ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Michal Byliniak: Οι φαρμακοποιοί έτοιμοι να συνεργαστούν για ένα κοινό μέτωπο με σκοπό να αυξηθούν οι εμβολιασμοί

Michal Byliniak: Οι φαρμακοποιοί έτοιμοι να συνεργαστούν για ένα κοινό μέτωπο με σκοπό να αυξηθούν οι εμβολιασμοί

Ενδιαφέρον άρθρο του προέδρου της PGEU στο europeanfiles.eu για το ρόλο των ευρωπαίων φαρμακοποιών της κοινότητας στη μάχη απέναντι στο αντιεμβολιαστικό κίνημα και τη διστακτικότητα απέναντι στους εμβολιασμούς

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Η διστακτικότητα των ανθρώπων απέναντι στα εμβόλια και τον εμβολιασμό σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μόλις πριν λίγους μήνες αποτελεί μία τις δέκα κορυφαίες απειλές για τον άνθρωπο τη χρονιά που φεύγει.

Κι ενώ στη χώρα μας οι φαρμακοποιοί βρίσκονται στην τελική ευθεία για να αναλάβουν και με τη βούλα την ευθύνη για τον αντιγριπικό εμβολιασμό μέσα και από τα φαρμακεία, καθώς ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ρυθμίζει τις τελευταίες λεπτομέρειες προκειμένου να ανακοινώσει και να προχωρήσει επίσημα τη διαδικασία πιστοποίησης που απαιτεί ο νόμος για την κατοχύρωση των φαρμακοποιών να κάνουν αντιγριπικά εμβόλια στο φαρμακείο, ο Πολωνός πρόεδρος της PGEU (The Pharmaceutical Group of the European Union), της Πανευρωπαϊκής Ένωσης Φαρμακοποιών κ. Michal Byliniak σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στο europeanfiles.eu (https://www.europeanfiles.eu/health/vaccination-in-pharmacies)  υπογραμμίζει τη σημασία διαμόρφωσης ενός κοινού μετώπου των επαγγελματιών υγείας ώστε να επιτευχθεί η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «λαμβάνοντας υπόψη τα μειωμένα ποσοστά κάλυψης εμβολιασμού σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι ευρωπαϊκές κοινωνίες εξαρτώνται περισσότερο από ποτέ από ένα ισχυρό και ενωμένο μέτωπο των επαγγελματιών στο χώρο της υγείας για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των ζητημάτων της χαμηλής εμπιστοσύνης, της παραπληροφόρησης και των εμποδίων που υπάρχουν στην εύκολη πρόσβαση στους εμβολιασμούς».

Σύμφωνα με τον κ. Byliniak «οι φαρμακοποιοί της κοινότητας ανέκαθεν συμβούλευαν τους ασθενείς σχετικά με τη σημασία και/ή την καταλληλότητα της ανοσοποίησης, ταυτοποιούσαν και υπενθύμισαν τις ομάδες-στόχους για τον εμβολιασμό και, βεβαίως, διάνεμαν και έδιναν συμβουλές για τα εμβόλια».

Και βεβαίως οι περισσότεροι φαρμακοποιοί στην Ευρώπη αυτό το θεωρούσαν ως μέρος της κύριας δραστηριότητάς τους. Τα τελευταία ωστόσο χρόνια, όπως παρατηρεί ο πρόεδρος της PGEU υπάρχει μία κινητικότητα, ένα βήμα με τους φαρμακοποιούς που πραγματοποιούν οι ίδιοι την ανοσοποίηση στο φαρμακείο, ως συμπληρωματική υπηρεσία στις υπάρχουσες υπηρεσίες εμβολιασμού. Αυτό θεωρεί ότι βοηθά καθώς τα δύο τρίτα των Ευρωπαίων μπορούννα έχουν πρόσβαση σ’ ένα φαρμακείο μέσα σε πέντε λεπτά και να λάβουν μία συμβουλή από τον φαρμακοποιό χωρίς να χρειάζεται να κλείσουν ραντεβού.

