NEA

Με λουκέτο κινδυνεύουν τα Κέντρα Αποκατάστασης και Αποθεραπείας, Ημερήσιας Νοσηλείας

Με λουκέτο κινδυνεύουν τα Κέντρα Αποκατάστασης και Αποθεραπείας, Ημερήσιας Νοσηλείας

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

Δεν είναι μόνο οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις και οι εργαστηριακοί γιατροί που «υποφέρουν» από το clawback αλλά και μονάδες νοσηλείας και Κέντρα Αποκατάστασης. Τα τελευταία, (Κέντρα Αποκατάστασης και Αποθεραπείας (ΚΑΑ) Ημερήσιας Νοσηλείας) τα οποία  προσφέρουν τόσο υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας όσο και αποκατάστασης αλλά χωρίς διανυκτέρευση εντός αυτών, απασχολούν 4600 εργαζόμενους και υπολογίζεται ότι θα βάλουν λουκέτο το επόμενο διάστημα τα μισά!

Όπως εξήγησε στο dailypharmanews ο κ. Πέτρος Έξαρχος, διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας στην οποία ανήκει το ΚΚΑ Ίασις, «να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα στη βάση του. Η αντιμετώπιση τώρα είναι λάθος εξ’ αρχής. Εφαρμόζεται rebate από τις 3.000 ευρώ, σε μία δομή η οποία πάγια λειτουργικά έξοδα έχει 20.000 μηνιαίως, δημιούργησε 20 νέες θέσεις εργασίας προ 2ετείας, και κινδυνεύουν να χαθούν λόγω rebate και clawback. Για να είναι λειτουργικά τα ΚΑΑ ημερήσιας νοσηλείας, θα πρέπει το rebate να εφαρμόζεται πάνω από τα 20.000 ευρώ, για να καλύπτονται τα έξοδα των εργαζομένων. Δεν γίνεται να χρηματοδοτούμε τις θεραπείες των ασθενών και τις θέσεις εργασίας εδώ και δύο χρόνια με ζημιές, ενώ θα μπορούσε να ήταν βιώσιμη η εταιρία, αν δεν εφαρμοζόταν με αυτόν τον τρόπο το rebate και το clawback».

Εκτός από το δυσβάσταχτο clawback και το rebate, τελευταία στο προσκήνιο της δεινής επιχειρηματικής τους κατάστασης, μπήκε και η δραματική μείωση των ορθοπεδικών περιστατικών που μπορούν να δέχονται.

Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες των Κέντρων Αποκατάστασης Ημερήσιας Νοσηλείας «η λειτουργία των ΚΑΑ ημερήσιας νοσηλείας, καθίσταται σχεδόν αδύνατη και στην ουσία με αυτόν τον τρόπο καταργείται η παροχή της συγκεκριμένης υπηρεσίας, που αφορά μια ευαίσθητη κοινωνικά ομάδα όπως είναι τα άτομα που χρήζουν αποθεραπείας -αποκατάστασης σε ΚΑΑ ημερήσιας νοσηλείας».

Να σημειώσουμε ότι η ΥΑ με αριθμό  Π4α οικ.4633/1993 -ΦΕΚ 789/Β/6-10-1993, με την οποία ορίζονται οι προδιαγραφές λειτουργίας των ΚΑΑ ημερήσιας νοσηλείας, υποχρεωτικά απασχολούνται σε αυτά 20 άτομα με ελάχιστο μηνιαίο κόστος μισθοδοσίας και ασφαλιστικών εισφορών 20.000 ευρώ. Και με πιο πρόσφατη απόφαση που αφορά το rebate, επιβάλλεται rebate 10% από 2000 έως 3000 ευρώ, 15% από 3000-4000ευρώ, 20% από 4000-6000 ευρώ και 30% από 6000 ευρώ και άνω.

Σχολιάζουν λοιπόν οι ιδιοκτήτες: «Επιβάλλεται το ίδιο rebate που ισχύει και για τις φυσικοθεραπείες, με την διαφορά ότι είναι άλλη  παροχή υπηρεσιών, αφού τα ΚΑΑ ημερήσιας νοσηλείας, παρέχουν συνδυασμένη θεραπεία (φυσικοθεραπεία, λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, ψυχολογική υποστήριξη, υδροθεραπεία, φυσιατρική παρακολούθηση, μεταφορά ασθενών)».

Όσο για την περικοπή στα ορθοπεδικά περιστατικά, επιβλήθηκε  περικοπή 50%. Από το ΚΑΑ Καρδίτσας «Ίασις», αναφέρουν ότι τον περασμένο Απρίλιο οι 403 θεραπείες κόστους 28.210 ευρώ αποζημιώνονται με 18.691,98 ευρώ (-9518,02 ευρώ) και σε αυτό το ποσό επιβάλλεται επιπρόσθετα και clawback.

«Όπως γίνεται αντιληπτό, η λειτουργία των ΚΑΑ ημερήσιας νοσηλείας καθίσταται σχεδόν αδύνατη», καταλήγουν οι υπεύθυνοι του ΚΑΑ Καρδίτσας.

Τα ΚΑΑ Ημερήσιας Νοσηλείας διεκδικούν κατάργηση της έκπτωσης 50% για τα ορθοπεδικά περιστατικά, κοινό προϋπολογισμό ημερήσιας και κλειστής νοσηλείας για τα ΚΑΑ, εφαρμογή ίδιου rebate και clawback για ημερήσια και κλειστή νοσηλεία.