NEA

Β.Κικίλιας : Tο πρόγραμμα διάθεσης ογκολογικών φαρμάκων θα επεκταθεί και σε άλλες ιδιωτικές κλινικές

Β.Κικίλιας : Tο πρόγραμμα διάθεσης ογκολογικών φαρμάκων θα επεκταθεί και σε άλλες ιδιωτικές κλινικές

Το Νοέμβριο, πάνω από 900 ασθενείς πήραν τα φάρμακά τους, χωρίς ταλαιπωρία για αυτούς και τις οικογένειές τους και χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, σε 11 συμβεβλημένες ιδιωτικές κλινικές της Αττικής, αναφέρει σε δήλωση του ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας με αφορμή την υλοποίηση του προγράμματος διάθεσης ογκολογικών φαρμάκων απευθείας στις ιδιωτικές κλινικές.

«Βασική προτεραιότητα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, όπως την έθεσε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ήταν να βάλουμε τέρμα στις ουρές της ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για τις ευπαθείς ομάδες και τους βαρέως πάσχοντες.

Το εφαρμόσαμε εντός δύο μηνών για τους ογκολογικούς ασθενείς που λαμβάνουν τη θεραπεία τους στις ιδιωτικές κλινικές.

Πλέον, η διάθεση των ογκολογικών φαρμάκων γίνεται απευθείας στις κλινικές, όπου εξουσιοδοτημένοι υπάλληλοι έχουν φροντίσει να προμηθευτούν από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ τα σκευάσματα για λογαριασμό των ασθενών» επισημαίνει στη δήλωση του ο Β.Κικίλιας.

Το πρώτο βήμα της υλοποίησης μιας από τις πιο σημαντικές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης, για τη βελτίωση της καθημερινότητας των ασθενών με σοβαρά νοσήματα και της πρόσβασής τους στην αγωγή τους, έχει ήδη γίνει, συνεχίζει ο υπουργός Υγείας, ο οποίος τονίζει ότι «το συγκεκριμένο πρόγραμμα αναμένεται να επεκταθεί σε περισσότερες ιδιωτικές κλινικές της Αττικής, αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας που θα υπάρξει ανάγκη. Επίσης, έπειτα από συμφωνία με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, από τις αρχές του 2020 οι περιπατητικοί ογκολογικοί ασθενείς και οι πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας, θα λαμβάνουν τα φάρμακά τους από τα φαρμακεία της γειτονιάς τους».

 

Άδικα χαρακτήρισε τα πρόστιμα σε γιατρούς

Εν τω μεταξύ συνάντηση είχε εχτές ο υπουργός με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) στο γραφείο του.

Αντικείμενο της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος των νοσοκομειακών γιατρών, ήταν η πρόσφατη υπόθεση καταλογισμού αστικής αποζημίωσης σε γιατρό του ΕΣΥ για ιατρική επιπλοκή. Η απόφαση είχε στηριχθεί, σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, σε εγκύκλιο του πρώην αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, η οποία προβλέπει πως αν γιατρός του ΕΣΥ έχει καταδικαστεί έστω και για απλή αμέλεια λόγω ιατρικής επιπλοκής, τότε μέσω του Ελεγκτικού Συνεδρίου καταλογίζεται σε αυτόν η όποια αστική αποζημίωση έχει καταβάλλει το νοσοκομείο.

Ο υπουργός Υγείας συμφώνησε με την ΟΕΝΓΕ ότι είναι άδικος ο καταλογισμός προστίμων σε γιατρούς που ασκούν το λειτούργημά τους, υπό αντίξοες πολλές φορές συνθήκες, και δεσμεύθηκε ότι θα εξετάσει το θέμα που έχει προκύψει σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία.