NEA

Βασίλης Κικίλιας:«Το 2020 είναι η χρονιά των νοσοκομείων»

Βασίλης Κικίλιας:«Το 2020 είναι η χρονιά των νοσοκομείων»

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

Για τα μέχρι στιγμής προωθούμενα μέτρα στο χώρο της Υγείας, το νέο νομοσχέδιο που έρχεται στις αρχές του 2020 και για το όραμά του για τα νοσοκομεία, το φάρμακο και τον ΕΟΠΥΥ μίλησε σήμερα στο πλαίσιο του νέου προϋπολογισμού, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Να σημειώσουμε ότι ο υπουργός στήριξε από βήματος της Βουλής τα όσα προωθεί ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος με τη Σύμπραξη Δημόσιου με τον Ιδιωτικό Τομέα τονίζοντας ότι η υγεία θα είναι δωρεάν για όλους αλλά ότι το σύστημα θα εκμοντερνιστεί αντιμετωπίζοντας τις παθογένειές του.

«Να θυμίσω ότι ο προηγούμενος υπουργός ανακοίνωσε το πρωί δελτίου τιμών φαρμάκων και το βράδυ το πήρε πίσω αφήνοντας 3,5 χρόνια τα φάρμακα στο ίδιο επίπεδο», είπε ο υπουργός Υγείας αναφερόμενος από το βήμα της Βουλής στα φάρμακα.

Και περνώντας στα προβλήματα με τις ΜΕΘ σημείωσε ότι «παραλάβαμε τις ΜΕΘ σε μεγάλη πίεση. Και αυτό επειδή υπήρχε τεράστια λίστα συνανθρώπων μας που νοσούσαν με τον ιό της γρίπης. Με καμπάνια προσωπική και συνεργασία με ιατρικούς συλλόγους φτάσαμε αυτό το χειμώνα τον αντιγριπικό εμβολιασμό στα 3 εκατ. πολιτών, δηλαδή 1 εκατομμύριο παραπάνω από πέρσι, επειδή πιστεύουμε ότι η πρόληψη είναι καλύτερη της θεραπείας».

Για το νέο νομοσχέδιο που κατατίθεται σε λίγες εβδομάδες στη Βοπυλή, ανέφερε ο κ. Κικίλιας:

«Τον  Ιανουάριο φέρνουμε νομοσχέδιο πλαίσιο για την δημόσια υγεία που έχει να έρθει από το 2015. Φτιάξαμε μια χάρτα υγείας βλέποντας σε νοσοκομεία και ΤΟΜΥ  πού υπάρχουν ελλείψεις και κάνουμ το σχεδιασμό μας με σοβαρότητα».

Ήδη υπογράψαμε για κάποιους γιατρούς που ήταν από την προηγούμενη κυβέρνηση σε εκκρεμότητα η πρόσληψή τους στα ΤΕΠ .

Προχωράμε στην πρόληψη 1300 νοσηλευτών, ανοίγουμε 50 θέσεις για εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ, προσλαμβάνουμε 350 μόνιμους γιατρούς.

Από 2020 συμφωνήσαμε με τον ΠΙΣ 800 νέοι γιατροί να πάρουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ. Πρόκειται για νέους γιατρούς που πήραν ειδικότητα μετά το 2012. Και ακολουθούν 1500 ειδικευμένοι νοσηλευτές να μπουν στα νοσοκομεία σε σημαντικές θέσεις κλειδιά.

Ταυτόχρονα:

Ανανεώσαμε τους 4000 εργαζομένους μέσω ΟΑΕΔ.

Αναβαθμίσαμε το ΕΚΑΒ συνενώνοντας με το ΕΚΕΠΥ.

Επίσης πιστεύουμε τα ΤΕΠ πρέπει να λειτουργούν 24 ώρες την ημέρα.

Νομοθετήσαμε στο προηγούμενο νομοσχέδιο την αξιολόγηση ανά 3μηνο των διοικητών. Η αξιολόγηση θα είναι συνεχείς. Ταμπού δεν έχουμε. Όπου υπάρχουν αστοχίες, θα διορθώνονται. Σύμφωνα με το νόμο που ψηφίσαμε, θα απολύονται αν δεν εκπληρώνονται τους στόχου».

