NEA

Αρχίζει αύριο το 28ο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο

Αρχίζει αύριο το 28ο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο

Το 28ο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο το οποίο πραγματοποιείται στις

12-15 Δεκεμβρίου 2019, στο ξενοδοχείο Athens Hilton έχει πλέον

καθιερωθεί ως το σημαντικότερο επιστημονικό γεγονός στα δρώμενα της

πνευμονολογικής κοινότητας, καθώς καλύπτει πλήρως τις πολύπλευρες επιστημονικές απαιτήσεις σε όλους τους τομείς της ειδικότητας.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Ειδικότερα, σημαντικές παρουσιάσεις και επιστημονικές ανακοινώσεις στο Συνέδριο θα αφορούν τομείς της ειδικότητας όπως:

  • Ο εμβολιασμός
  • Η φυματίωση
  • Το άσθμα
  • Το ηλεκτρονικό κάπνισμα και
  • Τα  νέα καπνικά προϊόντα

 

Ο εμβολιασμός - πρόληψη λοιμώξεων του αναπνευστικού

 

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία θέτει ως βασικό της στόχο να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τη σημασία της υιοθέτησης νοοτροπίας πρόληψης λοιμώξεων του αναπνευστικού, όπως της πνευμονίας και της γρίπης, μέσω του εμβολιασμού κυρίως των ειδικών ομάδων πληθυσμού (ηλικία>65 έτη, Σακχαρώδης Διαβήτης, Άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), χρόνια καρδιακά νοσήματα, ανοσοκαταστολή λόγω νοσήματος ή θεραπείας, κάπνισμα).

Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ.:

  • οι λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού αποτελούν το τρίτο αίτιο θνησιμότητας παγκοσμίως.
  • αν κάθε παιδί εμβολιαζόταν με το εμβόλιο κατά του Streptococcus pneumoniae,
    θα αποτρεπόταν η χρήση αντιβιοτικών 11 εκατομμυρίων ημερών ετησίως (ιδιαίτερα σημαντικό μια και ο Π.Ο.Υ. τον πνευμονιόκοκκο.

Επιπρόσθετα ο αντιγριπικός εμβολιασμός (και κατά του πνευμονιοκόκκου, που  κατατάσσεται μεταξύ των 12 πιο σημαντικών ανθεκτικών βακτηρίων παγκοσμίως για τα οποία χρειάζονται επειγόντως νέες θεραπείες) μπορεί να μειώσει την αντιμικροβιακή αντοχή με 3 τρόπους:

  • Τα υπάρχοντα εμβόλια μπορούν να προλάβουν λοιμώξεις που η θεραπεία τους θα απαιτούσε αντιμικροβιακά φάρμακα
  • Τα υπάρχοντα εμβόλια μπορούν να μειώσουν τις ιογενείς λοιμώξεις, που συχνά εσφαλμένα θεραπεύονται με αντιβιοτικά και οι οποίες μπορεί επίσης να προδιαθέσουν σε δευτεροπαθείς λοιμώξεις που χρειάζονται αντιβιοτική θεραπεία.
  • Η ανάπτυξη και χρήση νέων ή βελτιωμένων εμβολίων μπορεί να προλάβει νοσήματα που καθίσταται δύσκολη η θεραπεία τους ή δεν μπορούν να θεραπευθούν λόγω αντιμικροβιακής αντοχής.

 

Η Φυματίωση - Ένα μείζον πρόβλημα Δημόσιας Υγείας

 

Ορατός είναι ο κίνδυνος περαιτέρω όξυνσης της εμφάνισης της νόσου τα επόμενα χρόνια, δεδομένων των αυξημένων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

Υπολογίζεται ότι περίπου 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού, έχουν σε κάποια στιγμή της ζωής τους μολυνθεί από το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης. Παρότι η συντριπτική πλειοψηφία -το 90%- αυτών δεν πρόκειται ποτέ να αναπτύξει ενεργό νόσο, αποτελούν «δεξαμενή» νέων περιστατικών ενεργού φυματίωσης.