Αυτό είναι ένα ισχυρότατο πλεονέκτημα καθώς για τον αντιγριπικό εμβολιασμό υπάρχει η δυνατότητα ένας υγειονομικός να προσεγγίσει ανθρώπους που ποτέ πριν δεν έχουν εμβολιαστεί.

Ο κ. Byliniak στο άρθρο του στέκεται ιδιαίτερα στο επιτυχημένο παράδειγμα της Ιρλανδίας όπου από το 2011 που άρχισαν οι φαρμακοποιοί να κάνουν εμβόλια αυξήθηκε κατά 48% ο αριθμός των αντιγριπικών εμβολίων που πραγματοποιούνται. Επιπρόσθετα φάνηκε ότι αυξήθηκε πολύ η εμβολιαστική κάλυψη για ανθρώπους που ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν εμβολιαστεί (ένας στους έξι) με το 99% των πολιτών να δηλώνουν ότι θα επέστρεφαν στο φαρμακείο για να ξαναεμβολιαστούν και με το 93% να δηλώνουν σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες που έλαβαν εξαιρετικά ικανοποιημένοι (δηλώνοντας ικανοποίηση 9 στα 10 ή 10 στα 10 στη σχετική κλίμακα που συμπλήρωσαν).

Και δεν είναι μόνο η Ιρλανδία. Όπως σημειώνει ο  κ.. Byliniak υπάρχουν πολλά άλλα παραδείγματα χωρών στην Ευρώπη, όπου οι φαρμακοποιοί έχουν ένα συγκεκριμένο ρόλο στη χορήγηση εμβολίων, όπως στη Δανία, την Πορτογαλία, την Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Μάλιστα σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες εκτός από τη χορήγηση εμβολίων κατά της γρίπης, οι κοινοτικοί φαρμακοποιοί χορηγούν και άλλα εμβόλια (για παράδειγμα, εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο, για τον έρπητα ζωστήρα, για τον ιό ανθρώπινου θηλώματος -HPV, ταξιδιωτικούς εμβολιασμούς).

Για τον πρόεδρο της PGEU «με το αυστηρό επιστημονικό εκπαιδευτικό υπόβαθρο και την εδραιωμένη θέση τους ως πυλώνα της τοπικής κοινότητας (συχνά με δια βίου σχέσεις με τους ασθενείς και τις κοινότητες τους), οι κοινοτικοί φαρμακοποιοί αποτελούν εξαιρετική πηγή για την παροχή τεκμηριωμένων, αμερόληπτων και ισορροπημένων πληροφοριών σχετικά με τα οφέλη και τους κινδύνους του εμβολιασμού.

Έχει ζωτική σημασία η παροχή πληροφοριών στο κοινό σχετικά με τον εμβολιασμό να γίνεται ως μέρος μιας ολοκληρωμένης, συνεκτικής και πολυεπιστημονικής προσέγγισης σε όλα τα διαφορετικά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης έτσι ώστε οπουδήποτε οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, να μπορούν να λαμβάνουν ποιοτικές πληροφορίες σχετικά με την ανοσοποίηση και να μπορούν να αναγνωριστούν ως μια πιθανή ομάδα κινδύνου / στόχου για εμβολιασμό».

Τα ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία για τα εμβόλια στα οποία θα μπορούσε να έχει πρόσβαση και ο φαρμακοποιός ή κάποιος άλλος επαγγελματίας υγείας θα μπορούσαν να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα αυτής της επικοινωνίας στο μέλλον σύμφωνα με τον κ. Byliniak.

Το μήνυμα του προέδρου της PGEU είναι σαφές: «Οι φαρμακοποιοί σε όλη την Ευρώπη είναι έτοιμοι να συνεργαστούν στενά με τους συναδέλφους επαγγελματίες του τομέα της υγείας και τις αρχές ώστε να διασφαλίσουν ότι η εφαρμογή των πολιτικών εμβολιασμού στην πράξη θα μπορέσει να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές του και μπορεί να εξασφαλίσει μέγιστη αύξηση τόσο των ποσοστών κάλυψης όσο και της εμπιστοσύνης του κοινού στον εμβολιασμό Ευρώπη».