NEA

Νοσοκομεία χωρίς κάπνισμα

Νοσοκομεία χωρίς κάπνισμα

Η μετατροπή κάθε υγειονομικής δομής της χώρας, σε ενεργό κέντρο επιστημονικής καταπολέμησης του καπνίσματος ήταν ο στόχος της επιστημονικής εκδήλωσης, με θέμα «Smoke Free Hospitals» που διοργάνωσε την Πέμπτη 12/12/19, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας.

 Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ.Πατούλης, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Βασίλης Οικονόμου, Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, η Ματίνα Παγώνη, Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά – ΕΙΝΑΠ  και η Μαρίζα Οικονόμου, Υποδιοικήτρια 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής. Ενδιαφέροντα στοιχεία παρουσίασε στην ομιλία του, ο καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης, διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας και Πρόεδρος τη Επιτροπής Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.

Μειώνεται σε σημαντικό ποσοστό η συνήθεια του καπνίσματος στους Έλληνες

Οι ομιλητές τόνισαν μεταξύ άλλων ότι ο επιπολασμός του καπνίσματος και η κατανάλωση καπνικών προϊόντων στην Ελλάδα μειώνεται σταθερά την τελευταία δεκαετία.

Σύμφωνα με πανελλαδική μέτρηση το Μάιο του 2019 έχουμε 17,9% συστηματικούς καπνιστές (1 ή περισσότερα τσιγάρα την ημέρα), 9,6% περιστασιακούς καπνιστές (λιγότερα από 7 τσιγάρα την εβδομάδα), 32,8% πρώην καπνιστές και 38,3% μη καπνιστές. Ενθαρρυντικό είναι, επίσης, το γεγονός ότι μεταξύ των ετών 2009 και 2014 έχει καταγραφεί από την ΕΛΣΤΑΤ 33% μείωση του καπνίσματος σε ηλικίες 16-24 ετών.

Γ. Πατούλης: «Η επιστημονική ιατρική κοινότητα πρέπει να μπει αποφασιστικά στη μάχη κατά του καπνίσματος για να διατηρούμε υγιείς τους πολίτες της χώρας μας»

«Υποχρέωση μας ως γιατροί είναι να στηρίξουμε τα μέτρα της πολιτείας για να απαλλαγούν όσο περισσότεροι καπνιστές στη χώρα μας από τις βλαπτικές συνέπειες του καπνού, αλλά και να προφυλάξουμε τις νεότερες γενιές από την έναρξη της συνήθειας, δημιουργώντας από κοινού με τις δυνάμεις της κοινωνίας, μια νέα αντικαπνιστική κουλτούρα», τόνισε στο πλαίσιο της ομιλίας του, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ. Πατούλης. «Ο χώρος των δημοσίων και ιδιωτικών νοσοκομείων, όλοι οι χώροι υγειονομικής περίθαλψης, και τα διαγνωστικά κέντρα και οπουδήποτε παρέχονται υπηρεσίες υγείας, και Πρόληψης θα πρέπει να είναι παντελώς απαλλαγμένοι από τον καπνό. Ενώ η διακοπή του καπνίσματος πρέπει να αποτελεί μέρος της βοήθειας των ασθενών να παραμείνουν υγιείς και να θεωρείται αναπόσπαστο μέρος της περίθαλψης. Ως γιατρός, ως πολίτης, και με την αυτοδιοικητική μου ιδιότητα σύμφωνα με τα παραδείγματα των Περιφερειών της Ευρώπης και του κόσμου, έχω δεσμευθεί ότι θα σταθώ αρωγός στην αποφασιστική μάχη κατά του καπνίσματος, με συμπληρωματικές εκστρατείες στην Περιφέρεια Αττικής και στόχευση στις ομάδες και τις περιοχές εκείνες που χρειάζεται να επιμείνουμε για τη μείωση της θανατηφόρας συνήθειας του καπνίσματος».

Π. Μπεχράκης:  Δυναμική παρουσία κάθε λειτουργού υγείας για τη μείωση του καπνίσματος

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης, διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Ο σημαντικός ρόλος της Ιατρικής στην ανάπτυξη και εφαρμογή επιστημονικών μεθόδων διακοπής και μη έναρξης του καπνίσματος είναι προφανής και οπωσδήποτε δεν περιορίζεται στη μονότονη απαρίθμηση των συνεπειών την χρήσης προϊόντων καπνού, αλλά απαιτεί από κάθε λειτουργό υγείας μία δυναμική παρουσία και ευρύτερη ενεργοποίηση σε κάθε δυνατό επίπεδο προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μεγαλύτερη επιδημία όλων των εποχών. Η σημερινή εκδήλωση του ΙΣΑ αποτελεί ένα πολύ αποφασιστικό βήμα για ενεργοποίηση του ιατρικού σώματος στον τομέα της επιστημονικά οργανωμένης μείωσης του καπνίσματος. Ανάπτυξη και λειτουργία ιατρείων διακοπής καπνίσματος και εξασφάλιση νοσοκομείων χωρίς καπνό είναι δύο τομείς που καλείται ο ιατρικός κόσμος της χώρας να καλύψει άμεσα και αποτελεσματικά. Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας καλεί σύσσωμο τον Ιατρικό Κόσμο της χώρας σε εγρήγορση και τον ΙΣΑ σε στενή και συνεχή συνεργασία προς την κατεύθυνση της εφαρμογής του νέου νόμου και της περαιτέρω μείωσης του καπνίσματος στη χώρα».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι των Νοσοκομειακών Ιατρών, των Επιστημονικών Ενώσεων, των Επαγγελματικών Φορέων των Συλλόγων Ασθενών, δημοσιογράφοι του ιατρικού ρεπορτάζ και πλήθος κόσμου ενώ περισσότερα από 1.000 άτομα την παρακολούθησαν στο live streaming.