NEA

Ελλείψεις σε αντιδραστήρια καταγγέλλει ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος

Ελλείψεις σε αντιδραστήρια καταγγέλλει ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος

Η απάντηση του ΕΟΔΥ στο DailyPharmaNews

 

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

Παρέμβαση στον Τύπο έκανε χθες το βράδυ ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις ελλείψεις σε αντιδραστήρια που πιστοποιούν την κατάσταση της υγείας τους. Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ, επικοινωνήσαμε με τον νέο πρόεδρο του ΕΟΔΥ που φαίνεται από την καταγγελία των οροθετικών ότι δεν έπραξε τα δέοντα, και ο κ. Παναγιώτης Αρκουμανέας μιλώντας αποκλειστικά στο dailypharmanews είπε: 

«Η νέα διοίκηση του ΕΟΔΥ από τις 18 Νοεμβρίου, λίγες μέρες αφού ανέλαβε τη διοίκηση του Οργανισμού, έλαβε απόφαση να προχωρήσει σε υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων με τα κέντρα αναφοράς όπως προβλέπει ο νόμος 4633. Και μάλιστα προχθές Δευτέρα 16/12 το ΔΣ του Οργανισμού επικύρωσε τις σχετικές συμβάσεις που υπογράφονται εντός της εβδομάδος. Αυτό σημαίνει ότι ξεκινούν άμεσα και οι εξετάσεις των οροθετικών και λύνεται ένα πρόβλημα πολλών τελευταίων ετών, όπως είχαμε υποσχεθεί».

Είναι να αναρωτιέται λοιπόν κάποιος γιατί η παρέμβαση του Συλλόγου γίνεται τώρα που γνωρίζει ότι το χρόνιο πρόβλημα βαίνει προς τελική επίλυση.

Όπως μας αποκάλυψε μάλιστα ο κ. Αρκουμανέας, λίγες μόλις μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, δέχτηκε την επίσκεψη της Επιτροπής Κοινωνικού Διαλόγου που μεταξύ άλλων θεμάτων του έθεσε και αυτό των αντιδραστηρίων. Αλλά τα ίδια τα μέλη της Επιτροπής του είπαν ότι το πρόβλημα είναι χρόνιο και ζητούν εκείνος να το λύσει. Όπερ και εγένετο.

 

Παρακάτω διαβάστε την ανακοίνωση του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος:

 

Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας εξέφρασε την αγωνία και την αγανάκτηση του, καθώς διεκόπη για πολλοστή φορά η πρόσβαση των ασθενών στην επιβεβαίωση της διάγνωσης HIV, λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων στα Κέντρα Αναφοράς στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Το αποτέλεσμα είναι ότι επιτείνεται η αγωνία τους και εμποδίζεται η άμεση έναρξη αντιρετροϊκής θεραπείας.

 

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του ΕΟΔΥ, για την επιβεβαίωση μίας νέας διάγνωσης HIV και την καταγραφή της στο μητρώο ασθενών του οργανισμού, θα πρέπει να έχει προηγηθεί η διενέργεια μίας συγκεκριμένης εργαστηριακής εξέτασης. Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες, τα Κέντρα Αναφοράς δεν διαθέτουν αντιδραστήρια.

Όπως αναφέρουν από τον Σύλλογο Οροθετικών, κάθε δικαιολογία και κάθε αναβολή είναι απαράδεκτες, καθώς ο επιβεβαιωτικός έλεγχος:

 

  • Έχει εξαιρετικά χαμηλό κόστος. Κάθε εξέταση δεν υπερβαίνει τα 35 ευρώ.
  • Αφορά μικρό και περιορισμένο αριθμό περίπου 600 ατόμων ετησίως που αντιστοιχούν στις νέες διαγνώσεις HIV στη χώρα μας. Επομένως μπορεί πολύ εύκολα να προϋπολογιστεί.
  • Είναι μία εξαιρετικά κρίσιμη εξέταση, καθώς αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη παρακολούθησης και θεραπείας, η οποία βελτιώνει την υγεία του ατόμου και ταυτόχρονα το καθιστά μη μεταδοτικό

 

Στο πρόσφατο επιδημιολογικό δελτίο του Ε.Ο.Δ.Υ., καταγράφεται μία μείωση της τάξης του 12% στις νέες διαγνώσεις HIV. Ωστόσο, η τάση αυτή θα πρέπει να εξεταστεί μέσα από τα εμπόδια στην πρόσβαση στις διαγνωστικές εξετάσεις. «Για το λόγο αυτό, η Θετική Φωνή καλεί τη νέα διοίκηση του Οργανισμού να εγγυηθεί όχι μόνο την άμεση αποκατάσταση της πρόσβασης των ασθενών στον επιβεβαιωτικό έλεγχο, αλλά και την εφαρμογή ενός μηχανισμού που θα προβλέπει και θα επιλύει έγκαιρα τις αστοχίες του συστήματος που σχετίζονται με τη διάγνωση και την παρακολούθηση των ασθενών».