Σε ό,τι αφορά τη δημόσια υγεία είπε ο κ. Κικίλιας:

Τα καρδιαγγειακά, τα νεοπλάσματα, ο διαβήτης και η ΧΑΠ είναι τα βασικά νοσήματα που επηρεάζονται από τον τρόπο ζωής. Κατά 2/3 φταίει το κάπνισμα, το αλκοόλ, η μη άσκηση και η κακή διατροφή. Αυτά θα περιλαμβάνονται με δράσεις μας και σχεδιασμούς στο νέο νομοσχέδιο. Η δημόσια υγεία που έχει να κάνει με πρόληψη και προσυμπτωματικό έλεγχο, δεν έχει σχέση μόνο με τα κουνούπια…»

Για τον ΕΟΔΥ, ο υπουργός Υγείας είπε ότι αναβάθμισαν τον θεσμό. «Ο  ΕΟΔΥ έχει σαφή άλλο προσδιορισμό για την προάσπιση της δημόσιας υγείας. Ολοκληρώσαμε το σύνολο των εμβολιασμών για παιδιά και εφήβους σε Μόρια, Χίο και Σάμο. Ο ΕΟΔΥ που έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν δίκαια και άδικα, μπορεί να λειτουργεί πια υπέρ του δημοσίου καλού» είπε.

Για τα νοσοκομεία

«Τους τελευταίους 5-6 μήνες διαπιστώσαμε από τις αναφορές των διοικητών ότι 1 στα 2 δεν είχε ισολογισμούς, ηλεκτρονικά αρχεία ούτε ασφαλή προγράμματα  εφημεριών… Προαναγγέλλω ότι το 2020 θα είναι η χρονιά των νοσοκομείων. Σε συνεργασία με υπουργείο Οικονομικών και Γενικό Λογιστήριο του Κράτους πήραμε παραπάνω πιστώσεις για τα νοσοκομεία γα το 2019 ( 100 εκατ. παραπάνω). Στην οργάνωση θα πω ότι είναι προφανές ότι από την εποχή Αλέκου Παπαδόπουλου και λόγω των δημοσιονομικών δεν είχαν την δυνατότητα οι προκάτοχοί μου να κάνουν πολλά και το αναγνωρίζω. Αλλά τώρα όσο μπορούμε και εμείς θα γίνει προσπάθεια στήριξης των νοσοκομείων για μοντέρνα λειτουργία. Και αυτό περιλαμβάνει ότι η κρατική υγεία δεν ταυτίζεται με την δημόσια!

Για τις τιμές στα φάρμακα

«Η προηγούμενη κυβέρνηση «δεν έλαβε κανένα μέτρο για έλεγχο των τιμών στα φάρμακα και δεν εφήρμοσε τα πρωτόκολλα. Βάλατε το οριζόντιο μέτρο του clawback και μετακυλήσατε το πρόβλημα στους παρόχους. Βάλατε να πληρώνουν οι ιδιώτες και κινδύνευσαν θέσεις εργασία. Και στη νοσοκομειακή δαπάνη που αυξήσατε την τελευταία χρονιά, η υπέρβαση από 40 εκατ. ευρώ το 2018, έφτασε σε 106 εκατ. ευρώ φέτος», σημείωσε ο υπουργός.

Και για τον ΕΟΠΥΥ ανέφερε ότι «φτιάχνουμε έναν ΕΟΠΥΥ σύγχρονο με σεβασμό στα χρήματα των πολιτών».

Κλείνοντας έκανε αναφορά στον αντικαπνιστικό νόμο, μια πρωτοβουλία που ήταν σημείο σύγκλισης όλων, όπως τόνισε. Και σχολίασε: «Εξάρω την γενναιοδωρία του κ. Ξανθού που αναγνώρισε ότι είναι επίτευγμα. Από το κάπνισμα έχουμε ετησίως 20.000 θανάτους, 100.000 νοσηλείες και κόστος 1 δις στο ΕΣΥ».