NEA

Ολοκληρώθηκε η διάθεση του αντιγριπικού εμβολίου για την περίοδο εμβολιασμού 2019-2020

Ολοκληρώθηκε η διάθεση του αντιγριπικού εμβολίου για την περίοδο εμβολιασμού 2019-2020

Καθώς είμαστε πολύ κοντά στην κορύφωση των κρουσμάτων της εποχικής γρίπης, είναι σημαντικό ότι έχει παραδοθεί εγκαίρως και εξ’ ολοκλήρου το σύνολο των προβλεπόμενων προμηθειών του αντιγριπικού εμβολίου, τόσο προς τους παρόχους υπηρεσιών υγείας όσο και τους ασθενείς, παρόλο που -μετά από αίτημα των αρχών- φέτος, υπήρξε αυξημένη ζήτηση με επιπρόσθετη ποσότητα.

 

Το ζήτημα της έγκαιρης κάλυψης της αγοράς υπήρξε ιδιαίτερα σοβαρό φέτος λόγω των συχνών μεταλλάξεων του ιού και της δυσκολίας στην απομόνωση των κατάλληλων στελεχών για να χρησιμοποιηθούν στην  παραγωγή των εμβολίων.

 Το αντιγριπικό εμβόλιο ήταν διαθέσιμο στους ασθενείς ήδη από τις τελευταίες ημέρες του  Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Mylan. Η εταιρεία, με τo τετραδύναμο αντιγριπικό εμβόλιο, έθεσε σε ετοιμότητα ένα πλάνο έκτακτης ανάγκης με σκοπό την ταχεία ανταπόκριση στην καθυστερημένη αναφορά  των στελεχών της γρίπης και την έγκαιρη διαθεσιμότητα των εμβολίων στους πολίτες.

 «Κάθε χρόνο, η εποχική γρίπη μπορεί να προκαλέσει βαριά ασθένεια, ακόμη και θανάτους, ειδικά στους πληθυσμούς υψηλού κινδύνου», σχολίασε ο Γιώργος Παναγάκης, Γενικός Διευθυντής της Mylan στην Ελλάδα και την Κύπρο.
«Μία από τις βασικές μας προτεραιότητες είναι η δυνατότητα έγκαιρης προμήθειας των εμβολίων μας στους επαγγελματίες υγείας και τους πολίτες. Η φετινή χρονιά υπήρξε ιδιαίτερη πρόκληση λόγω των καθυστερημένων συστάσεων των στελεχών, ωστόσο παραδόθηκε έγκαιρα όλη τη διαθέσιμη ποσότητα των εμβολίων».

 

Γρίπη: ένα σοβαρό ζήτημα δημόσιας υγείας

Κάθε χρόνο, η εποχική γρίπη, μια μεταδοτική ασθένεια  που μπορεί να προκαλέσει βαριά νόσηση ή ακόμη και θάνατο στους πληθυσμούς υψηλού κινδύνου, προσβάλλει το 5–10% των ενηλίκων και το 20–30% των παιδιών. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), υπολογίζεται ότι οι ετήσιες επιδημίες οδηγούν σε 3-5 εκατομμύρια περιστατικά βαριάς ασθένειας και έως και 650.000 θανάτους παγκοσμίως. Η γρίπη είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για ευπαθή άτομα τα οποία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο βαριάς νόσου ή επιπλοκών, όπως οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με χρόνιες παθήσεις, οι έγκυοι, οι επαγγελματίες υγείας,  καθώς και τα παιδιά ηλικίας μεταξύ 6 μηνών και 5 ετών. Σύμφωνα με τις συστάσεις του Π.Ο.Υ, ο εμβολιασμός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προστασίας κατά της γρίπης.

 

Το αντιγριπικό εμβόλιο

Η έγκαιρη παράδοση του αντιγριπικού εμβολίου συμβάλλει καθοριστικά στην πραγματοποίηση των εθνικών προγραμμάτων ανοσοποίησης, αποτελεσματικά.

Το αντιγριπικό  εμβόλιο συμβάλλει στη συνεχιζόμενη προστασία των οικογενειών και των κοινοτήτων κατά της γρίπης και ενδείκνυται για την προφύλαξη από τη γρίπη, ιδιαίτερα για τα άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο επιπλοκών.

Το αντιγριπικό εμβόλιο της Mylan ενδείκνυται για ενήλικες και παιδιά από 3 ετών και άνω.

 

Ρ.Σ.