NEA

Συναγερμός λόγω έλλειψης χημειοθεραπευτικού φαρμάκου

Συναγερμός λόγω έλλειψης χημειοθεραπευτικού φαρμάκου

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

Πρόβλημα προέκυψε με τις ελλείψεις χημειοθεραπευτικών φαρμάκων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, σύμφωνα με καταγγελία της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαΐας (ΕΙΝΑ).

Όπως δήλωσε όμως σήμερα στο dailypharmanews η διοικήτρια του νοσοκομείου, Γιούλη Μαμή, «πρόκειται για ένα φάρμακο που είναι όντως σε έλλειψη . Έχουμε συνεχή επαφή με τον ΕΟΦ και την εταιρία που θα το φέρει στην Ελλάδα. Αλλά αυτό που έχει συμβεί είναι ότι είχε κόψει την παραγωγή του για λόγους δικούς της και υποτίθεται ότι τα έστελνε στο τέλος της εβδομάδας. Και το πρόβλημα δεν είναι ούτε μόνο της Πάτρας, ούτε μόνο της Ελλάδας. Είναι Ευρωπαϊκό. Το φαρμακείο του νοσοκομείου μας έχει σε συνεχή ενημέρωση για το θέμα καθώς παρακολουθεί την εξέλιξη της υπόθεσης.

Εμείς πιστεύουμε ότι ίσως έχουμε μία πρώτη παράδοση αυτού του φαρμάκου από την εταιρία ή τον ΕΟΦ τη Δευτέρα. Αν δεν συμβεί αυτό, τότε θα ενημερωθούν οι θεράποντες γιατροί για όσους πρέπει να το πάρουν άμεσα χημειοθεραπεία (είναι των 10 ημερών ο κύκλος για κάθε ασθενή) να γίνει τροποποίηση της συνταγής και να πάρουν ένα άλλο αντίστοιχο της πάθησής τους».

 

Διαβάστε παρακάτω την αναλυτική καταγγελία της ΕΙΝΑ:

Tην Δευτέρα 09/12/19, εντελώς αιφνιδιαστικά και απροειδοποίητα, ανεστάλησαν μαζικά προγραμματισμένες χημειοθεραπείες ογκολογικών ασθενών στο ΠΓΝΠ. Πολλοί συμπολίτες μας, από Αχαΐα, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία και αλλού, ενώ είχαν πάρει την κατάλληλη φαρμακευτική προετοιμασία τις προηγούμενες μέρες, ενημερώθηκαν λίγα λεπτά πριν και αφού είχαν προσέλθει στο ΠΓΝΠ, ότι οι θεραπείες τους αναστέλλονται λόγω έλλειψης φαρμάκων, άγνωστο για πόσο.

Η διακοπή του προγράμματος αναγκαίων θεραπειών ενός ογκολογικού ασθενούς δεν είναι κάτι απλό. Οι επιπτώσεις στην εξέλιξη και την αντιμετώπιση του κακοήθους νοσήματος είναι απρόβλεπτες. Το γεγονός αυτό, το οποίο έχει επαναληφτεί σε μικρότερη έκταση και στο παρελθόν και σε άλλα νοσοκομεία (πχ Αττικό τον Σεπτέμβριο), δείχνει όλη την αθλιότητα του δημόσιου συστήματος υγείας που συνεχίζεται και εντείνεται, παρά τις υποσχέσεις και τις επικοινωνιακές μεθοδεύσεις. Δείχνει την ωμή πραγματικότητα μιας δημόσιας υγείας που θυσιάζεται στο βωμό των «ματωμένων πλεονασμάτων», της ευρωμνημονιακής-δημοσιονομικής ασφυξίας και της επιχειρηματικής κερδοφορίας.

Η επίσημη αιτιολόγηση από τη Διοίκηση του νοσοκομείου είναι ότι το φαρμακείο του δεν έχει άλλο απόθεμα συγκεκριμένων ΧΜΘ σκευασμάτων (που έχουν βάση την πλατίνα) εδώ και καιρό, λόγω αναστολής της προμήθειάς του από συγκεκριμένη φαρμακευτική εταιρία που έχει σύμβαση με το ΠΓΝΠ. Οι ασθενείς το προμηθεύονταν έως τώρα από τα εξωτερικά φαρμακεία αλλά λόγω εξάντλησής του προέκυψε αδιέξοδο.

Κυβέρνηση, διοικήσεις, φαρμακευτικές εταιρίες, υπουργοί είναι όλοι υπεύθυνοι. Διατηρούν και αναπαράγουν την ασφυκτική μνημονιακή λιτότητα στο ΕΣΥ. Από τα φάρμακα και τα νοσοκομειακά υλικά μέχρι τις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Τα πάντα για τους επενδυτές, τίποτα για τους εργαζόμενους, το δημόσιο σύστημα και τους ασθενείς είναι το κυνικό δόγμα τους.

Απαιτούμε από τους αρμόδιους να δώσουν ΑΜΕΣΗ λύση στο πρόβλημα και να σταματήσει η ταλαιπωρία των καρκινοπαθών συνανθρώπων μας. Όλοι οι υγειονομικοί, οι εργαζόμενοι και οι ασθενείς, τα σωματεία και τα συλλογικά τους όργανα, πρέπει να απαντήσουν άμεσα και δυναμικά στο συνεχιζόμενο υγειονομικό έγκλημα. Η υγεία δεν είναι εμπόρευμα.

Για το Δ.Σ. της Ε.Ι.Ν.Α.