Μόνο το 2018, υπολογίζεται ότι σημειώθηκαν 10 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις και 1,5 εκατομμύριο θάνατοι από φυματίωση.

Η φυματίωση αποτελεί νόσημα που πλήττει περισσότερο τις ευπαθέστερες ομάδες πληθυσμού και συγκεκριμένα πρόσφυγες και μετανάστες (κατά κανόνα, από χώρες με υψηλή επίπτωση φυματίωσης και συστήματα υγείας που συχνά τελούν υπό κατάρρευση), ηλικιωμένους, κρατούμενους, χρήστες παράνομων ουσιών, ασθενείς με HIV λοίμωξη και άλλα αίτια ανοσοκαταστολής.

Απαραίτητα μέτρα πρόληψης και ελέγχου της φυματίωσης, με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), αποτελούν η ενεργητική αναζήτηση και η έγκαιρη διάγνωση περιστατικών ενεργού φυματίωσης μεταξύ των ευάλωτων πληθυσμών, η χορήγηση και ολοκλήρωση κατάλληλης αντιφυματικής θεραπείας με εξασφάλιση της συμμόρφωσης των ασθενών σε αυτή και η αναπνευστική απομόνωση των ασθενών μέχρις ότου αυτοί καταστούν μη μεταδοτικοί. Τέλος, θα πρέπει να γίνεται αναζήτηση ατόμων που έχουν μολυνθεί από το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης, αλλά δεν νοσούν ακόμα (λανθάνουσα φυματίωση), και διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εξέλιξης σε ενεργό νόσο, ώστε να λάβουν ‘προληπτική’ αγωγή για λανθάνουσα φυματίωση, να μη νοσήσουν και να διακοπεί έτσι η αλυσίδα μετάδοσης.  

 

Το άσθμα – Νέα στρατηγική θεραπείας του ήπιου άσθματος

 

Από άσθμα πάσχει το 8,5 % περίπου του ελληνικού πληθυσμού πάσχει από άσθμα. Είναι νόσος που αφορά όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Την τελευταία χρονιά, αναπτύχθηκε μια καινούργια στρατηγική θεραπείας που αφορά στο ήπιο άσθμα και βασίζεται στην κατ’ επίκληση αγωγή με εισπνεόμενη κορτιζόνη και μακράς δράσης βρογχοδιασταλτικό. Η στρατηγική αυτή εναρμονίζεται με τις ανάγκες των ασθενών.

Το σοβαρό άσθμα αφορά το 2-3% του συνόλου των ασθματικών. Είναι μια σοβαρή μορφή της νόσου με σημαντική επίπτωση στην ποιότητα ζωής των ασθενών.
Τα τελευταία χρόνια η εφαρμογή βιολογικών θεραπειών στο σοβαρό άσθμα άλλαξε τη ζωή των ασθενών προς το καλύτερο.

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία και η ομάδα άσθματος «έτρεξε» σε διαδικτυακή πλατφόρμα τα τελευταία 2 έτη μελέτη καταγραφής για Έλληνες ασθενείς με σοβαρό άσθμα. Σε αυτή καταγράφηκαν λεπτομερώς δημογραφικά στοιχεία, θεραπείες, σπιρομετρικά δεδομένα, αλλεργικό προφίλ, εργαστηριακά, οικογενειακό ιστορικό, επίδραση στην εργασία και πολλά άλλα.
Καταγράφηκαν 518 περιστατικά-από τα μεγαλύτερα νούμερα σε καταγραφή στην Ευρώπη-μέση ηλικία 56 ετών, 6% καπνιστές [Θετικά πολύ χαμηλό ποσοστό], με έναρξη σοβαρού άσθματος στην ενήλικο ζωή, 45% με αλλεργικό προφίλ, με συχνές χρήσεις υπηρεσιών υγείας και 45% από αυτούς να χρησιμοποιούν βιολογικούς παράγοντες. Το 20% περίπου αντιμετώπισαν προβλήματα στην εργασία τους και απουσίαζαν για κάποιο διάστημα λόγω άσθματος.