη ένα κουτί, δώσε μου εταιρεία ένα κουτί” για να μπορέσει να εξασφαλίσει τις ανάγκες των πελατών του;».

Σε ό,τι αφορά την ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει δημιουργήσει ο ΕΟΦ με σκοπό την καταγραφή των ελλείψεων ο κ. Βαλτάς δήλωσε ότι οι φαρμακοποιοί είναι μεν πρόθυμοι να τη στηρίξουν, αρκεί ωστόσο να βλέπουν ότι πράγματι αυτή η στήριξη έχει κάποιο αποτέλεσμα.

«Η ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν είχε την ανταπόκριση που έπρεπε απ’ όλους όσους εμπλέκονται στη διαδικασία που αφορά τις ελλείψεις. Και ναι μπορεί να αναδεικνύει αυτή τη στιγμή ποια φάρμακα είναι ελλειπτικά και το ποιες ελλείψεις υπάρχουν ανά γεωγραφική περιοχή. Εμένα όμως το θέμα είναι να δώσω στοιχεία; Εμένα το πρόβλημα είναι ότι πανελλαδικά,  υπάρχουν πάνω από 200 φάρμακα ελλειπτικά. Γι’ αυτά ο ΕΟΦ θα μου βρει λύση; Ευχαρίστως να δώσουμε τα στοιχεία ως φαρμακευτικοί σύλλογοι για να βοηθήσουμε τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων να βγάλει τη λίστα των φαρμάκων που πραγματικά είναι ελλειπτικά, όμως θέλουμε να βλέπουμε να βελτιώνεται η κατάσταση, η καθημερινότητά μας».

Υπάρχει πάντως μία συγκρατημένη αισιοδοξία. «Εγώ είδα έναν πρόεδρο  που δείχνει διάθεση και ιδέες να επιλύσει το πρόβλημα», σημείωσε ο κ. Βαλτάς. «Εμείς θα του δώσουμε το χρόνο για να μπορέσει να μας παρουσιάσει τις προτάσεις του για το θέμα των ελλειπτικών φαρμάκων. Όμως είναι ξεκάθαρο ότι το ζήτημα δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει έτσι. Εμείς του παρουσιάσαμε στοιχεία με αναφορές από καταγγελίες Φαρμακευτικών Συλλόγων για συμπεριφορές εταιρειών ανάρμοστες ως προς τον ρόλο που επιτελούν. Αναφορές του τύπου ότι “για να σου δώσω ένα κουτί δώσε μου την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος”. O Φαρμακευτικός Σύλλογος Δωδεκανήσου έκανε καταγγελία στην οποία ανέφερε στοιχεία για συγκεκριμένη εταιρεία. Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λάρισας έκανε αναφορά στην οποία καταγγέλλει ελλείψεις σε επίπεδο κεντρικής Ελλάδας. Ο φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης το ίδιο. Κάθε μέρα δέχομαι τηλεφωνήματα προέδρων που αναφέρονται στο ζήτημα των ελλείψεων. Ο φαρμακευτικός Σύλλογος Λέσβου πριν ενάμιση χρόνο έκανε μήνυση σε συγκεκριμένη εταιρεία. Για όλα αυτά δεν είναι δυνατόν ο ΕΟΦ να μη βρει λύση. Δεν είναι δυνατόν να συζητάμε μόνο για να συζητάμε. Να το πω διαφορετικά. Θα πρέπει να πιάσουμε τον ταύρο από τα κέρατα για να λυθεί αυτό το πρόβλημα».