ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων αλλά και στη νοσοκομειακή δαπάνη, σύμφωνα με το νέο δελτίο τιμών

Μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων αλλά και στη νοσοκομειακή δαπάνη, σύμφωνα με το νέο δελτίο τιμών

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

Χωρίς αυξήσεις αλλά με κάποιες μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων, αναρτήθηκε το βράδυ της Παρασκευής  το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων. Στο νέο δελτίο τιμών εφαρμόζεται η πρόσφατη απόφαση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια και η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία που ανέλαβε, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει καμία αύξηση στις τιμές των φαρμάκων, ενώ μειώνονται έως 7% οι τιμές πολλών από αυτά.

Συγκεκριμένα στο νέο δελτίο περιλαμβάνεται η αναθεώρηση των τιμών 8.057 φαρμακευτικών σκευασμάτων. Από αυτά, σε 4.985 διατηρείται σταθερή η τιμή, ενώ σε 3.072 μειώνεται η τιμή τους ως και 7%.

Από την αναρτηθείσα λίστα, προκύπτει, όπως αναφέρει το υπουργείο Υγείας, σημαντική μείωση του κόστους τόσο σε επίπεδο νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, όσο και σε επίπεδο εξωνοσοκομειακής δαπάνης. Γεγονός που μεταφράζεται σε μικρότερο κόστος για τους ασθενείς και εξοικονόμηση πόρων για το κράτος. Η συνολική εξοικονόμηση για κράτος και ασθενείς αναμένεται να ξεπεράσει τα 180 εκατ. ευρώ ετησίως, όπως εκτιμά το υπουργείο Υγείας.

«Επισημαίνεται ότι παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με το νόμο η αναθεώρηση των τιμών των φαρμάκων γίνεται μία φορά ετησίως, το νέο δελτίο τιμών εκδίδεται σήμερα μετά από ενάμισι χρόνο, εξαιτίας της έλλειψης βούλησης της προηγούμενης κυβέρνησης να εφαρμόσει το νόμο» αναφέρει το υπουργείο Υγείας στην ανακοίνωση του για το νέο δελτίο τιμών.

Από σήμερα εξάλλου και για πέντε ημέρες υποβάλλονται ενστάσεις με στόχο να αναρτηθεί το διορθωτικό εντός του έτους, ενώ ταυτόχρονα ξεκινάει η διαδικασία για την ανατιμολόγηση των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ) και η επεξεργασία των δεδομένων για την τιμολόγηση των νέων αιτημάτων που κατατέθηκαν εντός του 2019.