ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Παρουσίαση νέου βιβλίου του Καθηγητή Φαρμακευτικής Τεχνολογίας & Νανοτεχνολογίας Κωνσταντίνου Δεμέτζου

Παρουσίαση νέου βιβλίου του Καθηγητή Φαρμακευτικής Τεχνολογίας & Νανοτεχνολογίας Κωνσταντίνου Δεμέτζου

Το νέο βιβλίο του Καθηγητή Κωνσταντίνου Ν. Δεμέτζου με τίτλο «Η ΦΩΝΗ της ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ και η ΣΙΩΠΗ της ΦΥΣΗΣ» από τις εκδόσεις Παρισιανού παρουσιάζεται στις 7  το απόγευμα της Τετάρτης 11 Δεκεμβρίου στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

Ο κ. Δεμέτζος, Καθηγητής της Φαρμακευτικής Τεχνολογίας & Νανοτεχνολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με το νέο του αυτό βιβλίο θέλει να καταδείξει τις σιωπηλές και αθόρυβες εξελίξεις και τα φαινόμενα τα οποία εξελίσσονται δυναμικά στην φύση, χωρίς εμείς να μπορούμε να τα αντιληφθούμε λόγω της κλιμάκωσης των διαστάσεων. Επιθυμία του επίσης είναι να αναδείξει την επιστημονική έρευνα και τα διαχρονικά επιστημονικά εργαλεία και επιτεύγματα του ανθρώπινου πνεύματος, τα οποία χρησιμοποιούμε στον μακρόκοσμο και τα οποία αποτελούν τη φωνή της επιστημονικής κοινότητας στην προσπάθεια για την κατανόηση των σιωπηλών φυσικών διεργασιών και εξελίξεων.

Η «συνομιλία» αυτή του μακρόκοσμου με τον μικρόκοσμο για την προσέγγιση της δημιουργίας και της εξέλιξης των κτισμάτων του κόσμου, αποτελούν τη σοφία της  φυσικής τάξης και νομοτέλειας. «H σιωπή της Φύσης», «κυοφορεί» τα δημιουργήματα που ο άνθρωπος μέσω της «Φωνής της Επιστήμης» προσπαθεί να μελετήσει. Η φιλοσοφία και η θεολογία αποτελούν επίσης τα εργαστήρια και τα εργαλεία του ανθρώπου για την συμμετοχή του στην κατανόηση των  διαδικασιών της δημιουργίας και της εξέλιξης, ώστε να μην μείνει «άμοιρος» των δυναμικών εξελίξεων στην αέναο πορείας της  «κτίσης» και της δημιουργίας,  υπερβαίνοντας  τις εγγενείς ατέλειες και αδυναμίες του.  

Το βιβλίο αυτό αναφέρεται σ’ ένα νέο επιστήμονα ο οποίος προσπαθεί να κατανοήσει δύσκολες επιστημονικές έννοιες, να τις οργανώσει και να δομήσει επιστημονική γνώση αλλά και να τις συνδέσει και με την κοινωνική καθημερινότητα. Ο φυσικός χώρος του νεαρού επιστήμονα είναι η βιβλιοθήκη, ενώ ο παππούς, ως ξωτικό, προβάλλει άλλοτε ως παρελθόν και άλλοτε ως μέλλον και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της βιβλιοθήκης. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο νεαρός επιστήμονας συζητώντας με τον παππού και οι δυσκολίες του επιστημονικού λόγου, αναδύουν εικόνες μέσα από ένα φανταστικό καθρέφτη. Ο φανταστικός αυτός καθρέφτης αποτυπώνει συνεχώς θολές παραστάσεις και σηματοδοτεί κάθε φορά την ανεπάρκεια των εικόνων που εμφανίζονται μέσα από κάθε νέα γνώση. Ο νεαρός επιστήμονας ενώ συζητά δύσκολές επιστημονικές, κοινωνικές και φιλοσοφικές έννοιες με τον παππού, εν τούτοις διαπιστώνει ότι κάθε νέα εικόνα που προκύπτει ως αποτέλεσμα νέων γνώσεων, είναι πάντα μικρότερη ή και ασήμαντη μπροστά στην αμέσως επόμενη δηλαδή, σε αυτή που αναδύεται και εμφανίζεται στον φανταστικό καθρέφτη ως αποτέλεσμα της συζήτησης με τον παππού και  της απόκτησης νέων γνώσεων. Το αδιέξοδο – στην πραγματικότητα η εξέλιξη των γνώσεων του νεαρού επιστήμονα - με τον παππού και τον καθρέφτη, αποτυπώνει την αέναη πάλη στην προσέγγιση της αλήθειας, αλλά και την ανάγκη της συνεχούς ανθρώπινης προσπάθειας για ένα ταξίδι, Οδύσσεια, στον συμπαντικό κόσμο που μας περιβάλλει.

Ευχή του κ. Δεμέτζου είναι το βιβλίο αυτό να είναι το έναυσμα και η κινητήριος δύναμη κυρίως των νέων, αλλά και αυτών που δυσκολεύτηκαν στη ζωή,  να συνεχίσουν την κοπιώδη προσπάθεια τους για την προσέγγιση των σιωπηλών φυσικών διεργασιών και για την κατανόηση τους ως «προβολές» του μικρόκοσμου, στον μακρόκοσμο που μας περιβάλλει.

Για το βιβλίο του Καθηγητή που τιμήθηκε το 2018 με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών θα μιλήσουν ο Δρ. Μάνος Δανέζης, Αστροφυσικός, ΕΚΠΑ, ο Καθηγητής Παναγιώτης Βλάμος και ο Επίκουρος Καθηγητής Ευάγγελος Καραλής ενώ συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι ο Καθηγητής Παναγιώτης Μητροπέτρος.